Ми пройшли ПЛР-тестування у трьох лабораторіях Тернополя. Який результат? ЕКСКЛЮЗИВ "20 хвилин"

Ми пройшли ПЛР-тестування у трьох лабораторіях Тернополя. Який результат? ЕКСКЛЮЗИВ "20 хвилин"

Щодня бачимо сумну статистику щодо кількості нових випадків захворювання на коронавірус і смертності за добу. У той же час, багато тернополян переконані – результати штучно накручують, бо це комусь вигідно. Мовляв, діагноз "приписують" і здоровим. Так це чи ні – перевірили журналісти "20 хвилин".

До редакції "20 хвилин" зверталися читачі, які розповідали, що, пройшовши дослідження у різних лабораторіях – державній і приватній – отримували відмінні результати: один – позитивний, інший – негативний. Чи можуть бути такі похибки і з чим це пов’язано? Чи справді результати можуть "накручувати" для статистики? Щоб знайти відповіді на ці запитання, редакція "RIA плюс" вирішила провести експеримент.

Вирішили перевірити на собі

Наш колега Юрій Штопко на собі перевірив, чи можна довіряти результатам ПЛР-тестування, пройшовши дослідження у трьох різних лабораторіях Тернополя.

Відео дня

Експеримент стартував у п’ятницю, 18 вересня. Для порівняння результатів ми попередньо запланували пройти ПЛР-тест у державній та двох приватних лабораторіях (останні вибирали за критерієм географічного наближення – прим. авт.). Дослідження проводили за наші кошти. Симптомів захворювання не було, тому направлення від сімейного лікаря на безкоштовне тестування не отримали б.

Як проходили тестування

Отже, вирушаємо. На годиннику 9.30. Перед нами – двері вірусологічної лабораторії ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України". Тут можна пройти ПЛР-тестування за власний кошт. Лабораторний центр також виконує дослідження і для медичних закладів, які скеровують пацієнтів на безкоштовний ПЛР-тест.

Попереду в черзі – 13 людей. О 10.44, тобто за годину, пана Юрія розрахували у касі. Вартість тестування – 912 грн плюс 20,24 грн – комісія. Оплачувати послугу потрібно на рахунок, який тут видають. Це можна зробити в банку, або ж на місці здійснити безготівковий перерахунок коштів, якщо ви маєте банківську картку. Другий варіант – однозначно, зручніший.

Проходимо до кабінету. Зауважимо, у приміщення можна зайти лише у масці. І всі працівники, як помітили, також у масках, а ті, хто відбирають біоматеріал для дослідження, – у захисному костюмі.

- Сама процедура тривала хвилини дві, - ділиться Юрій Штопко. – Взяли мазок з носа та ротової порожнини. Швидко. Не скажу, що відчуття приємні. Відчувається дискомфорт. Але і болю сильного немає.

Результат обіцяли повідомити через добу. Забрати письмову відповідь можна при вході на територію лабораторії.

- Про те, як я готувався до здачі тесту, мене ніхто не питав. Лише охоронець на вході, коли я вирішив запалити цигарку, зауважив, що курити не можна, щоб не було похибки. Незручно, що за письмовим результатом потрібно йти ще раз. Приватні лабораторії в цьому плані випереджають – усе приходить на електронну скриньку, - наголошує тернополянин.

А як у приватних центрах?

Йдемо далі. На вулиці Острозького завітали у лабораторію "Сінево". Але там повідомили, що ПЛР-тестування не проводять. У "Панакеї", що на Пирогова, 8, відповіли, що потрібно їхати у їхню лабораторію до обласної лікарні – вул. Клінічна, 12. Локація – не близька, тому лишаємо її на кінець експерименту. Тим часом, пан Юрій побував ще у "МедЛабі", що на вул. Шпитальній, 6/81.

Черги не було.

- Забору матеріалів тут не проводять. Сказали йти у денний стаціонар КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр», який розташований на вул. Шпитальна, 2. Прийшовши туди, пояснив, що з “МедЛабу”. Працівники відібрали матеріали і сказали нести їх назад. Просто у пакетику. Відніс. Оплатив - 1520 грн та вказав свої дані. Результат, сказали, прийде на електронну пошту, - розповідає Юрій Штопко.

Третя лабораторія, де пройшли дослідження, - лабораторія "Панакея" на вул. Клінічна. Тут уточнили: мають попередній запис, але готові прийняти, якщо "не їли, не пили, нічого не жували протягом двох годин".

- Я спеціально до дослідження не готувався. Не їв, воду пив ще за кілька годин до тестування. Тому забір матеріалу провели. За дослідження заплатив тут 1300 грн. Результат обіцяли повідомити за 2-3 робочі дні, - розповідає співрозмовник.

В "Ескулабі", наприклад, у чоловіка відмовилися брати матеріали, тому що він не проходив спеціальної підготовки.

- Як мені пояснили, у день забору не можна ні пити, ні їсти, ні навіть чистити зуби. Бо це все може вплинути на результат, - говорить пан Юрій.

А що ж з результатами?

Нагадаємо, що, готуючи цей експеримент, ми мали на меті показати – достовірність результату, тому пройшли тестування в один день за тих самих умов підготовки одразу в трьох лабораторіях міста. Друге – нам було цікаво, як швидко ми отримаємо відповідь та що важливо знати кожному тернополянину, який має можливість та може пройти ПЛР-тест. Адже не тільки ті, хто відчувають певні симптоми захворювання, проходять дослідження. Хтось їде на відпочинок за кордон, хтось – на роботу, дехто – повернувся від родичів з інших країн, можливо, хтось просто має страх, бо контактував з хворими на коронавірус. Ситуації бувають різні.

А що ж з результатами? Прогнози у нас були різні. Але, як виявилося, із діагностикою проблем немає.

- Перший від'ємний результат отримав від лабораторії "МедЛаб" у суботу, о 16.39. Зручно – що на пошту. Чесно кажучи, хвилювався. Бо багато людей переносять недугу без симптомів. Приблизно о 17.00 до мене передзвонили з обласного лабораторного центру і також привітали – коронавірусу не виявили. Третій результат – від "Панакеї" надійшов у понеділок, 21 вересня, 0 16.35.

У всіх трьох – результат від’ємний. З цього можна зробити висновок, що всі лабораторії – як державна, так і приватні працюють чесно.

- Я побачив, що ні в кого нема умислу "приписувати" комусь діагнози. Можливо, у когось були якісь незрозумілі історії. Можливо, десь спрацював людський фактор чи була проблема з іншим – реактивами, наприклад. Не можу нічого говорити. Це лише наші здогадки, припущення. Я на власному прикладі побачив, що на мені, принаймні, статистику не накрутили. Зрозумів, що перед тим, як іти на забір, потрібно дізнатися про підготовку до тестування. Адже можливо, саме через це і може бути похибка. А ще усвідомив – ми всі не хочемо вірити в те, що вірус існує, не хочемо миритися з тим, що він обмежує нашу свободу, закриває вдома, впливає на наш спосіб життя. Але разом з тим, ми попри оце "набридло", "не вірю", "комусь це вигідно", треба тримати здоровий глузд – не впадати у паніку – все пропало, а просто берегти себе та своїх рідних. Дотримання правил соціальної дистанції, носіння масок у громадських місцях, турбота про своє здоров'я – це надзвичайно важливо. І лише так ми можемо подолати той нестерпний для всіх коронавірус та спокійно жити далі, - завершує Юрій Штопко.

 

 

Коментарі експертів

"Затримки з результатами немає"

Оксана Чайчук, директорка ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України":

- Результати ПЛР-тестувань ми зазвичай віддаємо через добу після того, як отримали біоматеріали від медичних закладів. З пацієнтами напряму ми не працюємо. Лише ті, хто проходять дослідження за власний кошт, приходять до нас у лабораторію. Забори для тих, які йдуть за направленням сімейних лікарів, проводять у закладах і вже привозять нам. Були випадки, коли нам привозили біоматеріал на другу добу, наприклад, тоді, відповідно, і результат був уже на третю-четверту добу. Але ця затримка – не з нашої провини. На кожному бланку є зафіксований час, коли ми отримали матеріали.

Була проблема і з тим, що деякі заклади, як у місті, так і області, не забирають вчасно результати досліджень своїх пацієнтів. У нас є стопи паперів ще за липень-серпень, які нікого чомусь не цікавлять. Цього тижня ми вже запустили електронну систему видачі результатів. Думаємо, що за тиждень зможемо у всі заклади області надсилати результати одразу, як тільки-но його будемо мати. Це, однозначно, усім спростить життя.

 

 

Як правильно підготуватися до забору

Володимир Паничев, епідеміолог:

- Для того, щоб різні чинники не вплинули на точність результату – варто правильно підготуватися і самому пацієнту. Мазок беруть з ротової та носової порожнини. Тому до того часу бажано не чистити зуби і тим паче не полоскати горло, промивати ніс і проводити інші процедури. Не їсти та не пити, бо це вплине на наявність вірусу на слизових оболонках ротової порожнини. Але це ніяким чином не позначиться на результаті дослідження мазка з носа. Однак все ж бажано брати забори зранку до того, як ми почистили зуби, відхаркали мокротиння і випорожнили носа. Якщо це зробили до аналізу, то звичайно, це може вплинути на результат.

 

Пневмонія є, результат ПЛР-негативний. Чому?

Михайло Андрейчин, академік НАМН України, професор-інфекціоніст:

- Бувають ситуації, коли ПЛР-тест на коронавірус негативний, однак пневмонія є. Навіть якщо є характерні ознаки інфекції – це може бути не COVID-19, а інша респіраторна інфекція.

Також варто враховувати, що ПЛР та ІФА тести можуть не показати наявність COVID-19 у певний період захворювання.

- ПЛР-тест дозволяє встановити наявність у мазку зі слизової оболонки дихальних шляхів рибонуклеїнової кислоти вірусу. ІФА-метод дає можливість виявити в крові антитіла до вірусу. Антитіла виробляються не одразу. У перші дні чи навіть у перший тиждень хвороби досліджувати кров недоцільно. Реакція буде від’ємна, адже в організмі ще не з’явилося достатньої кількості антитіл. Імунна система потребує певного часу, щоб налаштувати вироблення антитіл та їх продукцію. Титр, тобто концентрація антитіл, має збільшитися, щоб їх можна було виявити. Але буває і таке, коли забір біоматеріалу для ПЛР-тесту роблять запізно. Людина ще має деякі клінічні ознаки хвороби, але вірус уже не виявляють.

Окрім того, на точність результату може вплинути і людський фактор, і якість самого реактиву, і правильність забору матеріалу.

 

А ви знаєте випадки, коли результати тестувань не співпадали? Розкажіть свою історію у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Dimon S

    Який це такий "від'ємний"результат?)
    Якщо той, що "отрицательный", - то це негативний, а не від'ємний)

    Наталия Бурлаку reply Dimon S

    Оксана Ботвинко reply Наталия Бурлаку

    У медицині таки свої терміни - "негативний" та "позитивний".
  • Людмила Богданевич

    0676042458
  • Петрова Любовь

    Скрізь списувати на "людський фактор" не  вийде. Бо, коли є завдання, то воно є 🙂.
  • Петрова Любовь

    Один випадок, нехай із непоганим досвідом, нічого не доводить. Це всього лише один випадок. Є випадки не такі "успішні". Фото у коментарях.

    Хтось reply Петрова Любовь

    Бот, щезни.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up