Медсестри в школах можуть зникнути. Що про це думають батьки та освітяни?

Медсестри в школах можуть зникнути. Що про це думають батьки та освітяни?

Держава припинить фінансувати окремі медичні послуги. Зокрема, роботу медсестер у школах. Раніше останні хоч і перебували в навчальних закладах, але офіційно працювали в дитячій лікарні. З 1 січня їх посади скоротять. Міські чиновники шукають варіант вирішення проблеми.

 

Реформи, оптимізація, економія коштів – одним добре, іншим – шкодять. Ми вже не раз писали про зміни, пов’язані з медичною реформою. Навіть медичні працівники у освітніх закладах можуть просто зникнути. Адже їх фінансування непередбачене.

- Я не уявляю, як можна залишити школу без медсестри! Чи то правда, що їх посади скорочують, - звернулася у редакцію читачка Ірина.

З 1 січня звільнять?

Що є зараз? Медсестри працюють у школах, мають кабінети, які їм виділяє директор закладу, обладнання та препарати, які для них також купує заклад. Однак підпорядковуються вони, а отже, є офіційно працівниками дитячої міської лікарні.

Відео дня

Нещодавно у соцмережу випадково (чи ні!) потрапило офіційне листування керівника дитячої лікарні пана Артимовчиа та відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради. У документах керівництво міської дитячої лікарні інформує відділ ТМР про те, "що у зв’язку з реформою вони вимушені ліквідувати декілька відділень, зокрема й «шкільне відділення», яке має 9,5 одиниць (посад – авт.) лікарів та 44,5 одиниць медсестер".

«Інформуємо вас про те, що з 1 жовтня 2019 року адміністрація КНП «ТМДКЛ» розпочинає процедуру попередження працівників про їх звільнення, у зв’язку із ліквідацією відділень, з наступним скороченням відповідних посад. Пропонуємо вам звернутися на основі цього листа до Тернопільської міської ради з пропозицією щодо забезпечення медичної допомоги в закладах освіти працівниками, які потрібно передбачити в штаті медичних закладів», - йдеться в листі.

"Хто нестиме відповідальність за мою дитину?"

Також адміністрація дитячої лікарні наголошує на доцільності збереження медичної допомоги в школах.

Згадані документи наробили чималий переполох. Їх перепостили кілька сотень користувачів. Сотні тернополян залишали коментарі щодо перспективи шкіл без медичних працівників. Думки розділилися.

Одні – категорично проти. Адже не уявляють, як заклади існуватимуть без людей, які можуть професійно надавати невідкладну допомогу учням до приїзду швидкої.

- Я проти! Діти часто травмуються, спокійніше на душі, коли знаєш, що в школі є медсестра, до якої можна звернутися. Вона може оглянути, викликати швидку чи повідомити батьків про стан дитини . У когось живіт болить, у когось – температура, а хтось впав і зламав ногу. Що робитиме вчитель? Чи зможе він допомогти учням?! – запитує пані Наталія.

Мама іншої учениці пані Олена пригадує трагічний випадок в одній із районних шкіл.

- Дівчинка втратила свідомість. Педагоги не знали, що робити. А медсестри в школі не було. Дитина померла до приїзду швидкої. Хто батькам поверне доньку?!Вам би тільки скорочувати! – обурюється співрозмовниця.

Медичний працівник у школі повинен бути. Нема чого економити на здоров'ї дітей, продовжує і Людмила Сохань.

- Це абсурд! Хай нардепи собі зарплати врізають, а дітей не чіпають! – говорить вона.

Є і такі, що не проти змін

Однак серед тернополян є і представники іншого табору думок. Вони вважають, що не так вже багато користі від медсестер у школах. Наприклад, активний коментатор у соцмережах, який, до речі, часто проводить інструктажі для тернополян з надання невідкладної допомоги, - Роман Конста – відкрито заявляє про їхню "нульову ефективність".

- Хворих умовно можна розділити на дві групи: ті, хто потребують невідкладної допомоги (серйозні травми, проблеми із серцем, ускладнення дихання, тобто якщо є загроза для життя). І допомогу у таких випадках має надавати той, хто поруч. Учителі повинні проходити спеціальні курси та мати певні навички. Медсестра навіть фізично може дістатися до хворого пізніше, - пояснює він. – Інший варіант – ті, кому не потрібна термінова допомога. Порізав палець, болить живіт чи ще щось. У таких випадках дзвінок до батьків чи у швидку – вихід із ситуації.

Роман Конста також говорить і про економічну вигоду.

- Навчання одного вчителя вартує 500-2000 грн за курс, але їх можна провести і безкоштовно. Аптечка у кожен клас – близько 2500 грн – не більше. А яка зарплата у медсестер, якщо сумувати роки? – питає він.

Але навіть попри ці аргументи спочатку треба навчити вчителів надавати медичну допомогу, а заклади забезпечити аптечками. Тільки тоді, каже, можна починати розмову про скорочення посад.

Це лишень думка Романа Консти, який, нагадаємо, вміє надавати невідкладну допомогу. Більша частина людей налякані такими змінами, бо впевнені, без медичної освіти нема чого "пхатися".

- Не треба експериментувати на дітях, - каже Альона Заєць. – Вчитель – навчає. Лікар – лікує.

Сім мільйонів у рік

У міській дитячій лікарні, якій підпорядковуються медсестри у школах, підтвердили, з нового року цю послугу надавати не зможуть, а персонал вимушені офіційно звільнити.

- З 1 січня ми будемо фінансуватися з Національної служби здоров'я України і будемо мати відповідний договір,  - розповідає керівник комунального некомерційного  підприємства Тернопільської міської ради «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Андрій Артимович. - Фінансування на на зарплати медичним працівниками шкіл не буде. Натомість ми будемо змушені виставити тариф для закладів чи управління освіти, який розраховується за спеціальною формулою. Тому раціонально передати функцію управлінню освіти. Якщо дивитись на поточний рік, то приблизна сума на ці потреби – 7 мільйонів. Ми вже повідомили управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради та запропонували варіант переведення цих послуг  у сферу освіти. Також повідомляємо людей, посади яких плануємо скоротити. Наразі медсестри у садочках підпорядковуються освітнім закладам. І проблеми немає.

Варіант з переведенням працівників під контроль управління освіти, переконаний пан Андрій, – оптимальний, і ним, ймовірно, скористаються і в інших містах, бо ситуація однакова по всій державі.

- Люди кажуть, що медичних працівників в школах взагалі не треба. Мовляв, на випадок біди, є швидка. Але я цю думку не розділяю, - каже Андрій Артимович. – То буде до пів тисячі викликів на день, адже в кожній школі є по 10-20 звернень за допомогою. Міська влада та всі структурні підрозділи, які дотичні до цього питання, мають оперативно вивчити та вирішити питання організації роботи медичного персоналу в школах міста.

Чи збережуть посади медсестер?

Про неможливість з 1 січня оплачувати роботу медичного персоналу за старою системою, тобто через структуру дитячої лікарні, говорять і у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради.

- Склалась ситуація, у якій задля збереження медичного персоналу в школах потрібні значні зміни, - каже начальник відділу Ростислав Левчук. – У нас є офіційний лист від керівника дитячої лікарні, і ми ведемо діалог з управлінням освіти та керівництвом міста. Переконаний, що вихід із ситуації знайдемо.  Щодо коштів, то раніше вони надходили з державною субвенцією, тепер ці видатки нестиме місто.

В управлінні освіти додають, що отримали доручення від міського голови прорахувати, скільки коштів потрібно для утримання медсестер у школах.

- Медичні працівники продовжують працювати. Ми вивчаємо питання їх переведення у структуру працівників освіти. Згодом це питання мають розглядати на сесії міської ради, - розповідає заступник начальника управління освіти Ірина Сум.

 

Ми запитали директорів шкіл, чи готові вони працювати без медичних працівників:

 

Катерина ПОЛІЩУК, директор початкової школи повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов:

- Медична сестра є у штаті школи.Тому заробітну плату ми їй платимо самі. Моя думка: у закладах освіти обов’язково мають бути медичні працівники. Адже вони можуть фахово оцінити ситуацію та при потребі надати ту допомогу, яка буде необхідна учням. Здоров'я дітей – понад усе. Тому і дискусії тут не повинно бути.

 

Олександр ОСТАПЧУК, директор тернопільської школи-ліцею №6:

- Ми за те, аби медичних працівників перевели у штат школи. Це було би найкраще. Школа без медсестри не може існувати. Адже безпека та здоров'я школярів – понад усе. Це – спеціалісти, які просто незамінні. Ніякі курси не допоможуть опанувати професію.

 

Наталія Левенець, директор школи №4:

- Ми проводили раду директорів шкіл. Усі однозначно – проти ліквідації посади медсестри. Адже тоді вся відповідальність впаде на плечі вчителів. У такому випадку, це буде нефахове надання допомоги. А життям дітей ризикувати не можна. Скільки разів ми викликали швидку у заклад. Учні нині мають недобре здоров'я. Їх треба пильнувати. Не все вимірюється грошима. На таких речах не можна економити!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

  • Анонім

    Ну добре ,а як щодо епідемія грипу то ,що будуть кожному швидку викликати щоб температуру поміряти . Я вважаю ,що цей медичний працівник у школі повинен бути .Нехай краще скоротять предмети у школах які забивають міски дітям.
  • Анонім

    Ця зелена п.....та вже взагалі ох....а остаточно . На медичних працівниках у школах економити ну це вже взагалі . Щоб ви знали ці медичні працівники у школах не тільки надають допомогу дітям , але ще проводять контроль по класах і перевіряють на воші та іншу заразу . Ось уявім собі картину дитина впала і зламала ніс .Значить купа крові і ніхто нічого не може вдіяти без медичного працівника . А якщо якісь дрібниці типу голова болить чи ще щось так ,що зразу швидку викликати . Я б ще погодився щоб ліквідувати стоматологічні кабінети у школах оскільки це дурня чистої води . Діти здорові ,не жаліються на зубну біль ,а ті їх тягають по тих кабінетах і тренуються на дітях під час навчання .
  • Герасимчук Ростислав

    Нова команда Міністерства охорони здоров'я на третину скоротила бюджетні витрати на закупівлю ліків для орфанних хворих (люди з рідкісними хворобами)

    З бюджету повністю прибрали статтю по ремонту спортивних майданчиків.

    Планове підвищення зарплат вчителям та лікарям скасовано.

    Витрати на дітей сиріт будуть теж скорочені.

    Ріст ВВП закладено 3,3% проти запланованих 7%
    І це при тому, що стара влада спромоглася тримати зростання економіки на рівні 4,6%. Нова влада вже розписалася, що не здатна утримати навіть таке зростання.

    Планується збільшити зарплати митникам та податківцям.

    Бюджет РНБО зросте на 15000% Ще раз, на п'ятнадцять тисяч відсотків!!!!

    Також збільшено витрати на офіс президента і тепер ця сума майже мільярд гривень.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up