Раніше фахівці ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" озвучили причину інфекційного спалаху серед осіб, які постраждали після візиту в ресторан. Це – сальмонела. Збудник інфекції знайшли в матеріалі, що брали від хворих.
Щоб встановити фактор передачі інфекції, спеціалісти відібрали для дослідження ще 20 взірців харчових продуктів - кулінарні страви, кондитерські вироби, сировину.
- Це різні страви - із закладу харчування і ті, що люди приносили. За результатами мікробіологічних досліджень харчових продуктів (залишків святкових страв) виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7- взірцях. Триває процес ідентифікації сальмонел за додатковими маркерами, - розповідає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва.
Однак наразі фахівці не можуть чітко відповісти на питання, чи то страви з ресторану, чи то ті, що відвідувачі принесли самі, викликали масове отруєння. Кажуть, що дослідження ще тривають.
- Наразі можемо лише точно заявити, що це - сальмонела, і вона присутня в різних взірцях. Але дослідження ще тривають, це не так просто, - наголосила пані Марія.
Де саме відбирали залишки страв? Це питання лишається відкритим. Чіткої відповіді на нього нам поки що не дали.
Потерпілі, які перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги, чекають на повні результати.
Люди впевнені, у тому, що сталося, винен заклад. З однієї родини, яка в той день святкувала хрестини, із 30 захворіли аж 24 особи, кажуть родичі. Мовляв, 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні. Однак в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги офіційно говорять лише про 12 пацієнтів, які поступили в заклад зі схожими симптомами та відвідували зазначений заклад. Якщо є інші хворі, то про них тернопільські спеціалісти не знають. Та попереджають - самолікування може зашкодити.
Тернополянка Тетяна Чорна розповіла журналістам «20 хвилин», що в закладі, де проводили застілля, їх ще і роблять винними.
- У мене чоловік і мама в лікарні досі в лікарні. Я сама з річною дитиною. Навіть не можу нормально вийти в магазин щось купити. З тих нервів уже тиск піднявся, довелося викликати швидку, - розповідає пані Тетяна. – 30 вересня, коли чоловіка і маму та інших родичів забрали у лікарню, я подзвонила до власниці, щоб повідомити їй про отруєння у закладі. Проте у відповідь почула, що ресторан ту ні при чому, а ми своїми продуктами отруїлися.
Пані Тетяна розповідає, що на столі мали м'ясо власного виробництва, але дядько – м’ясник, тож продукція, запевняє, перевірена. Був торт і сир. Усі їли ці страви. Але не всі захворіли. Родина уже провела власне «розслідування» і підозрює, що саме могло викликати отруєння.
- Ми думаємо, що це заливне. Воно було дивне на колір – салатове. Усі, хто їв його, захворіли. Я не їла, ще братова не їла, бо годує дитину. І ще частина з родини. А всі, хто куштував, - отруїлися, - запевняє пані Тетяна.
В інфекційному відділенні на лікарняних ліжках опинилися і учасники святкування з інших компаній.
Водночас власниця ресторану пані Анжела переконана, що збудник інфекції могли принести самі відвідувачі.
За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними. 29 вересня, за розповіддю керівниці закладу, тут відпочивали п’ять компаній. Загалом було 100 відвідувачів.
- Я не знаю, у чому причина. Як читала в інтернеті, збудник інфекції може бути в продукції, яка не проходить достатньої термічної обробки. Можливо, це торт, який клієнти приносили із собою чи ще щось, - каже вона.
Власниця сподівається, що люди отруїлися не через їхню діяльність.
Журналістам "20 хвилин" стало відомо, що при перевірці ресторану "Аляска" працівники управління Держпродспоживслужби в області виявили порушення гігієнічних вимог. Припис готують для ознайомлення власникові.
- Порушення санітарних правил могло бути також одним із факторів поширення збудника інфекції, - говорять у Держпродспоживслужбі. - Хоча це поки що - припущення.
Які саме знайшли недоліки, обіцяють розказати після ознайомлення з документами у самому закладі. Однозначно, за порушення вимог ресторан понесе адміністративну відповідальність.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер