Гроші не пахнуть? Хто в Тернополі продає алкоголь вночі – ми перевірили для вас (ВІДЕО)

Гроші не пахнуть? Хто в Тернополі продає алкоголь вночі – ми перевірили для вас  (ВІДЕО)
  • У Тернополі продавати алкоголь після 22.00 у магазинах не можна. За порушення – штраф. Це знають і продавці, і покупці.
  • Але чи дотримуються заборони? Журналісти «20 хвилин» провели експеримент і перевірили, чи справді всі виконують це рішення

Купити вночі алкоголь у Тернополі - місія не така вже і нездійсненна. Ми перевірили, де і наскільки дорожче можна купити алкогольні напої, чи маскують якось товар і кому продають. 

Перед перевіркою ми провели аналіз місць, де можуть реалізувати спиртне. Запитали про це у тернополян та виокремили для себе десять магазинів у різних локаціях міста.

Відео дня
v class="video-block">

Перевірку здійснювали два дні - у ніч з 16 на 17 та з 17 на 18 червня. Купували алкоголь тільки після 22.00. На підтвердження цього маємо на кожному фото вказані дату та час здійснення покупки. Назви крамниць не називаємо, аби не робити їм реклами. Натомість ми готові всією зібраною інформацією поділитися з компетентними органами, аби ті реагували на порушення.

Пакують у чорний пакет

Заборона на продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв у Тернополі діє ще з 8 квітня 2011 року, відповідно до рішення сесії Тернопільської міської ради. Отож, у місті не можна продавати пиво (крім безалкогольного), слабоалкогольних та алкогольних напоїв у торговельній мережі міста, за винятком закладів ресторанного господарства, з 22.00 години вечора до 8.00 години ранку. 

З того часу працівники муніципальної інспекції періодично звітують про виявлення порушень. Ми також кілька разів пробували купити спиртне та готували потім публікації. До речі, чимало магазинів, які працювали раніше цілодобово, через заборону реалізації спиртного у нічний час, перейшли на скорочений графік роботи - до 21.00 чи 22.00. Очевидно, що доходи від продажів суттєво скоротилися. 

Для журналіської перевірки обираємо 10 магазинів у різних мікрорайонах міста. 

16 червня стартуємо з масиву «Дружба». Ті магазини, які раніше працювали цілодобово, і де можна купити алкоголь, тепер після 22.00 зачинені.

А от в центрі міста один із магазинів, який нам “порадили” тернополяни, і далі працює цілодобово. Та, як переконалися, користується неабиякою популярністю у відвідувачів. Так, завітавши сюди о 23.13, помітили чималу чергу - понад десять людей. Переважно стояли молоді люди, хлопці та дівчата. Покупці перед нами купували пиво, а один з чоловіків - пляшку горілки.

Продають тут у нічний час тільки через віконечко, підходимо, купуємо пиво. Без вагань продавець іде до холодильника, бере пляшку з напоєм, пакує його в чорний пакет і дає нам.

Опівночі прямуємо до ще одного популярного місця, де за ствердженням тернополян вночі продають алкоголь, – до цілодобового магазину біля залізничного вокзалу. Тут, до речі, ми зустріли правоохоронців, які виходили з магазину, можливо, перевіряли заклад. У руках нічого не тримали.

Що спостерігаємо далі? Люди, які прямували до магазину, зупинилися біля входу та почекали, поки поліцейські підуть. Після того, як ті відійшли, покупців біля магазину побільшало.

До слова, покупці були різного віку. У магазин заходили як хлопці та дівчата, так і люди старшого віку. Виходили вони вже звідти з чорними пакетами.

Заходимо всередину. Купуємо пиво, і знову ніяких проблем з цим не виникає. Продавчиня цікавиться, чи є у що покласти алкоголь. Відповідаємо, що маємо рюкзак. Ховаємо придбаний товар і виходимо.

Пробуємо відзняти ще декілька кадрів, як люди з алкоголем виходять з магазину. Це помічає один з молодиків, який чекав на свого друга з магазину.

Підходить до нас, просить його обличчя не знімати.

- Зрозуміло, що тут купують алкоголь. Знаю, п’яні люди вночі можуть зробити багато поганих речей, а потім про це пишуть в новинах, - каже чоловік. - Ми теж купуємо тут, але ви мене не знімайте.

Чи є куди покласти?

Продовжуємо перевірку закладів і о 00.32 цього ж дня підходимо до магазину, що розташований в районі міського стадіону. Продають алкоголь через віконечко. Пробуємо придбати спиртне. Поряд з нами ще кілька молодих людей купують алкоголь. Продавець без зайвих питань приносить хмільний напій, ми розраховуємося і йдемо.

Наступна точка продажу алкоголю – магазин, що на вулиці Лесі Українки. На годиннику – перша ночі. Продавець стоїть надворі.

– Ви до мене? – запитує він. 

– А може, і до вас, – відповідаємо. 

Питаємо, чи є пиво, продавець відкриває двері магазину і повертається вже з пляшкою.

– Маєте куди його кинути? – цікавиться він.

– Так, кинемо в рюкзак, – відповідаємо ми.

І знову без жодних проблем ми придбали алкоголь.

Така ж ситуація і в магазині на проспекті Степана Бандери. Підходимо до віконечка о 1.36. Стараємося зняти момент покупки, піднімаємо телефон до віконечка. Продавчиня тягнеться за пивом, помічає телефон і підходить до нас.

– А тут що маєте? Щось знімаєте? – схвильовано запитує вона.

– Та ні. Слідкуємо за часом, – відповідаємо їй і показуємо екран з годинником.

Де спиртне не продали?

Шоста крамниця, де нам без проблем продали алкоголь у нічний час, - невеликий заклад на бульварі Симона Петлюри. Купували тут о 23.44. Біля входу бачимо молодих людей, які виходять з магазину. Заходимо, купуємо вино. Віддають його одразу в чорному пакеті. Розраховуємося та виходимо.

Були серед торгових закладів і такі, де алкоголь продавати відмовилися. Можливо, там реалізують продукцію для постійних клієнтів, а може, і справді не порушують заборону.

Отже, нам не продали спиртне у цілодобових магазинах, що знаходяться на вулицях Київська, Василя Симоненка та Леся Курбаса. Продавці або просто говорили, що алкоголь не продадуть, або пропонували безалкогольне пиво.

Лише шість протоколів

Куди ж дивиться поліція та муніципальна інспекція? Періодично ми бачимо офіційні повідомлення про те, що склали протоколи на порушників. Але, судячи з того, що багато магазинів і далі продовжують торгувати напоями з градусом, ефективність їх роботи досить мізерна.  

Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради регулярно перевіряє магазини та їх працівників щодо продажу алкоголю після 22.00, запевняє речниця міськради Мар’яна Зварич. 

– Кількість проведених відпрацювань нерегламентована, тобто немає чітко визначеної кількості перевірок на місяць, – каже пані Зварич. –  Наказ на певну кількість перевірок формують залежно від скарг, що надходять від мешканців. Якщо надходять скарги, або є відповідні звернення, заяви, а також від графіка навантаження працівників, об’єму роботи. За виявлені порушення – штраф від 6 800 до 13 600 гривень. Від початку року працівники муніципальної інспекції вже оформили шість протоколів про адміністративне правопорушення. 

З початку року шість? Ви серйозно? Ми за дві ночі знайшли шість порушень. А вони з початку року, майже за шість місяців - стільки ж. Журналісти уточнили у речниці Мар'яни Зварич, чому так мало протоколів і скільки перевірок здійснили працівники муніципальної інспекції за пів року. Однак коментувати це вона відмовилася, мовляв, усе через офіційний запит. Коли отримаємо відповідь - обов'язково вам про це розкажемо. 

У щорічному звіті муніципальної інспекції, який ми знайшли у вільному доступі, йдеться про те, що інспектори за 2019 рік склали 38 протоколів. У 2018 році – 27 протоколів. У 2017 – 23 протоколи. Усі вони, як свідчать документи, складені на продавців. 

Як повідомляють на сторінці у Facebook Управління муніципальної інспекції в Тернопільській області, чотири випадки реалізації алкогольних напоїв у заборонений час виявили працівники муніципальної інспекції 2 червня, під час крайнього чергового нічного рейду торговельними закладами Тернополя. Правопорушення зафіксували, зокрема, у магазинах за адресами: вул. Лесі Українки, проспект Степана Бандери та бульвар С. Петлюри. На продавців, які знехтували рішенням Тернопільської міської ради про заборону продажу алкогольних та слабоалкогольних виробів в період з 22.00 до 8.00 год., оформили адміністративні протоколи за ч. 2 ст. 156 КУпАП. Як бачимо, адреси збігаються з нашими. Це говорить про те, що алкоголь у нічний час, по суті, продають одні й ті ж торгові заклади.

Поліція не пильнує

А от в управлінні патрульної поліції повідомили - нічні рейди щодо продажу алкоголь після 22.00 патрульні не проводять.  

- Працівники патрульної поліції не проводять рейди по закладах нічної торгівлі, - пояснює речниця патрульної поліції Катерина Басалига. - Якщо нам надходять повідомлення про порушення від громадян, то екіпаж виїжджає за вказаною заявником адресою.

Підсумуємо. Журналістам вдалося придбати алкоголь у шести магазинах з десяти. Деякі продавці без остраху продають спиртне, дехто ж просить ховати придбане в рюкзак, або продає алкоголь вже з чорним пакетом. 

Щодо цін на алкоголь, то в деяких магазинах вони вищі на дві-п’ять гривень від денної вартості цього товару в інших торговельних закладах міста. Якщо говорити про вартість напоїв у цих же магазинах вдень та вночі, то, як ми переконалися, вона є однаковою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Rostislav Andriyovizh Rostislav

    Нехай продають)
  • Siava Bunia

    А що заборона на продаж алкоголю після 22.00 не по всій країні?
  • Александр Багинский

    Бля одні трезвеніки який же в нас ссучений нарід . перевірте куди продають наш газ та світло дибіли
  • Анатолій Пасічник

    цілодобові мафіозні кіоски продають завжди, ось чому Надал так любить ставити МАФи, де  лиш очі бачать, це ж лише підконтрольний бізнес для колишнього податківця та його банди, Ви спитаєте, а яке рішення? проста відповідь жодного цілодобового кіоска чи дрібного магазину не повинно існувати апріорі, лише цілодобові супермаркети

keyboard_arrow_up