Купують автівки, варять «їжаки» і будують: як тернопільська компанія у Тернополі волонтерить

Купують автівки, варять «їжаки» і будують: як тернопільська компанія у Тернополі волонтерить
  • Наприкінці березня благодійний фонд «Карітас» відкрив логістичний центр для допомоги переселенцям та усім потребуючим, які наразі мешкають у Тернополі. Приміщення для центру безкоштовно надала компанія «Тернопіль-ПрестижБуд».
  • Як відома у місті будівельна фірма відновила свою роботу у воєнний час? Як взаємодіють з військовими та теробороною? Чи вдається займатись будівництвом на повну? Читайте у нашому матеріалі.

«Тернопіль-ПрестижБуд» у цей непростий час разом зі всім українським народом допомагає нашим захисникам і пришвидшує перемогу!

У компанії працюють понад 200 осіб.

З перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів ця фірма з 11-річним досвідом діяльності на вітчизняному ринку стала своєрідним волонтерським центром. Як це почалось та чим будівельна компанія займається зараз ми розпитали її директора – Святослава Лебонтова.

Відео дня
Фото з Фейсбук-сторінки Святослава Лебонтова

Багато хлопців-працівників пішли на фронт…

Пан Святослав каже: займатись волонтерством для колективу його фірми – не вперше. Унікальний досвід вони здобули ще у 2014-2015 роках.

Війна в Україні триває вже восьмий рік. У 2014 кожен з нас долучився до відновлення армії та захисту рідного краю від ворога. Всі стали волонтерами. У чому суть цієї справи? Волонтер – це людина, що здатна за одну хвилину вирішити те питання, яке держава буде вирішувати дні, тижні або навіть місяці. Враховуючи всі набуті нами знання тоді, 24 лютого цього року «ПрестижБуд» чітко знав, що потрібно робити, аби допомогти Україні, говорить чоловік.

Фото з Фейсбук-сторінки компанії

Найперше компанія, за словами Святослава Лебонтова, почала співпрацювати з військовими, адже мають контакти «напряму» з лінією фронту.

Буквально з перших годин вторгнення багато наших працівників пішли на передову. В нас є ті, що воюють під Харковом та Миколаєвом, ті, які були у «гарячих точках» – Києві, Гостомелі та Ірпені. Нам легше, бо знаємо про те, що конкретно хлопцям треба на даний момент. Маємо список потреб і далі комунікуємо з небайдужими людьми, шукаємо і передаємо для солдатів усе необхідне, розповідає Святослав.

Зокрема, будівельна компанія організувала передачу сюди гуманітарної допомоги з-за кордону. Святослав Лебонтов ділиться, що активно долучилися до цього пайовики, які купували квартири у компанії.

З української діаспори передають найрізноманітніші речі: починаючи від засобів гігієни і закінчуючи певною амуніцією для хлопців на передовій. З-за кордону надсилають велику кількість всього, що необхідне нашим військовим, говорить директор фірми.

Компанія долучилась і до закупівлі так званих «Бандеромобілів». Пан Святослав ділиться, що ще у 2014 році передавали джипи на фронт і ті рятували життя, вивозячи людей з небезпечної зони. Буси там переробляли у «швидкі».

Читайте також: Як тернопільські волонтери придбали 75 автівок для військових: історія славетних Бандеромобілів

Як і інші волонтери, зараз ми теж купуємо для потреб українських солдатів джипи та буси. Деякі «Бандеромобілі» ідуть на тероборону, але стараємось в першу чергу все надсилати на передову, в бойові підрозділи. Станом на сьогодні від нас вже більше 10 джипів поїхали на фронт. Два дні тому декілька «Бандеромобілів» вирушили до Харкова. Наразі ще кілька автівок стоять на кордоні, ми їх перевозимо, ремонтуємо і відправляємо на лінію зіткнення. Цю справу стараємось не афішувати, бо час такий, що потрібно просто мовчки робити своє, говорить Святослав Лебонтов.

Тероборона зараз забезпечена дуже добре!

Будівельна компанія на максимум допомагає і бійцям територіальної оборони.

– Це ми почали ще за декілька тижнів до війни. Чесно кажучи, було чітке розуміння, що російського вторгнення не уникнути. Відчуваючи невідворотність визвольної боротьби проти москалів, ми долучились до облаштування пункту територіальної оборони в одному з населених пунктів поблизу Тернополя (з метою безпеки назву не вказуємо – прим.). Хлопцям виділили приміщення дитячого садочка, але воно було у жахливому стані, без елементарних речей. Тому ми допомагали теробороні його підготувати для комфортного перебування захисників, – розповідає пан Станіслав.

У перший воєнний тиждень будівельна фірма долучилась і до облаштування блокпостів на в’їздах. Святослав Лебонтов говорить, що давали техніку і будівельні матеріали аби ці блокпости зробити.

– Ще колектив компанії доєднувався до облаштування захисту наших відділень поліції, інших силових структур. Виробничий підрозділ зварював протитанкові металеві «їжаки» для оборони доріг від ворожої техніки. Ми виготовили і передали в умілі руки сотні пляшок з запалювальними сумішами, – каже він.

Фото з Фейсбук-сторінки компанії

Відкрили логістичний центр з «Карітасом»…

Святослав Лебонтов ділиться: у Тернопіль щодня приїжджає багато переселенців, що змушені були рятуватись і покинути рідну домівку.

– Ми самі безпосередньо доставляємо гуманітарну допомогу для цих людей з-за кордону і є велика проблема з тим, де фізично її розмістити. Речі треба розсортувати, адже все передається запакованим в ящиках і часто-густо навіть самі волонтери, які везуть це фурами чи бусами, не до кінця розуміють, що саме вони привезли. Плюс, до нас звернувся благодійний фонд «Карітас», – говорить пан Святослав.

Фото з Фейсбук-сторінки компанії

Компанія безкоштовно надала під логістичний центр приміщення, яке готували під великий торговий центр. Площа його – приблизно 500 квадратних метрів.

– Так як бракувало приміщень для того, аби сортувати допомогу, ми надали його в одному з наших будинків. Переселенці, які є офіційно чи неофіційно зареєстрованими в Тернополі, та інші потребуючі люди можуть з 9:00 до 18:00 у будні прийти до ЖК «Енергія», що по вул. Енергетичній, та отримати допомогу. Волонтери «Карітасу» роздають там одяг – як дорослий, так і дитячий, продукти харчування і засоби гігієни, – пояснює Святослав Лебонтов.

Кожна гривня зарплати чи податків – це вклад у перемогу!

Компанія «Тернопіль-ПрестижБуд» вже два тижні як працює.

– Ми продовжуємо будівництво, бо мусимо тримати стрій в тилу! Кожна сплачена гривня зарплати чи податків – це і є невеликий вклад нормального, адекватного бізнесу в перемогу України! Будівельна фірма відновила свою роботу, але не зробила це на стовідсоткову потужність.

Фото з Фейсбук-сторінки компанії

Насправді, зараз дуже складно. Бракує паливно-мастильних і будівельних матеріалів, арматури, розірвані логістичні зв’язки зі сходом нашої держави. Але ми повинні робити своє діло, аби будівельники отримували гідну зарплатню і могли забезпечити сім’ї, – каже пан Святослав.

На запитання: «Чи беруть на роботу переселенців?», Святослав Лебонтов відповідає, що, на жаль, поки нікого не взяли.

– Всі месенджери і наші телефони гудуть від кількості бажаючих працювати. Але поки не можемо до кінця своїх працівників забезпечити, інших не братимемо! Зараз наші люди працюють на пів ставки, на пів зміни. Все для того, аби вони мали хоч якусь зарплатню, нехай і не як у довоєнні часи. Хлопцям, що на фронті, платимо стільки ж коштів, скільки мали до війни. Передаємо гроші їхнім родинам. Ми розуміємо, що вони зі зброєю у руках захищають наше небо і наш спокій! Це їхня заслуга і ми їм неймовірно вдячні! – пояснює директор компанії.

На завершення Святослав Лебонтов каже, що тепер кожен має робити те, що може. Сидіти вдома, склавши руки – найгірше.

– Мусимо розуміти, що кожен громадянин України зараз в умовах війни бореться за своє майбутнє, за свою державу! Війна триває не тільки на фронті, а й у тилу. Будь-який вклад у перемогу – безцінний! – закликає він.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up