Одна помилка може коштувати життя: рятувальники нагадують правила користання обігрівачів та генераторів

Одна помилка може коштувати життя: рятувальники нагадують правила користання обігрівачів та генераторів
  • Сьогодні тернополяни активно скуповують електричні обігрівачі, дуйки і генератори. Але не правильна експлуатація приладів може призвести до пожеж і смерті.
  • Будьте уважними та обережними.

Працівники головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області на власній сторінці у Фейсбук вкотре нагадують місцевим жителям правила використання електричних обігрівачів та генераторів.

Як правильно користуватися генератором?

Електрика вимикається - вмикаються генератори. Попри те, що ці прилади дають світло, вони ж і несуть загрозу. Станом на дев’яте грудня, в Україні вже зафіксовані випадки травмування і загибелі людей під час порушення правил експлуатації переносних джерел живлення. Генератори можуть загорітися прямо на балконі.

Відео дня

Щоб не сталося біди - суворо дотримуйтеся елементарних правил безпеки під час використання. Зокрема, таких як:

  • генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі. НЕ МОЖНА встановлювати у будівлі, тому що під час роботи він виділяє чадний газ, що може призвести до отруєння та летальних випадків.
  • Встановлюйте генератор так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше 6 метрів. Це важливо, бо під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути.
  • Заправляйте генератор тільки на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі (через ризик пожежі).

Не накривати та не перегрівати

Через систематичні відключення електроенергії, деякі тернополяни змушені сидіти ще й без опалення. Тому, як тільки вмикається генератор, господині біжать обігрівати приміщення дуйками чи іншими електричними обігрівачами. Бувають випадки, коли для обігріву приміщення використовують газові плити або саморобні обігрівачі.

Тому працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області бути обережними і завжди контролювати засіб обігріву.

  • Не використовуйте для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади та газові кухонні плити.
  • У разі використання серійних нагрівальних пристроїв, установіть їх таким чином, щоб уникнути перекидання, також обмежте доступ до них дітей.
  • Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м.
  • Дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках.
  • Не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщень увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо.
  • Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.
  • Не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму.
  • Тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недоступних для них місцях.
  • Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками й запальничками та вважати їх іграшками – пам’ятайте, діти віком від двох років здатні самостійно запалити сірник чи запальничку.

Тернополяни, неухильно дотримуйтеся правил пожежної безпеки. Відповідальність - рятує життя. Бережіть себе, оточуючих та своє майно.

Читайте також:

Готуємось до зими: скільки коштують обігрівачі у Тернополі. Ми порівняли ціни

Котли шалено горять – на ремонт чекають тижнями! Як захистити прилади від перепаду напруги?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up