У ресторані, де отруїлися люди, порушували гігієнічні вимоги. У їжі знайшли сальмонелу

У ресторані, де отруїлися люди, порушували гігієнічні вимоги. У їжі знайшли сальмонелу
  • Минув рівно тиждень, як гості ресторану "Аляска", що на вул. В. Великого у Тернополі, після святкування хрестин потрапили у лікарню. Усі вони отруїлися. Потерпілі наполягають: винен заклад. Натомість власниця ресторану каже, що відвідувачі могли принести свої страви зі збудником інфекції.
  • Спеціалісти озвучили результати досліджень харчових продуктів. 

Раніше фахівці ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" озвучили причину інфекційного спалаху серед осіб, які постраждали після візиту в ресторан. Це – сальмонела. Збудник інфекції знайшли в матеріалі, що брали від хворих.

Щоб встановити фактор передачі інфекції, спеціалісти відібрали для дослідження ще 20 взірців харчових продуктів - кулінарні страви, кондитерські вироби, сировину. 

- Це різні страви - із закладу харчування і ті, що люди приносили. За результатами мікробіологічних досліджень харчових продуктів (залишків святкових страв) виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7- взірцях. Триває процес ідентифікації сальмонел за додатковими маркерами, - розповідає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. 

Однак наразі фахівці не можуть чітко відповісти на питання, чи то страви з ресторану, чи то ті, що відвідувачі принесли самі, викликали масове отруєння. Кажуть, що дослідження ще тривають. 

- Наразі можемо лише точно заявити, що це - сальмонела, і вона присутня в різних взірцях. Але дослідження ще тривають, це не так просто, - наголосила пані Марія. 

Де саме відбирали залишки страв? Це питання лишається відкритим. Чіткої відповіді на нього нам поки що не дали. 

Потерпілі, які перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги, чекають на повні результати. 

Люди впевнені, у тому, що сталося, винен заклад. З однієї родини, яка в той день святкувала хрестини, із 30 захворіли аж 24 особи, кажуть родичі. Мовляв, 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні. Однак в інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги офіційно говорять лише про 12 пацієнтів, які поступили в заклад зі схожими симптомами та відвідували зазначений заклад. Якщо є інші хворі, то про них тернопільські спеціалісти не знають. Та попереджають - самолікування може зашкодити.

Думають, що винен заклад

Тернополянка Тетяна Чорна розповіла журналістам «20 хвилин», що в закладі, де проводили застілля, їх ще і роблять винними.

- У мене чоловік і мама в лікарні досі в лікарні. Я сама з річною дитиною. Навіть не можу нормально вийти в магазин щось купити. З тих нервів уже тиск піднявся, довелося викликати швидку, - розповідає пані Тетяна. – 30 вересня, коли чоловіка і маму та інших родичів забрали у лікарню, я подзвонила до власниці, щоб повідомити їй про отруєння у закладі. Проте у відповідь почула, що ресторан ту ні при чому, а ми своїми продуктами отруїлися.

Пані Тетяна розповідає, що на столі мали м'ясо власного виробництва, але дядько – м’ясник, тож продукція, запевняє, перевірена. Був торт і сир. Усі їли ці страви. Але не всі захворіли. Родина уже провела власне «розслідування» і підозрює, що саме могло викликати отруєння.

- Ми думаємо, що це заливне. Воно було дивне на колір – салатове. Усі, хто їв його, захворіли. Я не їла, ще братова не їла, бо годує дитину. І ще частина з родини. А всі, хто куштував, - отруїлися, - запевняє пані Тетяна.

В інфекційному відділенні на лікарняних ліжках опинилися і учасники святкування з інших компаній. 

У ресторані порушували санітарні норми

Водночас власниця ресторану пані Анжела переконана, що збудник інфекції могли принести самі відвідувачі. 

За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними. 29 вересня, за розповіддю керівниці закладу, тут відпочивали п’ять компаній. Загалом було 100 відвідувачів.

- Я не знаю, у чому причина. Як читала в інтернеті, збудник інфекції може бути в продукції, яка не проходить достатньої термічної обробки. Можливо, це торт, який клієнти приносили із собою чи ще щось, - каже вона.

Власниця сподівається, що люди отруїлися не через їхню діяльність.

Журналістам "20 хвилин" стало відомо, що при перевірці ресторану "Аляска" працівники управління Держпродспоживслужби в області виявили порушення гігієнічних вимог. Припис готують для ознайомлення власникові. 

- Порушення санітарних правил могло бути також одним із факторів поширення збудника інфекції, - говорять у Держпродспоживслужбі. - Хоча це поки що - припущення.

Які саме знайшли недоліки, обіцяють розказати після ознайомлення з документами у самому закладі. Однозначно, за порушення вимог ресторан понесе адміністративну відповідальність. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • ібупрофен
    та вженіт си файної бурачинки, так шоб Америку було видко, закусіт си голубцем і фсьо! нє, їм ресторани подавай. набалювалисі!
  • Я
    Звичайно, я завжди в ресторан з собою несу їжу з сальмонелою. Що ж там ще їсти ?
  • Ольга
    Очевидно треба шукати носія інфекції з працівників кухні
  • Андрій Колесніков
    Можу посперечатися, що закладу нічого не буде. Максимум маленький штраф...
    Val Val reply Андрій Колесніков
    Бабло переможе!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 «Якщо можеш бути корисною – треба служити»: історія зв’язківки Оксани Кос із Тернополя photo_camera 20:03 Ресторан «Європа»: який вигляд мав заклад, який відвідували політики та зірки. Дивіться відео! play_circle_filled photo_camera 19:01 Кожен подарунок — як обійми з дому: тернополян закликають зібрати «Коробку тепла» для ЗСУ 18:00 Три прості рецепти домашнього яблучного пирога Від читача 10:15 Фейкові вакансії: як шахраї крадуть гроші та дані 17:01 Хто претендує на посаду ректора медичного університету і які плани на розвиток 15:34 На Тарнавського «Фіат» в'їхав у магазин 14:50 Плановий відстріл хижих тварин проводять у Монастириській громаді 14:00 Італієць, який служив у тернопільському батальйоні, одружився з українкою 13:00 «На щиті» повертаються Герої з Тернопільщини Олександр Оробчук, Володимир Поневаш та Василь Делікатний 12:00 Куди піти, що побачити у вихідні 15-16 листопада в Тернополі photo_camera 10:45 Стартувала програма «Зимова підтримка»: з 15 листопада можна подати заявку на отримання 1000 грн (ОНОВЛЕНЕ) 10:01 Різдвяні історії, бойовики та мультяшні пригоди: що показують у кінотеатрах на вихідні й де квитки дешевші 09:05 Розпочався Різдвяний піст: що варто знати та хто звільняється
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up