Чи продадуть дитині петарди у Тернополі? Експеримент «20 хвилин»

Чи продадуть дитині петарди у Тернополі? Експеримент «20 хвилин»
  • Піротехніка дітям – не іграшка. Кожен знає, чим можуть закінчитися забави з петардами.
    Їх не мали б продавати дітям взагалі, та чи справді це так?
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили перевірити це, а допоміг нам 9-річний тернополянин Ілля.

У нашому експерименті він був агентом під прикриттям. Ілля спробував придбати піротехнічні засоби в різних крамницях, однак чи продали йому їх?

Ми відвідали декілька спеціалізованих магазинів, супермаркети та ринок. До слова, на ринку піротехніку нам знайти так і не вдалося. Хоча ще до новорічних свят вона була чи не на кожному кроці.

Можливо, після того, як постраждав 11-річний школяр Максим, піротехніку прибрали з прилавків. Нагадаємо, що невідомий травмував хлопчика біля 27-ої школи. Спочатку думали, що це петарди, а потім виявилося, що дитину підстрелили з вогнепальної зброї. 

Відео дня

Чи є піротехніка у магазинах

А от в супермаркеті така є. Бенгальські вогні – неодмінний новорічний атрибут, який не призначений для дітей. Вони належать до першого класу небезпеки, а їх продаж заборонений особам, які не досягли 12-річного віку. Використовувати їх можна з десяти років, але під наглядом батьків. Нагадуємо, Іллі всього 9 років. Та й продавці не запитували дитину, з ким і де буде використовувати, а тим паче – скільки хлопчику років. 

Школяру без проблем продали бенгальські вогні в одному супермаркетів міста.

Далі Ілля пішов в один зі спеціалізованих магазинів піротехніки. Там він намагався придбати петарди, однак продавці йому нічого не продали, але дали хлопчику дві слабкі петарди безкоштовно.

В одному з торгових центрів Ілля знову спробував купити петарди. Хлопчику продали петарди, які дозволено продавати особам, які досягли 16-річного віку, та ракетки, які мали б продавати тільки повнолітнім.

Ще серйозніші петарди хлопчику продавати відмовилися, пояснивши, що вони надто небезпечні.

– Продавець сказав, що для більш серйозних петард я ще замалий, – розповів Ілля. – Тому більше нічого не змін купити. Але в мене ніхто не питав, де батьки, чому я сам купую і де буду використовувати. 

Як ми переконалися, купити піротехніку дитині не проблема. Тому будьте обережні. Стежте та пояснюйте малечі, що петарди — не іграшка, і вони можуть спричинити серйозну шкоду їх здоров’ю.

Кому можна продавати піротехніку?

Ростислав Небельський, юрист:

– Якщо ви побачили. що дитині продали піротехніку. то можете звернутися в поліцію. Правоохоронці зафіксують факт порушення. Надалі Держпродспоживслужба може провести перевірку за фактом продажу піротехніки дітям.

Раджу фіксувати порушення одразу коли ви бачите продаж піротехніки дитині. Тоді ви матимете докази, адже коли дитина вийшла з магазину, а тим паче, пройшов певний період часу, довести. що піротехніку продали в певному магазині буде дуже важко.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2011 року № 839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів», Піротехнічні  вироби заборонено продавати або передавати особам, які не досягли такого віку: 

1) феєрверки (феєрверочні вироби):

 Класу 1 12 років;

 Класу 2 16 років;

 Класу 3 18 років;

2) сценічні піротехнічні  вироби  класу  Т1  та  піротехнічні  вироби класу Р1 — 18 років.

Заборонено продавати або передавати феєрверки (феєрверочні вироби) класу 4,  сценічні піротехнічні вироби класу Т2 та піротехнічні вироби класу Р2 особам, що не мають спеціальної  підготовки.

Це тягне за собою накладення штрафу від 595 до 1 020 грн з конфіскацією піротехнічних засобів.

Як пояснити дитині, що петарди – не іграшка?

Михайло Козюк, психолог

– Покажіть на прикладі. Придбайте петарду, покладіть її в металеву банку і покажіть, як вона вибухає. А потім поясніть малюку, що в руці петарда може вибухнути так само як і в банці, але наслідки будуть дуже серйозними.

Розмовляйте з дитиною. Поясніть, що така річ небезпечна не тільки для дітей, дорослі також можуть постраждати.

Поставте правила в сім’ї про речі, які купувати заборонено, не купуйте їх і на своєму прикладі покажіть, що дитина може без них обійтися. Часто діти копіюють поведінку і погляди батьків, тому цей спосіб може бути дієвим.

А ви дозволяєте своїй дитині купувати петарди? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up