Діти у тернопільському садку могли захворіти через воду. Завідувач каже, годі з них знущатися

Діти у тернопільському садку могли захворіти через воду. Завідувач каже, годі з них знущатися

Ротавірусна інфекція, через яку захворіли семеро вихованців садка №14, могла потрапити в дитячий організм із питної водою. ЇЇ у пластиковій ємності без супровідної документації доставляли у групу батьки. Так це чи ні, дізнавалась журналістка «20 хвилин».

До висновку, що саме питна вода могла стати причиною спалаху захворюваності в закладі, прийшли спеціалісти Державної установи "Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Виявили ротавірусну інфекцію

Нагадаємо, що на початку березня в садочку №14 зареєстрували спалах кишкової інфекції. Постраждали семеро дітей, троє із них були в лікарні, решта — на амбулаторному лікуванні.

З метою встановлення причин та факторів передачі інфекції фахівці Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали матеріал для лабораторних досліджень, зокрема, питну воду, продукти та страви, змиви на патогенну та умовно-патогенну флору. Вірусологічні та мікробіологічні дослідження (обстеження персоналу та контактних дітей по ДНЗ, питної води на ротавіруси) проводив “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Відео дня

Результати лабораторних обстежень хворих, які проводилися на базі вірусологічної лабораторії, засвідчили, що збудник захворювання - ротавірусна інфекція, розповідає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань лабораторного центру Марія Павельєва.

На воду не було сертифіката якості

- Фахівцями своєчасно проведено епідеміологічне розслідування для встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню спалаху. Ми встановили ймовірний фактор недуги - питна вода у пластиковій ємкості, яка не відповідала санітарним нормам за мікробіологічними показниками. Її у групу дитячого садочка доставляли батьки – без супровідної документації, яка б засвідчувала якість, безпечність та походження. Саме водний фактор у виникненні спалаху підтверджується тим, що діти захворіли лише з однієї групи в період з 8 по 10 березня 2019 року. Індекс зараження при водному факторі – невисокий, що і відмічено у даному випадку. Після 11 березня повторні випадки захворюваності не фіксували, - говорить вона.

На момент роботи працівників лабораторного центру у дошкільному закладі супровідної документаії на воду не було, наголошує спеціаліст.

- Шляхами поширення ротавірусної інфекції можуть бути неякісна їжа, вода чи контактно-побутовий механізм. Тож не виключаємо і воду як джерело захворюваності, - каже Марія Павельєва. – Згодом працівники садка надали сертифікат якості. Але викликає сумнів, чому дошкільний заклад, який відвідують діти, не контролює одразу наявність усіх необхідних дозвільних документів. Усе-таки це – організований колектив, тож завжди повинні бути супровідні документи, які засвідчують якість води чи продуктів.

«Діти ту воду не пили!»

Коли лише зафіксували спалах захворюваності в даному закладі, завідувач Орися Мохорук розповідала журналістці «20 хвилин», що ротавірусну інфекцію зафіксували в молодшій групі, мовляв, її принесла одна з дітей.

-  Мама не повідомила, що її дитя хворе, коли вихователі помітили симптоми того, що малеча недобре почувається , то передзвонили батькам. Ті забрали дитину. Ми не можемо стверджувати, що носієм інфекції є сама та дитина, адже після неї захворіли ще п'ятеро. У кого імунітет слабший, той і вхопив — це життя, не можна когось звинувачувати, - коментувала вона.

На черговий дзвінок журналіста редакції керівник садка відреагувала емоційно.

- Ми вже пояснювали всім службам, що сертифікат на воду в нас є. Ту воду пили тільки вихователі, дітям її не давали! Там був усього-на всього літр рідини. Вихователі мають право випити чай чи каву? Одна з мам замовляла її для працівників закладу. І до чого тут вода? Просто інша мама принесла в садочок ту ротавірусну інфекцію. Я вже казала, що вона привела хвору дитину, після того і почались проблеми. Скільки вже можна доводити, що воду діти не пили! Годі вже з нас знущатися! – відповіла вода.

«Помічник вихователя розгубилася!»

На питання, чому в закладі одразу не надали сертифікат якості на воду спеціалістам лабораторного центру, завідувач зауважила, що помічник вихователя в присутності дев’яти чоловік із перевірки розгубилася та сказала, що то вода для пиття. Але, повторює, пили її тільки вихователі.

- Ми надали всі сертифікати. Діти вже здорові та повернулися у садочок. Годі робити проблему. Ніхто не застрахований від хвороби. Збудник можна підхопити будь-де. Садочок ідеально чистий, усі продукти безпечні, під час приготування їжі працівники дотримуються всіх норм та правил, - наголошу вона.

Завідувач садка №14 Орися Мохорук надіслала в редакції копію сертифіката відповідності на воду «Долина плюс».

Хто виробник води?

Виробником продукції є МПП "Супутник", м. Чернівці. Воду, згідно із документами, везуть із села Товтри, що на Чернівеччині.

Чи справді у тернопільський садочок привозять воду саме цього підприємства, журналістка «20 хвилин» запитала у керівника МПП «Супутник» Георгія Пилипчанського. Він заперечує, що вони доставляють воду в цей заклад.

- Ми працюємо лише з автоматами. У пляшках нікуди воду не возимо. Є підприємці, які купують нашу воду, відповідно, ми надали їм сертифікат відповідності. Але як вони далі його використовують, ми не знаємо. Можливо, прикриваючись «Долиною», набирають воду з криниці, - припускає він.

За словами пана Георгія, він вже дав пояснення спеціалістам Головного управління Держпродспоживслуби в Тернопільській області.

- Сертифікат відповідності може мати будь-хто. Якщо ж ми продаємо комусь воду, то на кожну партію видаємо якісне посвідчення. У даному випадку підприємець Романюк, який привозив воду у садочок, такого документа не мав, - продовжує він. – Кажуть, що воду в автоматі набирають. Але за тару вони несуть відповідальність, а не ми. Якщо підприємці здійснюють реалізацію в пляшках, то самостійно контролюють їх миття й те, звідки вони набирають воду.

Контактів фізичної особи Романюк, який нібито привозив воду у тернопільський садок, пан Пилипчанський немає. Принаймні, так говорить. Але додає, що з’ясує, хто скористався їхнім сертифікатом відповідності.

Мають перевірити виробника

Натомість у ГУ Держпродспоживслужби в області повідомили, що спалах ротавірусної інфекції в ДНЗ № 14 м. Тернополя ліквідований.

- Провели заключну дезінфекцію у приміщеннях дитячого закладу, закривали групи з метою припинення дії можливого фактору передачі інфекції та безпосереднього контакту між дітьми, серед яких могли бути вже інфіковані, забороняли користування водою у пляшках сумнівної якості тощо. Спалах захворювання вдалося локалізувати в межах однієї групи і не допустити його поширення в дитячому закладі. Останній випадок був зареєстрований 11.03.2019 р., повторних випадків зараження не було. Молодша група відновила роботу з 19.03, - говорить начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нінель Цяпа.

Враховуючи особливості самого збудника ротавірусної інфекції та можливість тривалого виділення вірусу як від перехворілих (до 30 днів від початку захворювання), так і безсимптомного вірусоносійства, були запроваджені додаткові заходи – прийом дітей в групу, після відновлення її роботи , після пред’явлення медичної довідки із заключенням лікаря про можливість відвідування організованого дитячого колективу. Остаточні висновки щодо встановлення джерела інфекції та фактору передачі інфекції ще не зроблені.

- Ми не володіємо даними про результати лабораторних вірусологічних досліджень, які мав проводити під час епідрозслідування ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» (єдина вірусологічна лабораторія в області). Інформація, що вода у «пластиковій бутильованій ємкості» стала фактором передачі ротавірусної інфекції, не є беззаперечною і достовірною, адже маючи таку можливість та володіючи первинною інформацією про підтвердження діагнозу ротавірусної етіології ще в перший день епідрозслідування, фахівці вірусологічної лабораторії досліджень води в пляшках не проводили, - говорить вона.

За результатами невідповідності води за мікробіологічними показниками управління Держпродспоживслужби дали конкретні рекомендації як адміністрації ДНЗ №14, так управлінню освіти і науки міської ради.

- Не виключений факт занесення інфекції в групу, тобто одномоментного зараження дітей від хворої дитини, у якої клінічні ознаки хвороби були виявлені персоналом групи ще 06.03.2019 р., про що повідомлено батьків, - зауважує пані Цяпа.

Спалах захворюваності ліквідований. Але спеціалісти служби вивчатимуть питання постачання води в заклад, а також перевірять її виробника.

До слова, раніше під час ефіру на сайті «20 хвилин» представники дошкільних закладів, як і управління освіти, так і Держпродспоживслужби наголошували, що дітям можуть давати тільки кип’ячену воду. А використовують лише централізоване водопостачання.

 

А яку воду у садках та школах п’ють ваші діти? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталія

    дуже сумно, що ні представники освіти, ні представники Держпродспоживслужби не володіють знаннями щодо вимог чинного законодавства, стверджуючи, що дітям можна давати лише кипячену воду..
    Так, Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 року №234 передбачено наступне:
    "Організація питного режиму повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб дітей у безпечній та якісній воді. Кожна дитина за потреби повинна отримати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальній чашці.
    Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
    При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up