Виділяли мільйони: скільки та які генератори купували для шкіл і садків у Тернополі

Виділяли мільйони: скільки та які генератори купували для шкіл і садків у Тернополі
  • В Управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради запевняють, що генераторами забезпечені усі дитсадки та заклади загальної середньої освіти. Однак точної інформації, у яку суму ці пристрої обійшлися міському бюджету – журналістам не дають.

  • Ми дізнались, чи достатньо потужні генератори закупили для дитсадків та шкіл міста. Як їх використовуватимуть тоді, коли світло вимикати припинили? 

  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Ще 9 лютого наша журналістка відвідала харчоблоки 14 школи та дитсадка №36 і на власні очі побачила, як їхні працівники в умовах блекауту готують для дітей тепле харчування. У період віялових та аварійних вимкнень електроживлення це стало проблематичною справою, а особливо у тих закладах, де все на електриці. І хоча вони забезпечені генераторами, однак пристроям бракує потужності, і вони просто «не стягують» кухонні девайси, розповіли нам кухарі. Тому вони разом з керівниками освітніх закладів міста шукали різні виходи з ситуації. Дехто йшов на роботу посеред ночі, хтось змінював страви у меню на ті, які довше лишаються теплими, або підключав резервне живлення до лінії роздачі. Матеріал про непросту роботу кухарів додаємо.

Читайте також: О третій ночі кухарі йдуть на роботу, аби діти не були голодні. Репортаж із кухні в школі та дитсадку

Під текстом читачі активно дякували працівникам їдалень за наполегливу працю, а ще обурювались.

Відео дня

– Дванадцять садочків з генераторами. Вони мали змогу готувати їжу за графіком вдень. А двадцять вісім із сорока без генераторів, то працюючі кухарі вимушено ходили на роботу вночі заради наших дітей і внуків. За це їм велика подяка від усієї громади Тернополя, – зауважує у коментарях Читач46.

А вже 10 лютого міський голова Сергій Надал на Фейсбук-сторінці відреагував на наш репортаж: «Для всіх дитячих садочків Тернополя придбані генератори та виділені кошти на їх облаштування і пальне. Тому працівники їдалень можуть готувати їжу протягом дня, навіть якщо немає електроенергії. Я закликаю керівників дошкільних закладів нашого міста внормувати робочий графік працівників харчоблоків у садочках. Якщо вам відомі факти, що працівники їдалень виходять на роботу готувати їжу для дітей вночі, прошу мені написати у повідомлення». Про школи мер Тернополя не сказав ані слова, хоча й там кухарі приходили у харчоблок до початку робочого дня.

У нас виникли запитання до Управління освіти і науки Тернопільської міської ради. Чи справді всі освітні заклади міста (дитсадки і школи у тому числі) забезпечили генераторами і чи достатню потужність вони мають? З якого джерела профінансували закупівлю пристроїв? У скільки коштів вони обійшлися для кожного конкретного навчального закладу? А також ми поцікавились, як будуть використовувати генератори у час, коли електроенергію не вимикають. Адже нагадаємо, що дефіциту потужностей в українській енергосистемі не було вже тривалий час. Ми надіслали інформаційний запит до Управління освіти, а згодом – ще один, адже відповіді на перший нас не задовольнили.

Кому і які генератори купили

Відповідь на наш запит, надісланий 13 лютого, надійшла 21 лютого. Від Управління освіти і науки ТМР повідомили, що станом на 20.02.2023 року, генератори є у 37 закладах дошкільної освіти і 40 закладах загальної середньої освіти.

Інформацію про те, скільки пристроїв автономного живлення є у кожному дитсадку й школі, а також яку потужність вони мають – подаємо у вигляді двох інфографік.

 

Якщо підсумувати дані, то виходить наступна картина. Всього для користування школам і дитсадкам Тернополя передали 91 генератор. З них 38 пристроїв отримали заклади дошкільної освіти, а 53 – заклади загальної середньої освіти. Для всіх дитячих садків міста закупили по одному генератору, і тільки Тернопільська початкова школа №3 отримала їх два. Щодо шкіл, то переважна більшість (а саме 27 закладів) також забезпечені одним пристроєм альтернативної електроенергії. Однак деякі мають по два (таких є 10) і навіть по 3 генератори! Це Галицький коледж імені В. Чорновола.

Начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк у відповіді на запит зауважила, що «заклади освіти забезпечені генераторами відповідно до потреб». Та чи потужні вони?

Почнемо з садочків. Отож, 25 дошкільних закладів отримали пристрої потужністю у 18 кіловат. Для єдиних ясел-садка №7 придбали генератор потужністю у 16 кіловат. Також лише один дитсадок №34 має пристрій потужністю у 6,5 кВт. 

У всіх інших вони мають значно меншу потужність. Зокрема, для трьох дошкільних закладів (№10, №14 і №30) закупили пристрої потужністю у 5 кіловат. Дитсадки №20 і №24 отримали для власного користування генератори потужністю у 3,8 кВт. Найменш потужні пристрої у 3 кіловати експлуатують у п’яти закладах – №8, №11, №22, №29 та у Тернопільській початковій школі №3 (тут є два генератори).

Наступними розглянемо школи. Для п’яти з них придбали дуже потужні генератори на 48 кіловат. А ще для чотирьох закладів – один генератор на 48 кВт і додатково по одному менш потужному, на 3,3 чи на 2,4 кВт. Шість шкіл отримали пристрої потужністю у 18 кіловат, а ще для чотирьох передали по два генератори: один на 18 кВт, а другий або на 2,2 кіловати, або на 3 чи 3,5 кіловат. Школа №23 теж має два пристрої – потужністю у 8,5 та 2,4 кіловати. Тернопільська класична гімназія єдина отримала генератор на 8 кіловат, а натомість ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого» – на 7 кіловат.

Для Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ступеня повного дня з поглибленим вивченням основ економіки купили генератор на 6,5 кіловат. Ще п’ять закладів забезпечили по одному пристрою на 6 кВт, а школу №21 – пристроєм на 5 кВт. Кобзарівська загальноосвітня школа I-III ступенів Тернопільської міської ради має генератор потужністю у 3 кіловати. Для Тернопільської початкової школи «Ерудит» та Тернопільської початкової школи №3 придбали по два генератори, і як ми вже згадували вище,  – для Галицького коледжу аж три генератори на 3 кіловати. Ще для п’яти закладів загальної середньої освіти дали по одному пристрою резервного живлення на 3 кВт. І насамкінець, 19 школа користується генератором на 2,1 кіловат, а школа №17 – потужністю у 2 кВт. 

У скільки коштів обійшлись генератори

Ми також запитували в Управлінні освіти і науки ТМР, яке джерело фінансування купівлі пристроїв автономної електроенергії для освітніх закладів міста – місцевий бюджет чи якесь інше? Просили вказати об’єм пального і суми витрат на нього у розрізі шкіл і садочків. І останнє – запитували, чи є у планах ще придбання або отримання генераторів для освітніх закладів Тернополя. Наші запитання в Управлінні проігнорували, а щодо кількості закупленого пального та суми витрат рекомендували звертатись безпосередньо до керівників всіх закладів освіти. Тому журналістка «20 хвилин» повторно надіслала інформаційний запит, попросивши вказати у ньому все, що нас цікавить.

– Витрати на купівлю генераторів були виділені з бюджету Тернопільської міської територіальної громади. Крім того, частково генератори передавались з громадської організації «Центр науки Тернополя» і були надіслані спонсорами, – повідомила начальниця Управління освіти Ольга Похиляк.

Відносно суми витрат на придбання пристроїв резервного живлення, нам вкотре порадили звертатись до керівництва закладів освіти. І пояснили – всі вони є окремими юридичними особами. Натомість вартість генераторів, які міська рада передала на баланс шкіл і дитсадків, вказана у відповідних рішеннях виконавчого комітету Тернопільської міської ради (перелік рішень нам додали).

Ми перевірили їх усі та дізнались «бажані» суми. 10 генераторів освітнім закладам міста передали відповідно до рішення виконкому від 4 травня 2022 року №428 «Про передачу на баланс». Мета – забезпечення резервного електроживлення у випадку відключення електропостачання у захисних спорудах цивільного захисту населення. На сайті міської ради вказано, що генератори отримали ТЗОШ №14, Тернопільський центр професійно-технічної освіти, училище № 4 ім. Михайла Паращука, Тернопільська вище професійне училище сфери послуг та туризму, школи №16, №20, №26, №28, №29 і «Школа-ліцей» №6 ім. Назарія Яремчука. Кожен пристрій коштував 34 200 грн, тобто загалом вони обійшлись міському бюджету у 342 000 гривень. Окрім генераторів, для навчальних закладів передали моторне масло у сумарній кількості 16 літрів. Кожен заклад отримав по 1,6 л пального. Однак вартість масла у додатку до рішення виконкому вказана незрозуміла – 0,0025 грн на заклад.

24 генератори були передані згідно з рішенням виконавчого комітету від 11 січня 2023 року №46 «Про передачу на баланс», аби забезпечити роботу «пунктів обігріву» у закладах освіти. Тоді пристрої купили не лише школам і садочкам, але й виконавчим органам Тернопільської міськради, міській дитячій лікарні та «Тернопільміськтеплокомуненерго». 24 генератори для шкіл та дитсадків обійшлись у 13 мільйонів 800 тисяч 600 грн.

Так, для шкіл І-ІІІ ступенів № 3 та №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, школи-економічного ліцей №9 імені Іванни Блажкевич, школи-медичного ліцею №15 імені Лесі Українки, шкіл №4, №10, №13, №14, №16, №22 та технічного ліцею передали по одному дизельному генератору BEF66YD, який коштував 616 040 гривень/штука. Для школи №28 придбали дизельний генератор BEF25BD, а для спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов та школи №8 – генератор BEF25YD, що обійшлись міській раді у 540 320 гривень кожен. Централізована бухгалтерія дошкільних навчальних закладів Управління освіти і науки ТМР отримала на баланс 10 дизельних генераторів BEF25BD, які вартували по 540 320 гривень/штука. У додатку до цього рішення виконкому не вказують, які конкретно дитсадки отримали пристрої резервного живлення. Також немає їхньої потужності, тому, на жаль, ми не можемо визначити, для яких закладів призначались генератори.

Ще 19 генераторів за рішенням виконкому від 14 лютого 2023 року №147 «Про передачу на баланс» закупили школам і дитсадкам «для забезпечення електропостачання в умовах надзвичайних ситуацій і для гарантованого постачання тепловою енергією в умовах припинення подачі природного газу». На сайті Тернопільської міської ради йдеться про те, що генератори передали на баланс закладів загальної середньої освіти та Централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів комунальної власності управління освіти і науки.

Проте, загальна вартість товарно-матеріальних цінностей невідома, бо до рішення виконавчого комітету не прикріпили додаток! Відповідно, ми не знаємо, для яких саме освітніх закладів передали пристрої резервного живлення і скільки вони коштували.

Йдемо далі. Ще 4 генератори заклади освіти Тернополя отримали відповідно до рішення від 15 лютого 2023 року №176 «Про передачу матеріальних цінностей». Мета звичайна – забезпечити електропостачання в умовах надзвичайних ситуацій. 

Що цікаво, генератори безоплатно передали на баланс Централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів комунальної власності (тобто для дитсадків) з балансу міської лікарні №2 та лікарні швидкої допомоги. До рішення виконкому мали прикріпити два додатки, у яких зазначити вартість матеріальних цінностей. Однак їх знову немає!

Насамкінець, 2 генератори навчальні заклади отримали за рішенням виконкому від 20 лютого №179 «Про передачу матеріальних цінностей» для забезпечення світла в умовах надзвичайних ситуацій. Їх з балансу Тернопільської міської ради передали для Тернопільського центру професійно-технічної освіти та Тернопільського вищого професійного училища №4 імені М. Паращука. Обидва заклади отримали по дизельному генератору Covax 11000T на суму 140 280 гривень. Однак, незрозуміло, чому від Управління освіти і науки ТМР вказали їх у запиті, якщо ми питали про школи і дитсадки!

Закупівлі генераторів є й у «Прозорро»

До кінця розібратись, хто і на які суми закупив генератори для закладів дошкільної освіти і закладів загальної середньої освіти нашого міста, ми так і не змогли. Зі списку шкіл і дитсадків, які отримали пристрої автономного живлення (нагадаємо, список для «20 хвилин» надіслали у відповіді на перший запит від Управління освіти) відомо про вартість лише 31 генератора (відмінусовуємо генератори, виділені для Тернопільського центру професійно-технічної освіти, училища № 4 ім. Паращука та вищого професійного училища сфери послуг та туризму, адже вони дають зовсім інший рівень освіти). Ці генератори обійшлися для міського бюджету всього у 16 мільйонів 194 тисячі 600 гривень!

Решта – 60 генераторів, вочевидь, передали для освітніх закладів «з громадської організації «Центр науки Тернополя» і були надіслані спонсорами», як розповіли нам в Управлінні освіти. Скільки вони коштували – ми перевірити не можемо через брак інформації.

Та журналісти «20 хвилин» вирішили також проаналізувати відкриту електронну систему державних закупівель «Прозорро». За 2022 рік (тобто від початку повномасштабного вторгнення) міська рада провела там дві закупівлі генераторів.

Один з договорів на придбання 44 дизельних генераторів уклали з ТОВ «Велкон Інвест» на суму 32 529 120 гривень без ПДВ. Один генератор вартував приблизно 739 298 гривень. Закупівлю провели без використання електронної системи, а договір підписали 15 листопада 2022 року.

Невдовзі міська рада знову закупила у ТОВ «Велкон Інвест» ще 19 дизельних генераторів на суму 10 266 080 гривень без ПДВ. Один пристрій обійшовся у 540 320 гривень. Договір підписали 23 листопада 2022 року.

Ціна других генераторів збігається із ціною тих, які передали для «пунктів обігріву» у закладах освіти згідно з рішенням виконкому від 11 січня 2023 року №46 «Про передачу на баланс». Та не збігається кількість, адже генератори вартістю 540 320 гривень тоді отримали школи №28, №7 та №8, і десять дитсадків. Тобто, всього 13 закладів. А кому дали ще шість пристроїв? Тому стверджувати, що саме ці генератори, вказані у «Прозорро», були передані для освітніх закладів міста, ми не можемо!

Від вандалів – «тривожна кнопка»

За інформацією Управління освіти і науки Тернопільської міської ради, при купівлі генераторів для шкіл та дитячих садків враховували потужність пристроїв, яка необхідна для функціонування освітнього закладу в умовах надзвичайної ситуації та аби «забезпечити резервне електроживлення у випадку відключення електропостачання у захисних спорудах цивільного захисту населення Тернополя, пунктів обігріву, пунктів незламності, пунктів гарантованого електропостачання». То чому тоді у навчальних закладах, які мають повністю електронне кухонне обладнання, кухарі в умовах вимкнень світла були змушені йти на роботу поночі, бо їхні новенькі генератори «не стягували» плити й іншу техніку для приготування їжі? На це запитання ми відповіді не отримали.

Ще поцікавились, як генератори в освітніх закладах експлуатуватимуть тоді, коли відсутні віялові відключення електроенергії. Адже за інформацією «Укренерго», від 12 лютого стабілізаційні графіки застосовувати припинили. На це запитання від Управління відповіли коротко. Цитуємо: «Генератори не будуть використовуватись у випадках, коли немає віялових відключень електроенергії». Без жодної конкретики нам розповіли і про те, хто обслуговує генератори в усіх освітніх закладах міста.

– У кожному закладі освіти призначена особа, яка відповідає за технічне обслуговування генераторів. Допомогу в обслуговуванні генераторів надає підрядна організація, – сказала Ольга Похиляк.

І останнє – ми поцікавились, які рекомендації Управління освіти і науки ТМР надає щодо захисту генераторів від вандалів. Нам відповіли, що для захисту від зловмисників у закладах освіти наявна цілодобова охорона, встановлені камери відеоспостереження, а ще є «тривожна кнопка». Крім того, у кожному закладі розроблена інструкція з охорони праці під час використання генераторів електроенергії, де вказані основні вимоги щодо експлуатації і зберігання різних видів таких пристроїв.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Пйонтко

    А вони хоть з мотором?

    Ростислав Гарасимчук reply Сергій Пйонтко

    А ти хоч з мізками?
  • Читач46

    Тих генераторів працівники кухні бояться як чорт ладану, не включали і не включають, бовваніють на вулиці загороджені, а їсти варили вночі. Бівльшість генераторів в садочках завезено після 12 лютого як із електрикою стабілізувалась ситуація. Щоб включити подібний генератор має бути відповідальна людина рано о 6 щоб встигнути зварити сніданок.

    Така людина є на папері. а в дійсності все стоїть мертвитм грузом..
  • Галина Кохмат

    Дит.будинків в Тернопільській обл-18.на який збирали гроші?коли збираєте гроші,треба ,щоб хтось провіряв конкретну поставку,бо дуже багато зловживань.

    Микола Шкарупа reply Галина Кохмат

    Галина Кохмат Ви ж написали що в області 18 дитячих будинків.І питали на який збирали гроші?

    Галина Кохмат reply Галина Кохмат

    Микола Шкарупа а я що,про Варшаву написала?

    Микола Шкарупа reply Галина Кохмат

    Галина Кохмат Це розмова про Тернопіль...
  • Микола Шкарупа

    А що там з Дитячим будинком.Бо гроші збирали на генератор в Польщі.Бо вони забули напевно про дитячий будинок.А розмовляючи з одним сторожем сказав що вночі його просили включати плити до ранку пока прийдуть повара.Бо генератори чомусь не включали.А що з запальничкою  звариш на кухні...

keyboard_arrow_up