«З нього у хоспісі роблять овоч»: тернополянка розповіла історію свого брата, що помирає через німецькі ліки

«З нього у хоспісі роблять овоч»: тернополянка розповіла історію  свого брата, що помирає через німецькі ліки

Про складну ситуацію, в якій опинився тернополянин Володимир Чалов, редакцію “20 хвилин” повідомила  його сестра Дана Чалова. Жінка  переконана, що чоловіка хочуть зжити зі світу.

Донедавна Володимир Чалов понад 15 років працював паркувальником на Майдані Волі у Тернополі. Жив неподалік. Чоловік охоче коментував журналістам правила паркування, роз’яснював перехожим, як працює паркомат, весь час жартував і люб'язно спілкувався.

Свого часу у соцмережі “ВКонтакте” був проект “Тернопільські портрети”. Його автор Сергій Гуменюк поспілкувався із паном Володимиром. Той розповів про себе (авторський стиль збережено, - ред.)

“В першій школі вчився в одному класі з майбутнім мером Тернополя Толіком Кучеренком. Відслужив чотири роки в підводній лодці на Сєвєрному флоті. Потім повернувся в рідне місто. Працював майстром по холодільніках, а зараз ― парковщик. Жінка померла, діти з внуками в Німеччині. Ще в 90-тих туди виїхали. Я добре зберігся, бо колись спортом займався – троєборієм зі штангою. Старався не грішити. Моє правило: „Не хочеш зробити добра, принаймні відступися і не роби злого”. Останні 12 років кожен день ходжу в церкву – в Катедру на ранішню службу. Біблію знаю досконало. Думаю, якби кожен жив з любовʼю до ближнього і з Богом в серці, то і життя міста було б кращим”.

Відео дня

Порушення мови, не міг встати з ліжка

Ще не так давно Володимир Чалов був на звичному для нього посту - на Майдані Волі. Нині він перебуває у хоспісі села Плотича, а його сестра каже, що стан чоловіка стрімко погіршується. За словами жінки, із Німеччини в хоспіс передають ліки, які роблять з нього «овоча».

- Володя був майстром спорту. Ще донедавна обливався холодною водою, - розповідає пані Дана. -  Два роки тому в нього трапився інсульт, одразу після того, як зять із дочкою приїхали з Німеччини. Потім йому потрібно було замінити кульшовий суглоб. Я не мала можливості оплатити операцію. Дочка і зять за операцію платити відмовились.

1 листопада разом із сестрою Володимира їдемо у хоспіс, щоб на свої очі переконатися, в яких умовах перебуває хворий. У палату журналістку пропускають під виглядом племінниці пані Дани. У чоловіка - явні порушення мови, він не в силі піднятися з ліжка. У редакції є відео, на якому видно, що він не може відповісти на прості запитання сестри.

- Мій племінник Тарас приїхав до нього десь три дні тому. Одна із медсестер спитала його, чи він від Андрія Ігоровича (Андрій - друг зятя хворого, - прим.ред.) і сказала, що Володимиру негайно потрібні ліки з Німеччини, - каже пані Дана. - Назву написала на листочку  і додала, що препарат брат приймає зранку і ввечері щодня. Ліки називаються “Кветіапін”.

Ми поспілкувалися й з племінником хворого, паном Тарасом. Той розповів, що під час його відвідин дядька у жовтні медсестри повідомили, що стан хворого погіршився: він - збуджений, рве підгузки та виривається. Тому негайно потрібні ці ліки.

- Це здивувало, - розповідає пан Тарас. – Бо я регулярно відвідував хворого родича. Коли його привезли до хоспісу, Володимир ходив з палицею, розмовляв і навіть жартував. Зараз (середина грудня, - прим. ред.) він лежить нерухомо, як овоч, не може говорити, не реагує на світ, дуже схуд.

 

Направлення в хоспіс видала сімейний лікар

У хоспіс Володимир Чалов потрапив 25 вересня. Його привіз зять, який одразу ж повернувся за кордон. Ми звернулись за коментарем до сімейного лікаря Володимира Чалова Ольги Шевчук.

- Я пам’ятаю такого пацієнта. Він ще не старий чоловік, але не міг ходити,  - говорить Ольга Шевчук. -  Коли я приходила, він не міг дверей відкрити. У нього ураження колінних суглобів. У квартирі він жив сам і не міг доглядати за собою. Його донька в Німеччині. Приїжджав зять. Вони обирали - чи будинок престарілих, чи хоспіс. Зупинились на останньому.

“Ми даємо те, що дав зять”, - головний лікар хоспісу

Під час візиту в хоспіс сестра Володимира запитує у медсестер, які ліки дають її братові. Медсестри показують листок призначень та пояснюють, що Володимиру Чалову дають лише ліки для профілактики пролежнів і препарат “Труксал”.

Із тим самим питанням йдемо до головного лікаря хоспісу Андрія Паламарчука. Він сам починає мову про препарат “Кветіапін”.

- Ми даємо пацієнту ліки ті, які давав його зять. Мені знайомий цей препарат. Ми його іншим пацієнтам теж даємо, - каже Андрій Паламарчук.- Це препарат - заспокійливий. Ми даємо одну таблетку на ніч.

Для підтвердження просимо показати той самий листок призначень. Лікар виходить зі свого кабінету, де розмовляв із сестрою хворого. Повертається за кілька хвилин. У зошиті останнім пунктом дописано “Кветіапін” та відмічено кілька днів призначення.

Сестрі хворого пан Паламарчук інструкцію пропонує знайти в інтернеті. Каже, препарат давали чоловікові для спокійного сну. 

Пані Дана на правах родички просить історію хвороби пацієнта. Лікар дозволяє переглянути її та сам вголос озвучує: у Володимира усі життєві показники, включно зі сном, - у нормі.

Головний лікар Андрій Паламарчук підтверджує, що ліки “Кветіапін” дав зять Володимира, коли той поступив у хоспіс.

- Я за своєю натурою довірлива людина, - каже лікар. - Мені сказав зять Володимира, що він ті таблетки приймав до того, як потрапити у хоспіс. То поки таблетки не закінчились, він їх приймав. Я знайомий зі складом таблеток, бо їх аналог є в Україні. Зараз він їх не вживає, бо вони закінчилися.

Як стало відомо журналістці з власних джерел, зять пацієнта Володимир Лисак і головний лікар хоспісу Андрій Паламарчук разом вчилися в медінституті.

- Ваші слова все зовсім змінюють , - звертається головний лікар до пані Дани. - Чоловік, який привіз Володимира, назвався зятем. Надав всі необхідні документи для поступлення. Я зараз вислухав другу сторону, вашу, котра дуже протилежна. Ми вже не даємо препаратів. Розумієте? Їх вже нема.

 

Підстав для розслідування не знайшли

Дана Чалова написала заяву в поліцію, щоб вони перевірили лікарню та допомогли визволити її брата. 30.11.2018 р. з районного відділення поліції Тернопільського відділу поліції ГУ НП в Тернопільській області надійшло повідомлення про те, що “будь-яких порушень, передбачених кримінальним кодексом України виявлено не було, а тому підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку розслідування немає”.

Родичі Володимира Чалова стверджують: ні з ким із них слідчий не спілкувався. Родичі намагалися додзвонитися на номери телефонів, зазначені у документі. Жодного разу там ніхто не підняв слухавки.

Спростувати чи підтвердити інформацію, ми попросили зятя героя публікації - Володимира Лисака, який зараз живе у Німеччині. На приватне повідомлення у соцмережі Facebook він не відповів.

Надати офіційний коментар журналістці “RIA плюс” не захотів і головний лікар хоспісу Андрій Паламарчук.

-Жодних коментарів. Не маю бажання говорити, - сказав він. 

P.S. Дана Чалова розповіла, що після того, як вона звернулась у поліцію, до неї зателефонувала дочка пана Володимира, яка живе у Німеччині, і запропонувала їй відпочити, наприклад, у Парижі. Пані Дана процитувала її слова: «Дайте спокій лікареві, у нього діти. А батькові вже й так недовго лишилося». За словами жінки, квартира пана Володимира у центрі Тернополя давно подарована дочці.  Жодного разу батька у хоспісі вона не відвідала.

Журналістське розслідування не завершене. Ми готові опублікувати коментарі усіх причетних до ситуації. Сподіваємося на реакцію з боку правоохоронців та створення фахової комісії з перевірки медзакладу. Далі буде...

 

Коментарі експертів:

Андрій Шорніков - асистент кафедри психіатрії, загальної та медичної психології Дніпропетровської медакадемії

- Відповідно до показань "Кветіапіну", які затверджені наказами МОЗ, варто зазначити, що основними є: шизофренія, біполярні розлади. Ці захворювання є психічними та мають лікуватися лише психіатрами. Неврологічних показань, зокрема покращення сну, у цього препарату немає.

Призначати для лікування порушень сну цей препарат не можна, оскільки  заборонено призначення не за показаннями. Варто зазначити, що сонливість є побічним ефектом лікування "Кветіапіном".

Євген Дьомін, аспірант Національного медичного університету імені О. О. Богомольця:

- Як і будь-який нейролептик, кветіапін чинить серйозну дію на особистість і поведінку людини і його призначення без відповідних показань, зокрема здоровим людям, не може бути прийнятним. Як і будь-який нейролептик, "Кветіапін" впливає на здатність приймати рішення, оцінювати обстановку, на швидкість і адекватність реакції. Призначення цього препарату  для "покращення сну"  вважається вкрай малоймовірним і нелогічним, скоріш за все, пропущена важлива інформація.

Довідка: Хоспісна допомога — широкий комплекс медико-соціальних та психотерапевтичних заходів, що надаються людині, яка вмирає, в останні 6 місяців життя. Головна мета перебування пацієнта у хоспісі — покращення останніх днів життя пацієнта, полегшення фізичних та моральних страждань пацієнта та членів його родини. У хоспіс направляють невиліковних хворих – з онкологічними, серцево- та нейросудинними, нейродегенеративними ураженнями головного мозку, пацієнти в термінальних стадіях туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, цукрового діабету тощо. В Україні хоспіси мають ширші функції, тут можуть перебувати люди, що перенесли інсульт, мають важку патологію головного мозку.

У наказі МОЗ від 21.01.2013 року “Про надання паліативної допомоги” вказано, що пацієнтами хоспісу можуть бути лише ті люди, які хворі на невиліковні та прогресуючі захворювання, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (61)
  • Ольга

    Ознайомтесь з висновками експертів- лікарів, ще раз прочитайте, коли, кому і  в якому випадку, і в яких закладах  можна  призначати препарат  Кветіапін!  Точно не пацієнтам Хоспісу ! А якщо є такі симптоми , переводять в психіатричний заклад!
  • Олексій

    Дуже ретельно прочитав всю статтю, та коментарі, що під нею, все виглядає дивно! Таке враження, що стаття замовлена. Тому що є деякі дивні речі, набрав в гуглі хоспіси Тернополя та сразу найшов всі телефони, навіть головного лікаря, якого "не змогли найти", по друге: порушення законодавства , та прав людини назвали конфіденциальну інформацію про хворого, та його діагнози, без пісьмової згоди. Винесли вердікт не вислухавши, другу сторону " звучало лікарі вбивці, та сговор лікарів"- попахує Сталіншиною. Перевів інструкцію з німецької- гуглом, там так і написано тривожні страхи, порушення сну.
    Як юрист бачу 2 уголовних справи: явно заказна стаття з образою честі та гідності профессіонального та морального характера, а також проти позивачів. Можу допомогти в подачі документів до суду, такі справи треба вирішувати в суді. Таких людей треба вчити .
  • Ольга

    Він думає, що за бабло вирішить усі питання, що посада та зв'язки , вирішують усі проблеми! Гарне місце роботи- супер, за гроші- на той світ! Доктор- вбивця! Пора уже правоохоронцям заняттям тим хоспісом! Може ще не пізно, щоб  другим неповадно було!

    Василь reply Ольга

    Я даю100%-,що через місяць ,можливо через два,,,спливе  "ще не один покійник вбитий нищезгаданим лікарем.Ось побачете .

    Olya Turchak reply Василь

    В цьому основна мета публікації попередити навіть думку про подібні випадки
  • Валентин

    Переконаний вже не одну людину закопали з допомогою горе лікара паламарчука .,,генерала''- так його кличуть сраколизи в Плотичі.(його підлеглі....кочегар...слюсар...). І ще  закопають,якщо влада не ізолює його від обов'язків головного...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up