Вал дерев, а всім байдуже. Хто відповідає за лісові посадки вздовж автошляхів Тернопільщини?

Вал дерев, а всім байдуже. Хто відповідає за лісові посадки вздовж автошляхів Тернопільщини?
  • Вздовж більшості автошляхів Тернопільщини на узбіччі ростуть зелені насадження – дерева і чагарники. На окремих ділянках вони зламані, лежать і гниють, а їхнім прибиранням ніхто не займається.
  • Зокрема, така проблема, за словами місцевих жителів, існує на Бережанщині – уздовж траси міжнародного призначення М-30. Люди були би не проти забрати зламані дерева для власних потреб чи на дрова. Готові їх навіть купити.
  • Та як це зробити, аби не дістати штраф? Хто відповідає за полезахисні лісові смуги вздовж доріг? Ми дізнались.

До нашої редакції з питанням про повалені дерева вздовж автошляхів звернувся читач.

Іван Псуй мешкає у селі Городище колишнього Козівського району (тепер Козівська об’єднана територіальна громада). Через населений пункт проходить автомобільний шлях міжнародного значення М-30. З обох сторін траси є придорожні посадки. Дерева і чагарник «підходять» близько до будинку пана Івана, він щоразу проїжджає повз них, добираючись на роботу у Тернопіль.

Чоловік розповідає, що у рамках «Великого будівництва» у 2021 році дорогу М-30 Стрий – Ізварине (або «Дорогу єдності») капітально відремонтували. Автошлях в ідеальному стані, а от посадка дерев біля нього – нікудишня.

Відео дня

– Зробили гарну дорогу, а окультурнити її не спроможні! Вал дерев при трасі величезний, і ніхто цьому не дає ради. Наприклад, біля мого дому недавно впало дерево. Звалилось на інше, і вони обидва так висіли. Ця «конструкція» у будь-який момент може впасти. Згодом хтось одну деревину зрізав. А другу я хотів би забрати собі, але не знаю, куди звертатись й питати дозволу. Хочу навести лад у посадці, яка навпроти моєї домівки. Та й дерева шкода, воно би принесло користь. Я ладен за нього гроші заплатити! А красти не буду, хочу зробити все законно, – говорить Іван Псуй.

Ось так виглядає посадка вздовж автошляху

Мешканець Городища скаржиться, що випадків повалених дерев, які просто лежать і гниють уздовж полезахисної лісової смуги, велика кількість. Місцеві були б не проти їх привласнити – безкоштовно забрати чи купити, якщо це можливо, на дрова чи для побутових потреб. 

– Якщо подивитись, від Городища до Тернополя на певних ділянках жах, скільки лежить зламаних дерев. Вони падають на поля, гниють, їх обминає сільгосптехніка. Є й інші випадки – коли посадка «краде» людське поле. У деяких місцях чагарник на 5 і більше метрів «вийшов» на чиюсь земельну ділянку. Я маю город біля посадки. А вона до семи метрів розрослась на моїй землі. Щороку деревця все більше площі захоплюють. Я б зачистив їх, та не знаю, чи маю на це право, – цікавиться пан Іван.

Хто відповідає за посадку 

Спершу ми вирішили дізнатись, хто є власником полезахисних лісових смуг уздовж автошляху, що перетинає Городище Козівської громади. І взагалі, кому на території Тернопільської області належать придорожні посадки. Хто несе відповідальність за прибирання повалених дерев, які лежать уздовж доріг? Адже якщо їх вчасно не забрати, вони нерідко стають причинами дорожньо-транспортних пригод, або ж просто суттєво впливають на естетичний вигляд автошляхів, тим паче, міжнародних.

Зелені насадження, які знаходяться у межах смуги відведення вздовж автомобільних доріг державного значення, є складовими цих доріг, і перебувають на балансі Служби автомобільних доріг у Тернопільській області. Догляд за насадженнями, які на балансі Служби, здійснюють уповноважені підрядні організації. З ними укладені договори експлуатаційного утримання доріг.

Працівники видаляють аварійні насадження (хворі, перестарілі чи сухостійні), якщо вони знаходяться ближче, ніж нормативна відстань від краю проїзної частини, або в охоронній зоні ЛЕП (там, де проходять лінії електропередач, не може бути дерев – прим.).

Зачищати зелені насадження підрядні організації можуть лише на підставі лісорубного квитка, перед цим здійснивши експертну оцінку вартості видаленої деревини. Її проводить ліцензована державою організація. Вартість зрізаних дерев віднімається від суми виконаних робіт підрядною організацією, або сплачується на рахунок Служби. Це пояснює начальник відділу ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг, штучних споруд та безпеки автомобільних доріг САД у Тернопільській області Олег Куций.

– Натомість зелені насадження, які поза межами смуги відведення, перебувають у приватній, комунальній та державній власності. Зокрема, у межах населеного пункту Городище є насадження, які і на балансі нашої Служби, й утримуються громадою та приватними особами, – додає пан Олег.

Ми звернулись також до пресслужби Подільського лісового офісу державного підприємства «Ліси України». Воно виникло після лісової реформи у лютому 2023 року (колишнє Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства теж стало частиною офісу – прим.). Там повідомили, що полезахисні лісосмуги здебільшого захищають землі сільськогосподарського призначення від негативного впливу вітру та інших погодних факторів.

А от зелені насадження уздовж автомобільної дороги М-30 лінійного типу (смугові посадки) виконують захист саме дороги. Тому вони є її елементом та перебувають на балансі шляхо-експлуатуючої дільниці (тобто Служби автомобільних доріг).

Однак, щоб точно переконатися, хто обслуговує дану ділянку, працівники Подільського лісового офісу, а саме лісова охорона, поїхали на обстеження у село, де мешкає Іван Псуй, зустрілись з ним та на місці вияснили ситуацію. Від пресслужби розповіли – іноді буває таке, що до автомобільної дороги примикають насадження держлісфонду. Вони віднесені до категорії захисних лісів та перебувають у користуванні філій ДП «Ліси України». Після перевірки у Городищі з’ясували, що насадження на узбіччі траси М-30 – не їхні!

– Саме працівники Служби автомобільних доріг, згідно із планом очистки захисних смуг доріг, мають прибирати повалені дерева. В окремих випадках прибирання здійснюють підрозділи ДСНС, – зауважили у пресслужбі.

За дорученням директора Подільського лісового офісу Василя Гончара, усім філіям підприємства на Тернопільщині рекомендували запланувати і провести заходи із прибирання сухостійних та інших небезпечних дерев вздовж основних автомобільних доріг області.

Зокрема, філія «Бережанське ЛМГ» запланувала здійснити вибіркові санітарні та рубки поодиноких дерев на території у 54,9 га вздовж основних автошляхів. А аварійну деревину, яка зламалась біля будинку Івана Псуя, ще 1 березня прибрали працівники Козівського лісництва філії «Бережанське ЛМГ». Від пресслужби нам надіслали фотографію, яка підтверджує цей факт. Її додаємо нижче.

Прибрали небезпечне дерево працівники Козівського лісництва філії Бережанське ЛМГ

Які межі насаджень на узбіччі дороги

На кожній окремій ділянці автомобільного шляху є чітко визначена ширина смуги відведення, на якій можуть рости зелені насадження, пояснюють нам у службі. Розміри смуги залежить від категорії дороги, наявності населеного пункту вздовж траси, ландшафту території чи суміщення з водоймами, лісами тощо. Ширина смуги відведення фіксується у державних актах, витягах та державному земельному кадастрі. Ще один нюанс – приватні земельні ділянки (які належать людям) можуть безпосередньо примикати до смуги відведення дороги, додає Олег Куций.

Як же зрозуміти, за які насадження відповідають лісництва, а за які – дорожники? 

– Площа і ширина кожної лісосмуги визначається проектними документами. Відповідно, кожна ділянка має чіткі межі. Але все визначається в індивідуальному порядку, відповідно до землеустрою, типу захисного насадження тощо. Межі земель лісового фонду (за які відповідає ДП «Ліси України») на місцевості позначені діляночними знаками та відмежовані граничними ровами.  Аби дізнатись, хто відповідає за полезахисну смугу, люди можуть звернутись у найближче лісництво. Працівники пояснять, чи ділянка належить до лісового фонду. Крім того, якщо говорити про захисні смуги автомобільних доріг, можна також звернутись до сільської (селищної ради), – говорять у пресслужбі Подільського лісового офісу ДП «Ліси України» .

Там додають: ліси Подільського офісу займають 16,1% від загальної території Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей. У зоні діяльності філій приблизно 146 тис. га насаджень належить іншим лісокористувачам. З них 40 тис. га входять до складу установ природно-заповідного фонду. Понад 100 тис. га – це ліси комунальних лісогосподарських підприємств, а ще Міноборони.

– Питання майбутнього цих лісів треба визначити на законодавчому рівні, оскільки на значну частину насаджень комунальних підприємств не оформлені речові права на землю. Державний контроль за веденням господарства в них покладений на державну екоінспекцію, – кажуть у ДП «Ліси України».

Відповіді на поширені запитання

Якщо лісова посадка «заходить» на чиєсь поле (навіть на кілька метрів, як у випадку нашого читача), чи може людина зрізати і привласнити собі дерева, які залізли на її земельну ділянку?

Відповідь САД у Тернопільській області: – Якщо зелені насадження знаходяться на приватній земельній ділянці людини, вона може видалити дерево чи чагарники самостійно, без погоджень.

Відповідь Подільського лісового офісу: – У випадку поширення лісової рослинності за межі ділянки, власник території має право самостійно проводити їх розчистку і використовувати дерева чи чагарники за будь-яким призначенням. Скористатися деревиною можна, оскільки вона зростає на земельній ділянці, яка належить людині на підставі документів, які засвідчують право власності на землю. Однак, самовільно проводити рубання сухостійних дерев в держлісфонді категорично не можна, за це передбачена відповідальність за КпАП (незаконна рубка, привласнення продукції).

Чи можна привласнити зламані дерева, які лежать на лісосмузі, якщо їх ніхто не прибирає?

САД у Тернопільській області: – Ні, це заборонено. Лише уповноважені підрядні організації можуть здійснювати видалення дерев та чагарників у смугах відведення автомобільних доріг, за що вони відшкодовують вартість деревини, відповідно до проведеної оцінки.

Подільський лісовий офіс: – Ви­ко­рис­тання лі­со­вих ре­сур­сів здій­сню­ється у по­ряд­ку загального і спе­ці­аль­но­го використання. Про загальне йдеться у статті 66 Лісового кодексу: громадяни ма­ють пра­во віль­но пе­ре­бу­ва­ти у лі­сах державної та ко­му­наль­ної влас­ності (за зго­дою влас­ни­ка – у лі­сах приватної влас­ності), а ще зби­ра­ти трав’яні рос­ли­ни, кві­ти, яго­ди, го­рі­хи, гри­би. А ось спеціальне використання закріплює пра­во  на за­го­тів­лю де­ре­ви­ни за лісокористувачами. У стат­ті 69 ко­дек­су вказано, що людина може різати дерева на певній ді­лян­ці лише за доз­во­лом — лі­со­руб­ним (чи лісовим) квит­ком. Су­хі, мер­тві чи по­ва­ле­ні де­ре­ва, стов­бу­ри де­рев або їх­ні час­ти­ни, які лежать на по­вер­хні ґрун­ту че­рез бу­ре­вій, ві­тер, сні­го­лам — це лі­со­ві ре­сур­си, які на­ле­жать державі. Во­ни можуть використовуватись лише влас­ни­ка­ми лі­сів або  лі­со­ко­рис­ту­ва­ча­ми шля­хом за­го­тів­лі деревини в об’ємі, пе­ред­ба­че­ному лі­со­руб­ним квит­ком. Пересічна особа забрати дерева не може!

Куди звертатися за зачищенням зелених насаджень вздовж автошляху, якщо є потреба?

САД у Тернопільській області: – Приватним особам самовільно зрізати насадження заборонено. Водночас органи місцевого самоврядування можуть звернутися у Службу автомобільних доріг, якщо потрібно зачистити смугу відведення автомобільних доріг від поламаних гілок та кущів. На підставі звернення ОМС створюється комісія і представник нашої Служби на місці вивчає ситуацію.  Для забезпечення потреб громади, ми можемо віддати людям гілки та кущі діаметром до 9 см. Також повідомляємо, що паливо з повалених дерев допомагає забезпечувати потреби військових. Дрова ми передаємо на звернення військових частин, які знаходяться на території Тернопільської області.

Подільський лісовий офіс: – Найпростіше звернутись до сільської (селищної ради) із заявою про прибирання небезпечних дерев. Або у Службу автомобільних доріг чи до шляхоексплуатаційної дільниці. За зверненням жителів області, лісництва у межах держлісфонду також можуть окремо прибрати похилені та небезпечні дерева після їх обстеження й оформлення документів на проведення рубки.

Яку відповідальність тягне за собою незаконний зріз дерев?

САД у Тернопільській області: – Відповідно до статті 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. Зокрема, відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників. Кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу регламентується ст. 246 Кримінального кодексу України.

Подільський лісовий офіс: –  Зби­ран­ня гро­ма­дя­на­ми су­хос­тою, від­мерлих су­хих гі­лок чи ін­ших час­тин де­рев на те­ри­то­рії лі­со­во­го фон­ду Ук­ра­їни також вва­жа­єть­ся не­за­кон­ною са­мо­віль­ною за­го­тів­лею лі­со­вих ре­сур­сів. Та­ке кримінальне пра­во­по­ру­шен­ня вка­за­не у статті 185 Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Ук­ра­їни і ка­ра­єть­ся штрафом та спла­тою зав­да­них збит­ків. Крім то­го, лі­со­гос­по­дарсь­кі під­при­ємс­тва НЕ мо­жуть да­ва­ти доз­віл гро­ма­ді без спе­ці­аль­но­го доз­во­лу зай­ма­ти­ся за­го­тів­лею дров. Ці ро­бо­ти вва­жа­ють­ся небезпечними та ста­нов­лять заг­ро­зу жит­тю лю­ди­ни. Лісівники попереджають, що пе­ре­бу­ва­ючи в лі­сі, тре­ба дот­ри­му­ва­ти­ся пра­вил без­пе­ки!

Читайте також: Чортків’янина судитимуть за незаконну вирубку дерев у заповідній зоні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач47

    нігде не вказано що неможна збирати сухостой ні кримінальному кодексі там чітко написано що неможна зрізати живі дерева
  • Ала Сітарчук

    Внас все для блага народу
  • Іван Тлумацький

    В нас краще нехай пропаде як людям віддати, а іншої сторони дай нам одне дерево і посадки немає

    Валерій Бурштинський reply Іван Тлумацький

    Іван Тлумацький а посадки так немає її вирізали повністю
  • Oleg Staryk

    Повалені дерева у лісосмугах чи у самому лісі (тобто ви їх не зрізали, робите фото) - відповідно до вимог чинного законодавства України - Можна забирати безкоштовно і НЕ ПОТРЕБУЄ ЖОДНОГО ДОЗВОЛУ ЛІСНИКА!

    Зоряна Гнатів reply Oleg Staryk

    Oleg Staryk reply Oleg Staryk

    Zoriana Hnativ якщо різати - так потрібно. Якщо🌲 повалене лежить  на землі (досить часто після сильних вітрів, зробити фото дерева) то не потрібно. З цього приводу є ряд роз'яснень в тому числі Пленуму Верховного суду України

    Зоряна Гнатів reply Oleg Staryk

    Oleg Staryk Не можна. Ст. 65 ККУ. Мусить бути " лісорубний квиток ".

keyboard_arrow_up