Дизайн та смак тортів кондитери обирають на власний розсуд із врахуванням алергій та харчових уподобань дитини. Основні вимоги до випічки - ніяких спредів, маргаринів, замінників, рослинних жирів, глазурі замість шоколаду - лише натуральні та якісні продукти, як для власних дітей.
Ірина Ридзай - кондитер із трирічним досвідом. Навчилася пекти торти, коли перебувала у декретній відпустці. Нині тішить випічками рідних, друзів, знайомих, організовує кондитерські майстер-класи.
- Групу “Допомога від щирого серця” створили рік тому, і я постійно старалась чимось допомогти дітям з малозабезпечених сімей, - каже Ірина Ридзай. - На Великдень випікала пасочки, робила подарунки на Різдво та Миколая. Ось так з’явилася ідея робити таким діткам подарунок на Дні народження. Адміністратори нашої групи мають список потребуючих дітей і вже відповідно до того списку ми дивимось, коли в якої дитини день народження, і печемо торт. Батькам дуже приємно, бо не всі можуть собі таке дозволити. І взагалі тернополяни молодці, що так активно підтримують цю ініціативу. Є і такі, хто зголосився допомогти продуктами чи фінансами. Наразі цього непотрібно, але приємно, що люди небайдужі і хочуть допомогти.
Учасниці флешмобу вже спекли минулого тижня перший торт для іменинниці. У березні заплановано ще три торти.
- Я маю пекти торт на 24 березня для хлопчика з особливими потребами, - каже пані Ірина. - Це буде безлактозний торт, бо в дитини алергія на лактозу. Виключене молоко, тому заварний крем не зробиш. Але в такому випадку можна використати мигдальне чи кокосове молоко.
До слова, ідея #тортик_у_подарунок дуже сподобалась кондитерам з Хмельницького, Львова, Рівного, які реалізовують флешмоб у своїх містах.
Довідка
Кондитери, які хочуть долучитися до флешмобу #тортик_у_подарунок, можуть звертатися до Ірини Ридзай за номером телефону: 095-218-54-64. Або пишіть у "Фейсбук" - Iryna Rydzaj або у групу ДОПОМОГА ВІД ЩИРОГО СЕРЦЯ.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 41 від 9 жовтня 2024
Читати номер
Оксана Кіналь