У ресторані, де отруїлися люди, порушували гігієнічні вимоги. У їжі знайшли сальмонелу

У ресторані, де отруїлися люди, порушували гігієнічні вимоги. У їжі знайшли сальмонелу
  • Минув рівно тиждень, як гості ресторану "Аляска", що на вул. В. Великого у Тернополі, після святкування хрестин потрапили у лікарню. Усі вони отруїлися. Потерпілі наполягають: винен заклад. Натомість власниця ресторану каже, що відвідувачі могли принести свої страви зі збудником інфекції.
  • Спеціалісти озвучили результати досліджень харчових продуктів. 

Раніше фахівці ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" озвучили причину інфекційного спалаху серед осіб, які постраждали після візиту в ресторан. Це – сальмонела. Збудник інфекції знайшли в матеріалі, що брали від хворих.

Щоб встановити фактор передачі інфекції, спеціалісти відібрали для дослідження ще 20 взірців харчових продуктів - кулінарні страви, кондитерські вироби, сировину. 

- Це різні страви - із закладу харчування і ті, що люди приносили. За результатами мікробіологічних досліджень харчових продуктів (залишків святкових страв) виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7- взірцях. Триває процес ідентифікації сальмонел за додатковими маркерами, - розповідає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. 

Відео дня

Однак наразі фахівці не можуть чітко відповісти на питання, чи то страви з ресторану, чи то ті, що відвідувачі принесли самі, викликали масове отруєння. Кажуть, що дослідження ще тривають. 

- Наразі можемо лише точно заявити, що це - сальмонела, і вона присутня в різних взірцях. Але дослідження ще тривають, це не так просто, - наголосила пані Марія. 

Де саме відбирали залишки страв? Це питання лишається відкритим. Чіткої відповіді на нього нам поки що не дали. 

Потерпілі, які перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги, чекають на повні результати. 

Люди впевнені, у тому, що сталося, винен заклад. З однієї родини, яка в той день святкувала хрестини, із 30 захворіли аж 24 особи, кажуть родичі. Мовляв, 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні. Однак в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги офіційно говорять лише про 12 пацієнтів, які поступили в заклад зі схожими симптомами та відвідували зазначений заклад. Якщо є інші хворі, то про них тернопільські спеціалісти не знають. Та попереджають - самолікування може зашкодити.

Думають, що винен заклад

Тернополянка Тетяна Чорна розповіла журналістам «20 хвилин», що в закладі, де проводили застілля, їх ще і роблять винними.

- У мене чоловік і мама в лікарні досі в лікарні. Я сама з річною дитиною. Навіть не можу нормально вийти в магазин щось купити. З тих нервів уже тиск піднявся, довелося викликати швидку, - розповідає пані Тетяна. – 30 вересня, коли чоловіка і маму та інших родичів забрали у лікарню, я подзвонила до власниці, щоб повідомити їй про отруєння у закладі. Проте у відповідь почула, що ресторан ту ні при чому, а ми своїми продуктами отруїлися.

Пані Тетяна розповідає, що на столі мали м'ясо власного виробництва, але дядько – м’ясник, тож продукція, запевняє, перевірена. Був торт і сир. Усі їли ці страви. Але не всі захворіли. Родина уже провела власне «розслідування» і підозрює, що саме могло викликати отруєння.

- Ми думаємо, що це заливне. Воно було дивне на колір – салатове. Усі, хто їв його, захворіли. Я не їла, ще братова не їла, бо годує дитину. І ще частина з родини. А всі, хто куштував, - отруїлися, - запевняє пані Тетяна.

В інфекційному відділенні на лікарняних ліжках опинилися і учасники святкування з інших компаній. 

У ресторані порушували санітарні норми

Водночас власниця ресторану пані Анжела переконана, що збудник інфекції могли принести самі відвідувачі. 

За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними. 29 вересня, за розповіддю керівниці закладу, тут відпочивали п’ять компаній. Загалом було 100 відвідувачів.

- Я не знаю, у чому причина. Як читала в інтернеті, збудник інфекції може бути в продукції, яка не проходить достатньої термічної обробки. Можливо, це торт, який клієнти приносили із собою чи ще щось, - каже вона.

Власниця сподівається, що люди отруїлися не через їхню діяльність.

Журналістам "20 хвилин" стало відомо, що при перевірці ресторану "Аляска" працівники управління Держпродспоживслужби в області виявили порушення гігієнічних вимог. Припис готують для ознайомлення власникові. 

- Порушення санітарних правил могло бути також одним із факторів поширення збудника інфекції, - говорять у Держпродспоживслужбі. - Хоча це поки що - припущення.

Які саме знайшли недоліки, обіцяють розказати після ознайомлення з документами у самому закладі. Однозначно, за порушення вимог ресторан понесе адміністративну відповідальність. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • ібупрофен

    та вженіт си файної бурачинки, так шоб Америку було видко, закусіт си голубцем і фсьо! нє, їм ресторани подавай. набалювалисі!
  • Я

    Звичайно, я завжди в ресторан з собою несу їжу з сальмонелою. Що ж там ще їсти ?
  • Ольга

    Очевидно треба шукати носія інфекції з працівників кухні
  • Андрій Колесніков

    Можу посперечатися, що закладу нічого не буде. Максимум маленький штраф...

    Val Val reply Андрій Колесніков

    Бабло переможе!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара Від читача 21:01 Концерт гурту O.N.E. 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up