Дитяча смертність: скільки дітей помирає на Тернопільщині і скільки зникає. Які причини і як вберегти? (ІНФОГРАФІКА)

Дитяча смертність: скільки дітей помирає на Тернопільщині і скільки зникає. Які причини і як вберегти? (ІНФОГРАФІКА)
  • Тенденція дитячої смертності на території Тернопільської області, аналізуючи статистику Нацполіції, з року на рік – різна, здатна до коливань: то знижується, то росте. 
  • Якою є тенденція дитячої смертності на території Тернопільської області за останніх три роки? І яка найпоширеніша причина, від якої помирають діти?
  • Скільки за рік безвісти зникло дітей і скільки вдалось відшукати?
  • Про причини втечі з дому, бунтарства, агресії, наслідком яких можуть стати нещасні випадки, і про шляхи вирішення таких проблем розповідає юридичний і сімейний психолог. 
  • Про захворювання, які найчастіше стають причиною смертей серед дітей і зміцнення імунітету восени, розповідає директор міської дитячої лікарні.

 

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» дитина – особа віком до 18 років, якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

За даними Дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ показник дитячої смертності залишається високим: в 2019 році у всьому світі від причин, яким можна було запобігти або виліковних хвороб померли 7,4 млн дітей віком до 14 років.

У Тернопільській області у 2019 році також спостерігався ріст дитячої смертності аж на 47%. Як зараз?

Відео дня

За даними Нацполіції в Тернопільській області, кількість усіх випадків загибелі дітей на території Тернопільської області за останніх три роки така: 

упродовж 2018 року – 19 випадків; упродовж 2019 року – 31; упродовж 2020 року – 20; упродовж 2021 року – 21. 

 Тенденція дитячої смертності на території Тернопільської області, аналізуючи статистику Нацполіції, з року на рік – різна, здатна до коливань: то знижується, то росте. 

Так, упродовж 2018 року спостерігається зниження дитячої смертності на 37%. У 2019 році спостерігається, навпаки, ріст дитячої смертності на 47%. В 2020 року спостерігається зниження дитячої смертності на 29 %. Упродовж 2021 року знову спостерігається приріст дитячої смертності на 6%. Але загалом, беручи до уваги кількість дитячих смертей, то смертність, у порівнянні з 2019 роком, все ж падає. 

На території Тернопільської області упродовж останніх трьох років дитяча смертність найчастіше спостерігається через стан здоров’я.

Про хвороби, від яких найчастіше помирають діти, дізнавайтесь далі у статті. А поки читайте і розглядайте інфографіку причин, через які гинуть діти впродовж трьох років на території Тернопільської області.

2018 рік

 Під час дорожньо-транспортних пригод загинуло 4 дитини; внаслідок утоплення – 2; за станом здоров'я – 11; через ураження електрострумом – 1; через необережність – 1; внаслідок переохолодження – 1.

2019 рік

Під час дорожньо-транспортних пригод загинуло 7 дітей; внаслідок утоплення – 4; через суїцид – 2; через отруєння димом – 1; які загинули після зникнення – 3; за станом здоров'я – 11; через ураження електрострумом – 1; через необережність – 1; через переохолодження – 1.

2020 рік 

Через утоплення – 5; через суїцид – 2; за станом здоров'я – 8; захлиснулись рвотними масами – 2; через необережність – 1; отруєння – 1; внаслідок ураження електрострумом – 1.

2021 рік

Під час дорожньо-транспортних пригод загинуло 3 дитини; внаслідок утоплення – 4; через суїцид – 3; загинули у пожежі – 1; факти вбивства дітей – 1; дітей, які загинули після зникнення – 2; за станом здоров'я – 5; через необережність – 1.

Інфографіку створено за даними Нацполіції в Тернопільській області

Зниклі безвісти діти за останній рік

Заступник начальника, майор Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Михайло Білецький поінформував «20 хвилин», що в період з 01.08.2020 по 01.08.2021 до територіальних органів поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області поступило 176 заяв та повідомлень щодо розшуку 180 безвісти зниклих дітей. Вжитими заходами місцезнаходження усіх безвісти зниклих дітей встановлено. Із зазначеної кількості безвісти зниклих дітей двоє підлітків загинули внаслідок утоплення. Станом на 26.08.2021 одна дитина перебуває в розшуку, як безвісно зникла, поліцейські здійснюють усі заходи щодо встановлення місцезнаходження дитини.

Діти часто зникають безвісти, втікаючи з дому від батьків. Що з цього приводу батькам радить психолог?

Коментар психолога

«Не боятися визнавати, що ваша дитина має проблему, бо визнання проблеми є першим кроком до її вирішення»

Юридичний психолог Михайло Козюк каже, що сам факт втечі, як і бунтарства, агресії, прояв насильства серед підлітків, – це вже наслідок певних «прорахунків» у житті дорослих. 

Серед причин втечі дітей з дому, які найчастіше траплялися психологу в практиці такі:

Михайло Козюк наголошує, що найпроблемніший вік – 13-18 років. Саме у цей період найбурхливіше розвиваються пізнавальні, емоційно-вольові психологічні процеси, домінантною стає потреба самопрезентації, визнання. Зав’язуються нові взаємини, виникає матеріальна та духовна «конкуренція». Причому це відбувається як у реальному житті, так і віртуальному. 

Що робити батькам?

«Поведінка дітей – наслідок життя дорослих»

Щоб попередити втечу дітей з дому і різні нещасні випадки, пов’язані з цим, спершу потрібно оцінити якість налагодженої комунікації між усіма членами сім’ї, проявляти підтримку, зацікавленість дитиною. Розмовляти з дитиною про почуття та емоції, плани, цінності та інтереси. 

За станом здоров’я

Журналістка «20 хвилин» запитала також у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні про медичні сторони дитячої смертності, зокрема, у м.Тернополі. 

Директор медзакладу Андрій Артимович повідомив, що у лікарні у 2018 році померли четверо дітей, у 2019 – одна, у 2020 році – четверо і з початку 2021 року смертей у лікарні не було. 

Таким чином, за три останніх роки у лікарні померли загалом дев’ятеро дітей.

Основними причинами смерті були такі: інфекційна захворюваність (5 дітей); онкологічна (2 дитини) та онкогематологічна (2 дитини) патології.

Вік дітей: від 2,5 місяці до 13 років і 8 місяців.

У дитячій лікарні повідомили, що практично всі інфекційні захворювання у дітей перебігали на тлі вродженої патології та супроводжувались поліорганною недостатністю внаслідок пізнього звертання за медичною допомогою.

У лікарні поінформували про деяку тенденцію до зменшення випадків смерті від онкологічної та онкогематологічної патології та збільшення випадків смерті саме від інфекційних захворювань.

За вказаний проміжок часу смертності серед дітей від гострого респіраторного захворювання COVID-19 та травм в закладі не було.

Андрій Артимович каже, що до інфекційного відділення їхнього медзакладу звертаються люди зі всієї області, адже лікарня спеціалізується на цьому напрямку. 

Стосовно частоти медичних обстежень, які діти повинні проходити задля моніторингу стану їхнього здоров’я, у міській дитячій лікарні зазначають наступне. 

— Є відповідні рекомендації по частоті медичних обстежень дітей.  Враховуючи  те, що навантаження на дільничного педіатра є меншим, ніж на дорослого дільничного практично вдвічі по кількості звернень, то лікар оглядає дитину не рідше разу в місяць, як це передбачено, а набагато частіше. За рахунок цього ми маємо високу довіру населення до нас, – пояснює Андрій Артимович.

Як зміцнювати дитячий імунітет восени?

Андрій Артимович зазначає, що чарівної таблетки для цього немає. 

Читайте також: Як і чим зміцнити імунітет: радить експертЯк і чим зміцнити імунітет: радить лікар

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up