Під час війни зводять нову церкву на Куліша. Що ж не так із рішеннями на будівництво?

Під час війни зводять нову церкву на Куліша. Що ж не так із рішеннями на будівництво?
  • Був дозвіл лише на обслуговування каплиці, а тепер тут зводять новий храм. Бо, кажуть, навіть у час війни є можливості і ті, хто дають кошти.
  • Ділянка в зеленій зоні, хоча за генпланом тут можна будувати.
  • Редакція звертається до правоохоронців перевірити законність «будівельних» рішень.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Будувати нові храми в Тернополі — не доцільно, особливо в час війни! Так вважають майже 70% опитаних у соцмережах читачів «20 хвилин». Ще 28% переконані, що зараз у пріоритеті має бути допомога ЗСУ, а не церковні будови. Лише 2% респондентів проголосували за те, що храми потрібно зводити завжди. Окрім голосування, тернополяни поділилися своїми думками у коментарях. Люди впевнені, що церков у Тернополі більш ніж достатньо, а зростання їх кількості  — на мораль та духовність місцевих не надто впливають.

Та в релігійних громад — своє бачення. За останні місяці віряни православної церкви України та керівники єпархії заклали два «наріжних камені» під нові храми — на Дружбі та на БАМі. Про останній і розказуємо в цій публікації.

Відео дня

Що відомо про будову

«3 вересня 2023 року, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон звершив чин освячення наріжного каменя для будівництва храму на честь святого апостола Андрія Первозванного, що на вулиці Куліша міста Тернополя…»  – йдеться на сайті Тернопільсько-Бучацькій єпархії Православної церкви України.

Владика Тихон, архієпископ Тернопільський і Бучацький під час закладання наріжного каменю на бульв. Куліша

Ділянка, де будуватимуть, має площу 10 сотих. Фактично це частина скверу, який, щоправда, такий статус має лише візуально. Адже згідно із Генпланом Тернополя, – там не «зелена» зона. І (якщо ніхто нічого не скасує чи не оскаржить) храм постане на місці пам’ятного знаку-каплиці. Землю церква отримала ще в 2014 році, але тоді про будову мова не йшла, бо ж у радіусі одного кілометра від запланованого місця будови уже діє декілька храмів. З допомогою сервісу google maps ми нарахували 8 релігійних споруд (!).

«Розглянувши звернення релігійної громади «Парафії Святого Апостола Андрія Первозванного» міста Тернополя Тернопільської Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви», керуючись ст. 12,92,123 Земельного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, з питань містобудування, міська рада ВИРІШИЛА:

1. Затвердити релігійній громаді «Парафії Святого Апостола Андрія Первозванного» міста Тернополя Тернопільської Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви» (ід. код ____) проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,10 га для обслуговування пам’ятного знаку-каплиці на честь Андрея Первозванного за адресою вул. Куліша.

2. Надати релігійній громаді «Парафії Святого Апостола Андрія Первозванного» міста Тернополя Тернопільської Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви» (ід. код _______) в постійне користування земельну ділянку (кад. номер 6110100000:05:001:0041) площею 0,10 га для обслуговування пам’ятного знаку-каплиці на честь Андрея Первозванного за адресою вул. Куліша» – вказано в рішенні Тернопільської міської ради, номер 6/45/47 від 17.03.2014 року. 

Скрін із kadastr.live. Візуально ця земельна ділянка на 10 сотих входить до зеленої зони, однак за Генпланом призначена для «житлової та громадської забудови»

Зважаючи на раніше даний дозвіл лише на обслуговування, ймовірно, у планах і не було ніяких будов. Але в 2018 році щось змінилось. Релігійна громада звернулась до Тернопільської міської ради за містобудівними умовами і обмеженнями щодо будівництва храму. А там, мабуть, «забули», що депутати раніше землю виділяли не під будову, а лише для обслуговування, тож дали «добро».

У документі (копія є в редакції – авт.) зазначено, що будівництво – нове, допустима висота об’єкта – до 30 метрів, а сама площа будови «по фундаменту» – до 30% від наданої площі. Певної «пікантності» будівельному наміру додає й та обставина, що, згідно з Генеральним планом, і в самих містобудівних умовах вказано, що зона, де будуватимуть, – багатоквартирної житлової та громадської забудови, тобто – призначення земельної ділянки кардинально інше від «церковного». 

Плани змінилися?

— Виходячи із первинного рішення, згідно з яким земельну ділянку надано в постійне користування, воно передбачало лише обслуговування «пам’ятного знаку-каплиці», — говорить адвокатеса Тетяна Семусь, яку редакція попросила прокоментувати будівельний намір. – У рішенні немає жодної згадки про нове будівництво чи реконструкцію. Тому виникає резонне питання: а чи в принципі могли заявники, які мають у користуванні земельну ділянку зі згаданим призначенням, звернутись до органу місцевого самоврядування і отримати містобудівні умови і обмеження? Разом із тим слід розуміти, що дозвіл вважається чинним до тих пір, поки не буде скасований самою міською радою чи судом. Тож цілком логічним є запитання: яким чином на основі рішення міської ради, у якому нічого про будівництво не сказано, міська рада надає церкві містобудівні умови і обмеження на забудову? 

Власне, на основі яких нормативно-правових актів земельна ділянка, надана рішенням 6/45/47 лише для обслуговування, згідно з містобудівними умовами, стала дозволеною для забудови, ми поцікавились у Тернопільській міській раді, надіславши інформаційний запит. Також попросили ряд документів щодо цієї земельної ділянки та забудови. Варто сказати, що з міської ради надіслали документи більше ніж на 20 сторінках. З їх аналізу можна стверджувати, що ділянка – таки була зеленою зоною, адже там на момент надання в користування у 2014-му росло близько 30 здорових дерев. Однак на Генеральному плані ця ділянка визначена як «житлової та громадської забудови».

Також із документів випливає, що площа самої культової будівлі буде приблизно 170 квадратів. Інших нерухомих споруд – не передбачено. І головне — містобудівні умови та обмеження таки надали саме на основі згаданого рішення, яким ділянку давали лише для обслуговування каплиці – інших проміжних рішень чи змін – не було. На скільки законним є такий крок, адже і депутати в 2014 не голосували за будівельне виділення землі, і громада була спокійною – бо ж про будову ані слова, просимо публічно з’ясувати це поліцію та прокуратуру. Так, мова про храм і про релігійну громаду, але ж перед законом — усі мають бути рівними. 

Як це пояснює церква

За коментарем щодо будівництва нового храму на бульварі Куліша ми звернулися і до владики Тихона, архієпископа Тернопільського і Бучацького. За його словами, раніше на цій ділянці вже була каплиця. У ній багато років служить настоятелем отець Ігор. Служби відвідують багато людей, тому каплицю вирішили розширити. Громада прийняла рішення побудувати на цьому місці типовий храм, каже він.

– А чому вас так цікавить цей храм? Там була невелика каплиця. І її просто розширяють, бо вона замала. Нічого дивного у цьому немає. До церкви ходять багато людей. Тому громада вирішила зробити храм. Залили фундамент, ми освятили місце, заклали капсулу і там почали мурувати, – говорить владика Тихон.

Земельну ділянку «Парафія Святого Апостола Андрія Первозванного» Тернопільської Єпархії УПЦ отримала ще у 2014 році, а зводити новий храм чомусь почали у вересні 2023 року. Ми поцікавились у владики, чим зумовлене будівництво церкви зараз, у час повномасштабної війни.

– От прийшов час і є можливість зараз будувати! Є люди, які зібралися і вирішили зводити храм! Там є настоятель – отець Ігор, і він так організував парафіян. Вони могли й раніше будувати церкву, але потрібно було багато дозвільних документів, багато чого іншого… – прокоментував владика Тихон.

Архієпископ Тернопільський і Бучацький додав – зводитимуть храм на Куліша за кошти благодійників, які мають можливість профінансувати дане будівництво. Однак конкретні прізвища і суми називати нам відмовився. 

Чи не пов’язаний час будівництва ще з однією церковною землею, а саме гектаром на Чернівецькій — розповімо в наступних публікаціях. Там, нагадаємо ПЦУ в 2014 році отримала в безоплатне користування близько гектара землі, а в 2021 році попросила поділ ділянки. На вересневій сесії міськради церква «відмовилася» від майже 80 сотих «на користь» фірми, яка зводить багатоповерхівки…

Скільки уже церков на території громади

Прессекретарка Тернопільської єпархії ПЦУ Віра Касіян розповіла, що у Тернопільському благочинні, яке очолює владика Нестор, є 17 діючих храмів. Головний храм єпархії – це Катедральний собор Святих Рівноапостольних Костянтина і Єлени, який досі будують на перетині вулиць Тарнавського та Київської. Наразі на місці діє тимчасова каплиця, де проходять богослужіння.

– Крім того, ми маємо каплицю на території 44 артбригади. Також по одній каплиці є на території дитячої лікарні та будинку дитини «Малятко». Там облаштовані кімнати, де час від часу відбуваються служби. І ще один храм на честь Іверської ікони Божої Матері планується збудувати у мікрорайоні Дружба. Це на виїзді з Тернополя, неподалік кладовища у Підгородньому. Вже зробили перший крок і 29 вересня заклали наріжний камінь. Але коли стартує будівництво – поки невідомо, – каже пані Касіян.

Стосовно зведення нового храму на бульварі Куліша, Віра Касіян зауважила, що за нього відповідає не Тернопільська, а Тернопільсько-Бучацька Єпархія Православної Церкви України з осередком у Катедральному соборі Різдва Христового. Тому порадила звертатися за коментарями туди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Читач00

    в   селі кобиловолоки  встановили  двері  до храму  за 500 тисяч гривень  підчас війни   ністида ні совісті люди гинуть кожин день айім потрібні  двері     до храму
  • Galina Hmulivska

    Це щось не так із священнослужителями !!! Господи ! Дійсно написано правду ….. будуть церкви рости як гриби …., але небуде кому до них ходити …. Жаль…. ВІЙНА , гине цвіт нації , а нам … грішним потрібна ще одна церква …. Без неї ну , ніяк !!!
  • Христина Slob

    Чому люди мають ходити до церкви по 500 м.в одну сторону!!!! Треба щоб церкви були в кожному дворі!!!

    Молодці!!! Так тримати!!!!
  • Світлана Помозибіда

    Люди,які там живуть,чому не виходять і не відстоюють ,їм там жити.Мовчання приводить до вседозволеності ,тому надал робити,що хоче.

keyboard_arrow_up