Починається нова хвиля: як змінюється захворюваність та смертність на COVID-19. Ми склали графіки

Починається нова хвиля: як змінюється захворюваність та смертність на COVID-19. Ми склали графіки
  • В Україні, як і прогнозували медики, знову спостерігають зростання захворюваності на коронавірус. Щодня виявляють все більше нових хворих, а в країні запроваджують обмеження.
  • Ми проаналізували, як змінювалась захворюваність та смертність у Тернополі та області від початку року. Коли ставались найбільші піки інфікування та смертності? Що впливало на ковід? Дивіться на графіках!

Станом на 24 вересня, за даними Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб, від початку пандемії в області 74 863 підтверджених випадки хвороби. 70 956 осіб одужали. 1269, на жаль, померли.

Ми склали інтерактивні графіки захворюваності, де можна простежити, як усе змінювалось.

Пік був у квітні

Як можна бачити на графіці, найбільше хворих було у квітні. Саме тоді зафіксували пік. 8 квітня центр контролю та профілактики хвороб повідомив, що за добу в області виявили 795 нових хворих. Це найбільший показник за увесь час пандемії на Тернопільщині. Після цього сплеску захворюваність почала йти на спад, але в день могли виявляти по 300–500 нових хворих.

Відео дня

У Тернополі ситуація була схожою. Пік захворюваності трапився 6 квітня – виявили 310 інфікованих за добу. Після цього також відбувся спад.

Літнє затишшя

Після весняного спалаху вже на початку червня в області було 30–40 нових хворих за добу, а не 400–600, як було кілька тижнів тому. Інфекціоністи та епідеміологи пояснювали – коронавірус поводить себе прогнозовано, так як і інші гострі респіраторні вірусні інфекції – стало тепло, люди вийшли на вулиці, стали частіше провітрювати свої помешкання. Хоча були дні, коли в області не виявляли жодного нового хворого, лікарі попереджали – радіти зарано, адже коронавірус повернеться восени, а то і раніше, якщо в Україні з’являться нові, більш агресивні штами.

Поява «Дельти»

Новий штам в Україні підтвердили ще 23 червня. Тоді його виявили у двох пацієнтів. Інфекціоністи пояснювали, новий вірус має значно вищу вірулентність, тобто, щоб захворіти штамом «Дельта», потрібно значно менша доза вірусу.

На початку серпня наявність нового варіанту вірусу підтвердили і в нашій області. Спеціалісти почали прогнозувати зростання кількості хворих.

– Всіх цікавило питання нового штаму «Дельта», – розповідає заступниця гендиректора обласного центру контролю та профілактики хвороб із впровадження системи управління якістю Юлія Кравчук. – Тому ми більш прицільно вирішили дослідити це питання. Закупили спеціальну тест–систему, яка дала змогу більш прицільніше попрацювати в сфері діагностики вірусу sars cov-2. Ця система трикомпонентна. Вона дозволяє визначити окремі мутації, які відповідають за штам «Дельта».

Як помітно на графіці, саме наприкінці липня–початку серпня хворих стало більше.

Діти пішли до школи

Кількість хворих почала збільшуватися уже у вересні, коли діти почали повертатися до шкіл. Медики прогнозували це, адже і погода погіршилась. З 23 вересня в країні запровадили «жовту зону» епіднебезпеки.

Лікар–інфекціоніст професор Василь Копча каже – ситуація стає критичною.

– Критична ситуація. Зараз уже критична. І я не побоюсь цих слів. Хворих настільки багато, що складається враження, що ми давно перейшли “червону зону”, хоча фактично лише вступили у “жовту”. Я, звісно можу говорити лише про ситуацію в стаціонарі лікарні щвидкої допомоги. Хоча у стаціонарах по області, чую, ситуація аналогічна. Хворих багато, і вони далі ушпиталюються. У закладах уже бракує медичного персоналу.

Більше про це читайте за посиланням:

https://te.20minut.ua/Zdorovya/pro-scho-shkoduyut-patsienti-kovidnogo-viddilennya-pro-skladnu-situats-11435114.html

За місяць більше смертей, ніж за все літо

Зростає не лише кількість нових хворих, а і кількість померлих. Від початку року, станом на 24 вересня, в області померли 809 осіб. За останні дні смертність збільшилась. Якщо в літній період померли 43 людини, то за вересень, вже померли 47 осіб – більше, ніж за все літо!

І ця тенденція, на жаль, продовжується. Тому лікарі закликають вакцинуватися, адже це захищає пацієнта від ускладнень та смерті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач32

    Коли народ почне дохнути масово від вакцини??) скучно ж

keyboard_arrow_up