Студентське застілля закінчилося лікарнею. Ми дізналися, що сталося у тернопільському гуртожитку

Студентське застілля закінчилося лікарнею. Ми дізналися, що сталося у тернопільському гуртожитку
  • Із симптомами гострої кишкової інфекції у міську дитячу лікарню 21 квітня госпіталізували студентів Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму.
  • Ми дізнались, яку їжу вживала молодь, у якому зараз стані і як пояснюють цю ситуацію у навчальному закладі. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Про те, що госпіталізовані неповнолітні – студенти саме Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму, журналісти «20 хвилин» дізналися із власних джерел. Адже у Центрі екстреної медичної допомоги, Держпродспоживслужбі та у лікарні, куди ми звертались за коментарями, конкретний навчальний заклад так і не назвали. До того ж, є плутанина і з кількістю пацієнтів, які мали ознаки нездужання.

Що трапилось з дітьми 

У нічний час 21 квітня на лінію швидкої допомоги надійшов виклик з гуртожитку училища, що на вулиці Стецька, 25. Медики виїхали туди і у дев’яти студентів виявили підозру на ротавірусну інфекцію, інформує редакцію Центр екстреної медичної допомоги Тернопільщини. Вірус, як пояснили нам, осідає у кишечнику і швидко поширюється у колективі. Однак таким був лише попередній діагноз. «Треба провести додаткові дослідження, аби підтвердити чи заперечити припущення», – розповідали нам 21 квітня у Центрі екстреної медичної допомоги. Усіх хворих доставили в міську дитячу лікарню. 

Гуртожиток училища, у якому проживають студенти, які отруїлись

– До лікарні на госпіталізацію можна потрапити трьома шляхами: викликавши швидку допомогу, звернутися самостійно або за направленням сімейного лікаря. Наша бригада виїжджала на виклик до гуртожитку і забрала звідти дев’ять дітей. Точну ж кількість хворих я вам не можу сказати, бо діти самостійно або з батьками могли звернутися напряму до медичного закладу і вже там отримувати допомогу, – каже заступниця директора Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Ганна Мончак.

Відео дня

Зі слів завідувачки інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольги Дивоняк, під час госпіталізації всі діти мали однакові симптоми: нудота, блювота, підвищення температури тіла від 37.2 до 38.5 градусів та у деяких були навіть розлади випорожнення. Натомість чітку кількість госпіталізованих студентів нам відмовилися називати. 

Як розповіли редакції «20 хвилин», фахівці Головного управління Держпродспоживслужби спільно з «Тернопільським обласним центром контролю та профілактики хвороб» 21 квітня розпочали епідеміологічне розслідування. Інцидент у гуртожитку, за словами фахівців, вони трактують, як «спалах захворювання», оскільки є більше трьох осіб, які мали симптоми гострої кишкової інфекції. 

Швидку викликали у гуртожиток вночі 21 квітня. Медики госпіталізували 9 студентів

Стало погано після святкування

Журналісти звернулись до адміністрації Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму, аби дізнатись, як розвивались події того дня. Про те, що до лікарні потрапили саме студенти Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму, підтвердила директорка Галина Грушко. 

– Діти святкували день народження, і як згодом показало наше службове розслідування, замовили суші в одному із закладів харчування. Вночі 21 квітня їм стало погано. Ми викликали швидку. Студенти проживали в гуртожитку, тож медики приїхали туди. Їх госпіталізували у лікарню під супроводом нашої виховательки. Все було під контролем. Стан дітей нормалізували, і зараз вони всі вже виписані, – стверджує Галина Грушко.

За словами директорки училища, до застілля з нагоди дня народження долучились два блоки студентів

За словами директорки училища, у той день до застілля долучились два блоки студентів (в одному блоці цього гуртожитку є 4 кімнати). Із симптомами нездужання в лікарню завезли дев’ятеро дітей, каже пані Грушко.

– Зараз зі студентами все добре. Оскільки 21 квітня ми не знали причини їхнього нездужання, то вирішили після вихідних, на 24-25 квітня, перейти на дистанційне навчання, – каже Галина Грушко.  

Перевірили гуртожиток 

У рамках розслідування, яке 21 квітня розпочали Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України спільно з Держпродспоживслужбою в Тернопільській області, фахівці виїжджали до гуртожитку та закладу освіти, де перебували студенти.

– Наші працівники були всюди, де на нашу думку, могли виникнути обставини, які сприяли цьому спалаху. Ми оглянули кімнати та кухню в гуртожитку, харчовий блок у навчальному корпусі. Нами досліджувалася питна вода централізованого водопостачання. За результатами аналізів ми з’ясували, що вода відповідає нормам, а ось щодо кухні гуртожитку ми вказали свої зауваження. Також ми вилучили залишки продуктів харчування, що були в дітей, – розповідає заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Тернопільського обласного центру Володимир Паничев.

21 квітня в гуртожитку училища працювали й правоохоронні органи, говорить керівник сектору комунікації Головного управління Національної поліції Сергій Крета.

– Поліцейські проводили перевірку в гуртожитку. Вона триває й наразі. Однак ні батьки, ні студенти не мають жодних претензій до навчального закладу, ніхто до поліції не звертався зі скаргами. Тому ми просто закінчимо перевірку і все, – додав він. 

Причина гострої кишкової інфекції – не суші

Чи могла стати причиною нудоти, блювоти, температури та розладів випорожнення у студентів замовлена їжа із закладу громадського харчування?

– На початку епідеміологічного розслідування у нас були різні робочі гіпотези. Станом на 25 квітня, ми маємо всі підстави сказати, що захворювання виникло в результаті вживання продуктів харчування домашнього та власного приготування після Великодніх свят. Саме в цих продуктах виявили моновірус, ротавірус та сальмонелу зі стафілококом. Ні суші, ні піца із закладів громадського харчування до цієї події стосунку не мають. Це просто співпадіння, що в той день вони купували ще готову їжу, яку потім споживали, – наголосив заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Тернопільського обласного центру Володимир Паничев.

За чотири дні медики надали студентам лікування та відпустили додому

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб підтверджують, всі студенти тимчасово знаходяться на дистанційному навчанні.

– Постраждалі частково знаходилися в Тернопільській міській дитячій лікарні та під наглядом медиків за місцем проживання. Загалом ми досліджували матеріали 12 студентів. Зараз очікуємо на результати аналізів на сальмонельоз ще двох осіб, які не були госпіталізовані. Загальна кількість дітей з однаковим захворюванням 14. Станом на 25 квітня, додаткових випадків захворювання не зареєстрували, – підсумовує Володимир Паничев. 

Як почуваються студенти

З 21 по 24 квітня частина студентів знаходилася під наглядом фахівців інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні.

– Наші медики провели обстеження та призначили лікування згідно з діючими протоколами. Стан дітей нормалізувався, а вже 24 квітня їх виписали з медичної установи. Більше з такими скаргами до нашого закладу не поступали, – каже завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк. 

Поговорити з неповнолітніми та почути їх думку стосовно ситуації журналістам «20 хвилин» не вдалося. Якщо вони чи їхні батьки будуть готові висловити свою позицію – ми її оприлюднимо.

ДОВІДКА. На офіційному сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України вказують, що  гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай вони спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою. Передаються також через брудні руки і предмети побуту. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів слід звертатися до лікаря. 

 

Читайте також: 

Захворіли одразу дев'ять студентів училища в Тернополі: медики розслідують спалах

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ludmila Boiko

    Суші( шусі), це така їжа, що завжди нею можна отравитись!!  Тому що, туди входить сирий лосось( червона риба), сирий огірок чи кабачок, морква.  І багато інших компонентів. Треба, щоб ця страва була дуже свіжою( лише пр готували і вже їсти!!!).

keyboard_arrow_up