Водойми пересихають: чи вистачить води для тернополян та що буде зі Cтавом

Водойми пересихають: чи вистачить води для тернополян та що буде зі Cтавом

За інформацією Держводагенства України, нині на більшості річок України спостерігається низька водність. Деякі водостоки взагалі можуть пересохнути. Що буде із Тернопільським ставом та чи будуть для містян обмежувати подачу води?

"20 хвилин" дізналися про всі ризики, які чекають на тернополян. 

Зменшать використання води промисловими об'єктами

Рівень води у водоймах Тернопільщини суттєво зменшився, кажуть місцеві екологи. Усе - через теплу зиму та відсутність снігу. Як збираються вирішувати цю ситуацію та чи загрожує нам масове "зневоднення"? 

  ̶  Крім Дністра, де рівень води відповідає показникам, по всім його притокам рівень набагато нижчий,  ̶  розповів начальник управління екології та природніх  ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації Орест Сінгалевич.

Відео дня

Еколог також пояснив, що вони підготували проєкт, згідно з яким передбачена заборона спусків води з водосховищ і ставів, компетентним органам буде доручено зменшення використання питної води для промислових потреб задля забезпечення економії води. 

Мандрівник Борис Гора, який добре знає багато водоймів на Тернопільщині, додає, що якщо посуха влітку буде тривалий час, то Дністер буде міліти. На даний момент річки є наповненими і рівень води в них зберігається на нормальному рівні.

Нещодавно пан Борис відвідав Джуринський водоспад і підтверджує, що там рівень води ще сильного обміління не спостерігається

Чи доведеться економити тернополянам

Чиновники запевняють, що про обмеження подачі води влітку у помешкання тернополян поки не йдеться. Навпаки в місті планують збільшувати кількість бюветів, розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра.

 ̶  Геологи вивчають територію міста, для того, щоб знайти додаткові можливості водного постачання. Фактично, подібні дії мають підтримувати і на державному рівні. Тому що найближчі десять років проблеми з прісною водою будуть по всій Україні,  ̶  розповів він.

Пан Леонід пояснив, що, можливо, будуть відкриті деякі свердловини навколо Тернопільського ставу. Однак такі дії - ще в процесі підготовки та обдумування.

  ̶  Я спілкувався з гідрологами і екологами та можу підтвердити, що водність буде одною з найнижчих за останні роки. Досить активно піднімається питання на рівні області щодо вишукувальних робіт та досліджень всього басейну Серету. Якщо взяти озеро, то воно не є самостійним екологічним об'єктом і тісно пов'язане з Серетом та Івачівським водосховищем..

Леонід Бицюра розповів, що екологи рекомендують зменшувати площу випаровування води.

У прес-службі КП «Тернопільводоканал» розповіли, що питання про обмеження постачання води поки не піднімалося. Як будуть вирішувати проблему з нестачею води, не кажуть. 

За офіційними даними КП "Тернопільводоканал", середньодобовий обсяг поданої у мережу води у 2019 році становить 41,9 тис. м3/добу.

Що потрібно робити кожному з нас?

Цікавий факт: за 10 хвилин душу ви використовуєте 20 літрів води

Якщо ж у вас протікає унітаз – це майже 72 тисячі літрів на рік змарнованої води, а якщо підтікає кран – то до 200 літрів на добу і близько 6 тисяч літрів на місяць.

Як можна економити воду. Ми зібрали для вас корисні поради:

1. Відомо, що більшість води витрачаємо у ванній кімнаті та туалеті, тому обов’язково полагодьте або замініть несправну сантехніку.

2. Періть лише за повного навантаження пральної машини, оскільки вона в середньому використовує понад 100 літрів води за один цикл.

3. Завжди щільно закручуйте кран, адже з такого крана марно витікає 24 літри води на добу.

4. Корисна звичка – закручувати кран, коли чистите зуби. А щоб прополоскати рот просто наберіть склянку води.

Ось такі зовсім не складні рухи заощадять майже 30 літрів води.

5. Встановіть у ванній і на кухні змішувачі та крани з розпилювачами. За рахунок цього значно знижується витрата води.

6. Мисліть глобально – заощаджуючи воду ви заощаджуєте природні ресурси та свої гроші.


Чи готові ви економити воду? Діліться думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Іван Вальків

    яким боком став до водопостачання тернополян? автор що куримо? звідки тернополяни воду беруть?

    juzeli reply Іван Вальків

    До вашого відома, водичка не з‘являється сама по собі і Тернопільський став є фактично водосховищем. Вода зі ставу потрапляє у внутрішні води і вже цим шляхом вона очищується. Тому і необхідно зберегти оптимальний водний рівень
  • ВолодяУкраїна!!!!

    Окрім того що потрібно замінити сантехніку хотілось щоб почистили Лісові стумки річки розвилки біля івачіва петрики підгородне біла збараж теребовля і ще багато де забруднені просто висихають шо робе та сільська рада фіг їх знає їдеш чи прогулюєся Лісом а там як сто років нікого не було стумки всі в болоті дерева старі повалені де ті лісові санітари теж немає це ганьба а ви про економію пишите ви спочатку приведіть в порядок наші річки озера струмки лісові маєте весну починайте працювати де фінансування президент України який гарантує наше майбутнє Володя ти обіцяв.
  • саша

    спочатку треба почистити серет і в івачові все замулено в воді купа дерев і мусору
  • David Starr

    Ну-ну, спробуйте нашим "вуйкам" пояснити, що треба усе економити - вони просто не розуміють, що це таке і нащо потрібно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up