Одна пилочка та ножиці на всіх? Як у Тернополі роблять манікюр: ми перевірили. ЕКСКЛЮЗИВ "20 хвилин"

Одна пилочка та ножиці на всіх? Як у Тернополі роблять манікюр: ми перевірили. ЕКСКЛЮЗИВ "20 хвилин"

Краса повинна бути не тільки привабливою, манливою, але й безпечною. Чи впевнені ви у салоні чи майстрові, куди йдете на манікюр самі, чи де отримують послуги ваші близькі? У рамках проєкту "Інспектор РІА" ми вирішили перевірити, як у тернопільських закладах турбуються не тільки про зовнішній вигляд, а й здоров'я клієнтів.

Журналісти завітали у п’ять різних салонів краси та подивилися, чи може бути небезпечним манікюр, який там роблять. Що побачили – читайте. Наголосимо, що редакція не проводила перевірку, бо на те є компетентні органи. Журналісти лише показали загальну картинку, що відбувається у салонах, на що потрібно звертати увагу та чому клієнткам варто дбати не тільки про свою красу, а і безпеку.

Заклади обирали за принципом географічного наближення один до одного.

Салон краси "Сан-Парадіз"

Відео дня

Перший по дорозі – на вулиці Шептицького. Заходимо. Представляємось та показуємо посвідчення. Просимо розповісти про те, як відбувається дезінфекція та стерилізація інструментів для виконання послуги манікюру. Адміністратор Юлія одразу наголошує, що не уповноважена надавати будь-які коментарі. Телефонує власниці. Тим часом, бачимо, що майстер робить чистку клієнтці та поглядає на нас.

У телефонному режимі також поспілкуватися із власницею салону – пані Марією. Почувши тему, та просить дати трубку адміністратору. Після того остання йде в окрему кімнату та повертається зі словами: "Перепрошую, але майстер зайнятий. Мені не дозволили, я не можу надавати коментарів. Я наймана людина, мені не дали дозвіл".

"А як клієнтці, розкажете? А якщо я хочу прийти до вас на манікюр?", - запитуємо.

Але адміністратор у підвищеному тоні просить вийти, посилаючись на Конституцію. Виходить, публічне місце, у даному випадку – салон краси, який відвідують тернополяни, - закрита територія, режимний об’єкт? Нагадаємо, що згідно із законодавством, журналіст має право на вільне отримання, використання, розповсюдження інформації. Крім того, питання безпеки – тема, яка становить суспільний інтерес.

Відео - Валерії ГРИЦЕВИЧ

Ще раз просимо сконтактувати нас із власницею салону. Пані Марія додає, що не дає згоди на зйомку. Мовляв працівники не хочуть бути на відео. Після того почала говорити про своїх впливових сусідів, яким буде скаржитися. Після тривалої розмови з нею, зійшлися на тому, що ми готові прийти в той час, коли майстру буде зручно поспілкуватися. На все-про все нам потрібно 5-10 хв, уточнили.

На жаль, коли повернулися, адміністратор, показуючи на порожнє місце, де сиділа майстер, зауважила, що працівниця пішла в лікарню. Натомість нібито клієнтка, яка сиділа поруч з адміністратором, дуже швидко включилася в розмову та почала наполягати, аби журналісти покинули приміщення.

Зрештою, дізнатися, чи справді процедура манікюру в салоні відбувається за всіма санітарно-гігієнічними правилами, не вдалося. Тож, якщо завітаєте сюди – не бійтеся уточнити на рахунок безпечності послуг. Можливо, вам більше пощастить отримати відповідь.

Експрес-манікюр: швидко, але чи безпечно?

Для порівняння обрали один з цікавих варіантів, де можна отримати послугу краси. Розташована стійка Perfect Nails на 2-му поверсі ТРЦ "Орнава".  Коли підійшли, помітили, що дівчина-майстер була без рукавиць, але після того, як представилися, вдягнула їх, зауваживши, що раніше в неї не було контакту зі шкірою клієнтки.

- Я покриваю нігті гель-лаком, незручно в рукавиці, - уточнює вона.

Бавовняну серветку, на якій лежала рука темношкірої дівчини, майстер міняє раз на три дні, сказала вона. А от одноразову – перед кожним відвідувачем. Залишків пилу та бруду, каже, немає.

Про пилочки для нігтів - майстер запевняє, що кожна відвідувачка носить її із собою. У запасі – лише одна пилочка. До слова, коли наступна клієнтка прийшла на процедуру, ми запитали, чи має вона із собою пилочку. "Ні, не маю", - відповіла дівчина.

Стіл, каже працівниця, після кожної відвідувачки протирає АХД-дезінфекційним засобом. Просимо майстриню подивитися на лаки та інші матеріали, які вона використовує в роботі. Знаходимо і протерміновані засоби. Однак сама працівниця наполягає – нічого страшного, їх можна використовувати, це ж не таблетки!

Ножиці тут теж одні. А як же вони встигають пройти дезінфекцію?

- Лізоформіл – ним користуюся! Він вбиває гепатити, ВІЛ, СНІД, – каже майстриня.

Як ми з'ясували, це - універсальний комбінований альдегідний засіб для поточної, заключної, профілактичної дезінфекції всіх типів поверхонь, для проведення генеральних прибирань, для знезараження медичних виробів (дезінфекція, до стерилізаційне очищення, стерилізація, дезінфекція високого рівня), у тому числі ендоскопів.

А як промивати інструменти після розчину перед кожної клієнтки, якщо проточної води немає? Плутається.

На полицях знизу – печиво, ножиці, інші матеріали для роботи. Коли запитуємо, чому все поруч, майстриня відповідає, що "ми її починаємо нервувати".

Стерилізатора дівчина немає. Запитуємо найголовніше – про медичну книжку. Спочатку співрозмовниця обіцяє подзвонити мамі, вона привезе. Телефонує, але не до мами, а на номер свого старого салону, який їй довелось закрити, як вона сама зауважила. Мама в телефоні має інше ім'я "Мій салон". Номер – поза зоною. Зрештою, книжки немає. Після розмови майстриня зателефонувала в редакцію і сказала, що документів не надаватиме, мовляв через "війну" з конкурентами.

Студія краси DVS

Поруч зі стійкою експрес-манікюру в ТРЦ "Орнава" – салон краси. Порівняємо.

Поки майстер працює, адміністратор погоджується все розповісти.

- Інструменти після кожного використання замочуємо у спецрозчині, потім промиваємо проточною водою, - каже вона.

Переконалися – на всіх контейнерах є стікери з датою.

Потім інструменти стерилізують. Перед кожним клієнтом, запевняють, дістають паперовий пакетик, де є ножиці тощо. Пилочки і бафи – одноразові, зауважує адміністратор.

Майстер – у масці та одноразових рукавичках. Зауважує, це її безпека та безпека відвідувачів.

Медична книжка, на наше прохання, сканкопію документу скинули на вайбер.

Салон краси "Прованс"

Розташований поруч із торговим центром "Новус". Майстер Ярина розповідає, що працює тут вже два роки. Інструменти, запевняє, стерилізує перед кожним використанням.

- Замочую у дезрозчині, це хімічна обробка. Стерилізатора в нас немає, - каже вона. Чистку роблю не всім, - розповідає Ярина.

Тим часом, до розмови долучається власниця салону. Вона запевняє – стерилізатор у них є. Але чому мастриня каже, що не використовує його? Дивно. 

- У нас є хімічна і термальна стерилізація, - наголошує власниця. – Майстер сама купує одноразові пилочки, багато хто з відвідувачів має власні.

Показує медичну книжку працівниці. З іншими документами, переконує, теж усе в порядку.

Салон краси "Равісан"

Цей заклад – останній для нашої "інспекції". На вході зустріла адміністратор, яка одразу наголошує, що це – приватна власність.

Розповідає, що працює одна майстриня манікюру. Є всі засоби для дезінфікування та стерилізації інструментів. Однак провести у кімнату, де виконують процедуру, відмовляється. Педикюр та манікюр виконують в одній кімнаті. Навіть після того, як вийшла клієнтка, у салоні не знайшли можливості виділити 5 хв., щоб показати робочий кабінет.

Адміністратор лише винесла лоток, у якому замочені інструменти. 

Адміністратор та майстриня манікюру спілкувалися за зачиненими дверима. Таке враження, що це об'єкт підвищеної секретності! Санітарної книжки не показали, кажуть, - у власників.

 

Ми зібрали коментарі незалежних експертів, які допоможуть вам розібратися – який манікюр є безпечним, чим може загрожувати неякісне надання послуги та на що звертати увагу при відвідуванні салонів.

 

Коментарі

Ольга ТУГАРОВА, дерматолог-косметолог:

- Відвідуючи салони, ми можемо отримати не тільки красу, а й різні захворювання. Наприклад, грибкові ураження нігтів, вірусні гепатити В, С, ВІЛ-інфекцію тощо. Грибкові захворювання – досить розповсюджені. Симптоми: зміна кольору (білий, сірий, жовтий), структури, деформація (вони можуть бути потовщені, стоншені, крихкі). Лікування тривале. Щоб захиститися, потрібно обов’язково мати персональні манікюрні інструменти. Пилочки, ножиці, щипці, фрези (при можливості). Або ж відвідуйте ті салони, які мають спеціальні стерилізатори та дбають про вашу безпеку.

 

Тетяна ШТАБЛАВА, Організатор форуму з нігтьової естетики у м. Тернополі "Naillogic". Неодноразовий переможець та призер всеукраїнських і міжнародних чемпіонатів:

- Для того, щоб процедура була безпечною, потрібно використовувати одноразові пилочки та бафи, адже вони не підлягають стерилізації. Металеві інструменти можна дезінфікувати у спеціальних розчинах, час експозиції залежить від самого засобу. Обов'язково потрібно промити та просушити всі засоби. А потім – стерилізація – або  з допомогою автоклаву, або сухожару. Час витримки залежить від режиму. Майстер повинен мати рукавички, маску та антисептичні засоби. Працівники повинні відповідально підходити до вибору матеріалів, випари, які ми не відчуваємо, можуть негативно позначатися на здоров'ї.  Зверніть увагу на чистоту робочого місця та охайність майстра, наявність дезінфікуючих засобів, а також сміливо запитуйте про все, що вас цікавить.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Irena

    А салон Тернополянка ,що на вул.Обіздна 12 ще б перевірили!!! Аферитска і проститутка відкрила ,Анна Собко,москалиха -переселенка ,переїхала в Тернопіль пару років назад і «бізнес» відкрила за крадені гроші !!! Все працює нелегально !!! Жила за мій рахунок стільки років зі своїм байструком (шляхом обману) ,обікрала мою квартиру !!! Туди прошу вас навідайтеся і проконтролюйте ту «робітницю» аферитску....Дякую наперед 🙏🏻
  • Лєна

    А чому ж салон Елеон не провірили?)
    Побоялись власниці?) Таке враження, що на думку журналістів, люди геть тупі.
    Пів тернопільських салонів вже знають замовника статті і її  способу вибити собі клієнтів))
    Замість того, щоб пробитись до кращого рівня, підвищують себе за рахунок інших, на їх думку слабших.
    Таким чином дівчата, ви собі лише ворогів наживете. І можете ніяк не відповідати на мій коментар, бо в будь-якому випадку я лише посміюсь з вашої брехні, якої більше чим професіоналізму
  • Юлия Юлія Юлія

    Потрібно брати свої інструменти(
  • Соломія

    чому для того, щоб прочитати статтю, потрібно авторизуватись ?

    я не даю згоди на обробку моїх персональних даних
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up