Скільки насправді коштують "безоплатні" пологи

Скільки насправді коштують "безоплатні" пологи

З першого квітня за пологи платить НСЗУ, а не пацієнтка. Такі зміни передбачені в межах впровадження другого етапу медичної реформи. Та чи регламентовані ці правила на місцях, чи доплачують тернополянки лікарям за надані їм послуги, що кажуть керівники цих закладів, перевіряли журналісти "20 хвилин".

За пологи платять не жінки, а держава! Такі гучні гасла звучать на рівні держави, такий принцип гарантує медична реформа, яка повністю запрацювала з 1 квітня. 

Для пацієнтки це означає вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. А також - жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами. Породіллі на пологи потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування у лікарні.

Та чи так це насправді?

Відео дня

- Як платили, так і платимо. Як купували ліки, так і купуємо, як були подяки в кишені, так вони і лишилися. У чому сенс реформи? – обурюються тернополянки у коментарях. 

Відповідно до договору із закладом, НСЗУ має заплатити за кожні пологи, тому породілля повинна отримати повний обсяг послуги. 

8136 грн – сума мізерна: лікарі

Медична допомога при пологах - пріоритетна послуга, яка входить у програму медгарантій. Заклади охорони здоров’я мають отримувати від держави оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. Як це відбувається на практиці?

 Договір з НСЗУ підписали, але кошти наразі отримали не в   повному обсязі, розповідає медичний директор Комунального   некомерційного підприємства "Тернопільський обласний   клінічний перинатальний центр "Мати і дитина" Валентина   Якимчук.

- У розрізі реформи вся необхідна допомога надається жінкам безкоштовно. Витрати має взяти на себе держава. Але задекларовані реформою принципи наразі, швидше, - на перехідному етапі. Оскільки грошей, які мають "йти за пацієнтками" від держави, ми отримали не повністю, використовуємо ліки та інші засоби, що вдалося закупити ще до кінця 2019-го року, - пояснює вона.

Сума ж – 8136 грн на одні пологи – мізерна, вважає пані Якимчук. Її вистачить за умови, що в жінки будуть фізіологічні пологи, без будь-яких ускладнень та нестандартних ситуацій. У Перинатальному центрі протягом року народжують понад 2500 жінок з області і не тільки. 50% цих пологів – ускладнені.

- Перинатальний центр - це клініка висококваліфікованих спеціалістів з акушерства та гінекології. Тут майбутня мама спостерігатиметься з моменту планування вагітності і до пологів. Ми забезпечуємо третій рівень медичної допомоги. Приймаємо жінок, які мають акушерські, екстрагенітальні патології; коли є певні загрозливі стани плода (затримка утробного розвитку, недоношеність, дихальні розлади та інші), - каже медичний директор.

"Поліс оплачувати не треба"

Якщо пологи проходять без ускладнень, на них присутній черговий лікар, акушерка та санітарка. Коли ж пологи ускладнені, наприклад, кесарів розтин, – задіяна ціла бригада лікарів, є хірурги, анестезіологи та інші спеціалісти. У суму, визначену державою, за словами пані Якимчук, входять не тільки лікарські засоби, необхідні для вагітної, а й оплата праці персоналу, придбання виробів медичного призначення, обладнання, харчування породіллі тощо. 

- Ми не знаємо, як саме визначили такий тариф. Сподіваємось, ще будуть додаткові роз’яснення з цього приводу. Наразі ми маємо запас лікарських засобів, які вдалося закупити ще до кінця минулого року – за рахунок оплати страхових полісів (800 грн). Тож використовуємо те, що маємо, - продовжує Валентина Якимчук.

Жінки беруть із собою на пологи засоби гігієни і одяг для малечі. Ніяких додаткових платежів, переконує медичний директор, здійснювати не потрібно. 

- Якщо хтось має можливість та бажання зробити благодійний внесок, це можна  офіційно оформити через бухгалтерію, - наголошує вона.

У Перинатальному центрі наразі народжують і жінки, які мають коронавірус. Для них виділений окремий корпус, з ними працює окрема бригада лікарів. Усіма засобами індивідуального захисту вони забезпечені, запевняє медичний директор. А мами отримують необхідні для них лікарські засоби безкоштовно. 

Що потрібно докупляти?

У другій міській лікарні кошти за пологи від НСЗУ уже отримали, розповідає директор закладу Ростислав Левчук. Пацієнтки, за його словами, отримують всі медикаменти та послуги, визначені в межах національного переліку.

- Те, що є в переліку, даємо. Чого немає – падає на плечі пацієнтів. Адже ми не можемо навіть закупляти ті препарати, які не входять до національного переліку, визначеного державою. Мова саме про ускладнені випадки, коли потрібно застосовувати антибіотики чи інші лікарські засоби, - каже він.

Щодо суми – 8136 грн – вона дуже мала, переконаний Ростислав Левчук. Її вистачить лише у випадку, якщо пологи були природними, без виникнення непередбачуваних ситуацій. На жаль, витрати на складні випадки не прораховані. 

За словами директора, пацієнтки з розумінням сприймають цей факт. Процес реформування лишень розпочали, багато нюансів залишаються не роз'ясненими. 

Покращений сервіс - палата підвищеного комфорту, покращене харчування, додаткові послуги за бажанням тощо - відносяться до категорії платних послуг. Їх потрібно сплатити офіційно через касу медичного закладу. Також особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем про пологи знаходяться поза межами програми медичних гарантій і не передбачені в пакеті «Медична допомога при пологах». Це - особисте рішення жінок.

Що кажуть тернополянки? 

Щоб перевірити, чи відповідають слова керівників закладів дійсності, журналісти "RIA плюс" провели опитування жінок на сайті "20 хвилин" та в соцмережах. 99% із тих, які написали свою історію, розповіли, що доплати, як були, так і залишилися, а зміни від реформи вони поки що не відчули, або відчули не всі.

- Я народжувала в кінці березня, за кілька днів до втілення пакету медичних гарантій, але вже під час карантину. Оплачувала по 50 грн за день перебування у пологовому, не знаю, за що це. За те, що я була сама в палаті, треба було дати 400 грн. За те, щоб пологи приймала лікар, якому я довіряю, - плюс 300 грн та укладений заздалегідь договір. Рукавички, мило, паперові рушники – це все казали також купити. Крім того, усі лікарські засоби ми відкупляли. За епідуральну анестезію – у межах 1500 грн. Лікарі за свою роботу грошей не вимагали, дуже добре поставилися до мене і дитини. Щоправда, анестезіологу треба дати 1500 грн. Ці "тарифи" розроблені давно, люди самі дають, - розповідає Вікторія.

" Народжувала 2 квітня, без домовленості, просто приїхала до чергових. Ніхто з лікарів навіть не натякав на "подяку". Страховий поліс також не платили", - пише Соломія.

" Цікавилась, бо скоро народжувати. Ніяких видатків держава поки не покриває. Брак засобів гігієни в палатах все одно є. Щодо родзалів не знаю, чула, що анестетики також купуються. Тому одноразові пелюшки, рукавички для огляду, рушники, мило та інше зі списку в обмінній карті потрібне", - коментує Алла.

"Я тиждень тому народжувала на Бамі. Реформа діє, ставляться супер. Тільки одні ліки купувала сама, але мені про це сказали, що вони не входять у пакет послуг безкоштовних", - пише Тамара. 

" Реформа медична - то взагалі біль. Нічого поки не фінансується, нитки для швів довелось купувати самій, післяродові медикаменти також. Цим обійшлось", - коментує Оксана.

" Природні роди виносять у Тернополі  6-8 тис. Кесарів розтин – $1000. Неправда, що все безкоштовно", - пише Галина. 

Ще більше коментарів читайте на сайті читайте тут.


Скільки вартує народжувати у приватних закладах?

На противагу комунальним закладам – приватні пологові будинки. 

Щоправда, для цього тернополянкам доведеться їхати в інші міста. 

В Україні не так багато приватних пологових будинків та клінік, які спеціалізуються на проведенні пологів. Більшість з них знаходяться в столиці (приватні пологові будинки "Лелека" та Adonis і акушерсько-гінекологічна клініка Isida), у місті Дніпро є клініка репродуктивної медицини Genesis Dnepr, планується побудова медичного центру з першим приватним пологовим будинком Medicover у Львові.

Стандартна ціна за фізіологічні пологи у "Лелелеці", без урахування знижок – від 53 тис. грн, стандарт – 62600 грн, комфорт – 71700 грн, VIP – 108800 грн. В “Isida” — від 68 688 до 80 000 при замовленні різних пакетів. В “Адоніс” — від 49 900 до 58 000 грн.

До речі, всюди у приватних клініках пропонують доплачувати за кесарів розтин. Вважається, що у державних пологових будинках всі послуги безкоштовні. 

У межах програми медичних гарантій безоплатними є:

  • - медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарів розтин);
  • - перебування в стандартній палаті; 
  • - анестезія оперативних втручань за призначенням;
  • - моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • - інтенсивна терапія породіллі;
  • - стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  • - метаболічний скринінг у новонароджених;
  • - вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Що робити, якщо у вас вимагають гроші? 

Коментар

Ростислав НЕБЕЛЬСЬКИЙ, юрист:

- Хабарництво – це отримання службовою особою, а також давання їй хабара з метою одержання певних вигід протизаконним порядком. По-суті, простих лікарів, якщо вони не мають у своєму розпорядженні майно чи інші матеріальні ресурси або блага,  не можна назвати хабарниками, навіть якщо вони беруть гроші у пацієнтів. Це юридичне визначення натомість можна пристосувати до головних лікарів, які можуть зловживати службовим становищем.

Але це не означає, що за вимагання грошей у пацієнтів не можуть застосовуватися інші норми закону. Якщо лікар ставить питання: гроші або смерть, до нього можна застосувати інші норми законів. Так, ст. 140 Кримінального кодексу України "Неналежне виконання професійних обов'язків". Невиконання професійних обов'язків означає, що медичний або фармацевтичний працівник не вчиняє ті дії, які він в силу виконуваної роботи зобов'язаний був вчинити. Неналежне виконання професійних обов'язків має місце у тому разі, коли медичний або фармацевтичний працівник виконує свої обов'язки не у повному обсязі, недбало, поверхово, не так, як цього вимагають інтереси його професійної діяльності. Невиконання чи неналежне виконання відповідним суб'єктом своїх професійних обов'язків може бути як одноразовим, так і систематичним.

1. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ще одне питання – усі кошти, які отримують лікарі від пацієнтів, мали б оподатковуватися як джерело додаткового доходу. Тому мова йде ще про порушення податкового законодавства.

Про всі випадки вимагання "подяк" мають бути повідомлені керівники закладів. Лікарі за такі дії можуть отримати догану чи бути звільненими.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Оля Марків

    Особисто я народжувала в другому роддомі тричі, останній раз кесарили, звичайно що ліки потрібно було купувати. Але ніколи ніхто з мене нічого не вимагав, ставлення прекрасне.
  • Неля

    Нічого немає безкоштовного я родила і за все требували гроші
  • ♤♡◇♧

    кричіть слава україні довбні тупоголові і ви заживете ще кращє.
  • совковий лікар

    Який совок?Всі лікарі вже вашого покоління котрі вчились у незалежній Україні.Совкові лікарі вже пенсійного або передпенсійного віку.Забудьте про совок,його вже немає  30 років.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up