Безоплатно та ще й вдома. Як тернополянам отримати допомогу юристів

Безоплатно та ще й вдома. Як тернополянам отримати допомогу юристів
  • Бажаєте безкоштовно проконсультуватись з юристом чи адвокатом, проте не можете дістатись найближчої точки доступу і скористатись онлайн-сервісами? Саме для таких випадків центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги запустили послугу адресної підтримки.
  • Як жителі Тернопільщини можуть отримати адресну правову допомогу, куди звертатись, та які документи подавати розібралися журналісти видання «20 хвилин».

Від заповнення документу до захисту у суді

Наразі кожен житель Тернопільщини та переселенець може звернуть до центру безоплатної правової допомоги за місцем проживання щоб отримати одразу два види правової допомоги – первинна та вторинна. Зі слів юристки Тернопільського центру Оксани Теслі, все залежить від ситуації, в якій опинилася людина.

–    Ми надаємо безоплатну первинну правову допомогу у вигляді консультацій. Це можуть бути особисті консультації у нашому центрі (вул. Шпитальна, 7) чи онлайн. Зазвичай, це підготовлений лист, де ми зазначаємо алгоритм подальших дій людини у певних ситуаціях, телефони фахівців та адреси необхідних для неї органів. Найчастіше тернополяни звертаються з питаннями, що стосуються адміністративних правопорушень, земельних спорів, розірвання шлюбу, аліментів, виїзду з дитиною в іноземні країни або потерпілі у кримінальному провадженні, – каже вона.

Відео дня

Якщо питання не потребує додаткових уточнень, то свою консультацію клієнти можуть отримати протягом кількох хвилин. У випадку потреби задіяння для консультації інших органів, інформування відбувається в інший призначений день або онлайн. Всього за серпень було проведено 1 321 консультацію.

Щодо вторинної безоплатної правової допомоги, то вона полягає у призначені людині або родині адвоката для захисту у суді та складанні всіх необхідних заяв до суду. Пані Оксана додає, з 1 серпня вже прийняти 389 заяв.

–  Інколи люди приходять з проханням допомогти їм у написанні заяви до поліції чи до роботодавця на звільнення. То це ще ми можемо надати у межах первинної допомоги. А якщо вам вже необхідно написати клопотання, апеляційні скарги, то це вторинна правова допомога. Тоді обов’язково має бути присутня людина, чиї інтереси захищатимуться. Бо треба особистий підпис, – додає юристка.

Хто може розраховувати на допомогу

Важливо! Право на призначення безкоштовного адвоката мають виключно малозабезпечені сім’ї (місячний дохід менше 5016 гривень), пенсіонери та люди з інвалідністю (місячний дохід менший за 4054 гривні). Якщо жінка в декреті, то вона також попадає у ці категорії, бо має лише 860 гривень на місяць на дитину. Навіть якщо дитині вже три роки, безкоштовна допомога все ж є актуальною.

Не забувають і про дітей, які або постраждали внаслідок аварій та інших надзвичайних ситуаціях, або притягуються до відповідальності. Крім того, на адвоката можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій, реабілітовані особи, жертви домашнього насильства.

–       Ми призначаємо адвоката дітям. У такому випадку батьки або опікуни мають звернутись до нашого центру зі свідоцтвом про народження дитину і пишуть заяву. ВПО мають нам надати лише довідку переселенця, учасники бойових дій – посвідчення, а жертви домашнього насильства – довідку з поліції чи лікарні. Далі вже адвокат зв’язується з людиною і працюють разом, – запевняють у Тернопільському центрі безоплатної правової допомоги.

Допомога вдома

Адресна правова допомога майже нічим не відрізняється від тієї, що надається у центрі. Єдине – не громадянин приходить до закладу, а фахівці виїжджають до нього додому. Зі слів начальниці управління забезпечення доступу до правової допомоги Наталії Марчук, кожна людина має право на допомогу, тож необхідно розширювати й адресні послуги.

–    В окремих життєвих ситуаціях можливість отримати адресну правову допомогу для людини є чи не єдиним способом вирішити своє правове питання. Багато осіб похилого віку, особливо одиноких, маломобільні групи населення просто фізично не можуть звернутися до бюро правової допомоги. Тому після отримання звернення про надання адресної правової допомоги працівники бюро узгоджують з людиною місце, дату та час надання їй такої допомоги та здійснюють виїзд до місця проживання чи перебування особи, – розповіла вона.

За останній місяць за адресною правовою допомогою до Тернопільського центру звернулось п’ять людей, два з яких жителі саме міста Тернопіль.

–       Консультації вони в принципі можуть отримати онлайн або за телефоном. Також інколи приходять за консультацією їхні сусіди, родичі, соціальні працівники. Але для оформлення заяви на надання адвоката необхідний підпис. Ми ж не можемо дозволити сусідці або соціальному працівнику розписатись замість цієї людини. Саме через це і виїжджаємо на місце проживання до людей. Був випадок, що нашої допомоги потребував учасник бойових дій. Тоді ми попросили дружину принести або надіслати на пошту посвідчення чоловіка. Ми ознайомились із документом і призначили час, дату, коли завітали додому і все допомогли заповнити, – каже юристка.

Насправді отримати безкоштовну правову допомогу вдома – просто. Заявникам варто лише виконати кілька простих кроків.

Крок 1: Спочатку людина має отримати консультацію. Для цього варто зателефонувати на гарячу лінію 0 800 213 103. Після ознайомлення фахівців із ситуацією, необхідно вказати контактний номер телефону, адресу проживання, повне прізвище, ім’я та по батькові. Після чого працівник обере найближчий центр правової допомоги і надасть як адресу, так і контакти фахівців.

Крок 2: Працівники центру за місцем проживання заявника попросять надіслати в онлайн-форматі чи щоб родичі, сусіди, соціальні працівники принесли документ, що підтверджує право на отримання вторинної безоплатної допомоги. Це може бути посвідчення або свідоцтво про народження, якщо стосується дітей.

Крок 3: ознайомившись із документами, працівники Тернопільського центру безоплатної правової допомоги телефонують до заявника і домовляються про день та час. А вже приїхавши додому, допомагають заповнити все необхідне. Після чого ці дані передаються адвокату і він вже зв’язується із заявником.

–       Не всі люди можуть самостійно написати або заповнити бланки заяв. Бувають випадки, коли допускають помилки. Кожна помилка може стати причиною не розгляду, поверненню заяви. А це зайвий клопіт для пенсіонерів чи людей з інвалідністю. За 10 днів після написання людині призначається адвокат і вже потім вони напряму спілкуються та вирішують цю ситуацію, – переконує пані Оксана.

Важливо, аби на момент приходу працівників центру вдома з людьми похилого віку знаходились сусіди або родичі. Є випадки, коли людина не ходить, а треба двері відкрити. Також деякі люди бояться відкривати двері чужим, бояться аферистів. Та і взагалі бажано, аби люди були проінформовані.

Детально ознайомитися з послугами та графіком кожного центру на Тернопільщині можливо на офіційному сайті

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up