Як платили і що буде цього року: скільки вартуватиме опалення для тернополян (ГРАФІКА)

Як платили і що буде цього року: скільки вартуватиме опалення для тернополян (ГРАФІКА)
  • Невдовзі розпочнеться опалювальний сезон. Чи означає це, що в тернополян будуть гарячі батареї, але пусті гаманці?

Журналісти «20 хвилин» проаналізували тарифи за опалення минулого опалювального сезону в Тернополі та порівняли їх з ціною в інших обласних центрах.

Скільки зекономили минулого опалювального сезону

Минулого опалювального сезону у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» тарифи постійно корегували у зв'язку зі зменшенням вартості газу. Так, тернополяни сплачували на 16-37 відсотків меншу ціну від планової.

Починаючи від жовтня 2019 року, коли почали опалювальний сезон, тариф постійно зменшували. На 22,6 відсотка - у перший місяць (за три дні здійснення опалення), на 16,2 відсотка - у листопаді і 22,7 відсотка - у грудні. Та найсуттєвіше у відсотковому співвідношенні зменшили ціну у квітні – на 37,68 відсотків. З 12,68 грн/м.куб до 7,84 грн/м.куб.

Відео дня

Скільки сплачували за тепло у інших обласних центрах

У сусідніх обласних центрах – Львові та Чернівцях, ситуація дещо інша. Так, саме Чернівці стали єдиним обласним центром у Західній Україні, в якому не перераховували платівки за опалення. Тож чернівчани платили сталу ціну – 27,90 грн за метр кубічний впродовж сезону.

Львів'янам почали перераховувати ціну на централізоване опалення лише в грудні. Тож жителі цього міста платили на 22-45 відсотків меншу ціну за опалення в 2020 році та грудні 2019 року.

Враховуючи тарифи після перерахунку і порівнявши їх у трьох обласних центрах: Тернополі,  Львові та Чернівцях, можна сказати, що найбільше за тепло у власній оселі сплачують чернівчани, а найменше – жителі Файного міста, адже у Львові в перші два місяці від початку опалювання тарифи не перераховували.

"Готові до опалювального сезону на сто відсотків"

Ми поспілкувалися з керівником КП «Тернопільмьміськтеплокомуненерго» Андрієм Чумаком. Він розповів, що точної дати початку опалювального сезону немає. Його розпочнуть, коли середньодобова температура протягом трьох діб буде на рівні восьми градусів тепла. Таких температур в підприємстві очікують вже в двадцятих числах жовтня.

– Підприємство на сто відсотків готове до нового опалювального сезону. – каже пан Чумак. – Поки що загроз ніяких немає. Роботи в котельнях – на завершальній стадії. Остаточний рахунок щодо ремонту котелень нам нададуть після завершення робіт, тому вартості робіт я поки назвати не можу.

135 мільйонів гривень в КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» витратили на заміну теплових мереж минулого та цього року.

Який тариф варто очікувати

Керівник комунального підприємства пояснив, що наразі вони змушені працювати за старими тарифами, адже споживачі мають право протягом п'яти місяців після завершення карантину офіційно вибирати вид послуг, згідно з чинним законодавством. Але в підприємстві щомісячно перераховують їх в сторону зменшення.

– Наступного місяця ми будемо бачити вартість всіх енергоносіїв і формуватимемо тариф, на сьогодні він був би нижчий на 16 відсотків від старого тарифу.

Підприємство має борг - понад 200 мільйонів

Як розповів Андрій Чумак, користувачі винні підприємству близько 65 мільйонів, станом на шосте жовтня.

– Борг у КП  «Тернопільміськтеплокомуненерго» - близько 200 мільйонів гривень. Причини цьому три: довготривала несплата користувачами плати за послуги, ми багато років працювали за необґрунтованими тарифами, а також ті 65 мільйонів, які винні споживачі, - каже він. 

Саме перед "Нафтогазом" заборгованість підприємства складає 200 мільйонів.

Цьогоріч підприємство також працювало в мінус, додав керівник.

За рік в області «індивідуалку» встановили 175 осіб

Для встановлення індивідуального опалення у квартирі потрібен ряд дозволів та умов, за яких його можна встановити. Але окупається таке придбання за шість-сім років.

Детальніше про це: Чи вигідно ставити індивідуальне опалення?

В міжопалювальний період індивідуальне опалення встановили 175 мешканців, про це повідомила заступниця директора департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації Софія Близнюк на сторінці Тернопільської ОДА у Facebook.

У Тернополі є список багатоквартирних будинків, мешканці яких можуть підключити індивідуальне обладнання.

 

А як вважаєте ви, чи зросте ціна за опалення  цього опалювального сезону? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Роман

    Пенсіонери будуть голосувати за лисого, молодь на заробітках...

    Ростислав Гарасимчук reply Роман

    А зебіли голосуватимуть за зелену гниль чи жопоблок
  • Igor Novak

    Не повинна вирости ціна ,так,як ціна на газ зменшилась у всьому світі. Хіба в зв.язку з інфляцією.адже ми привязані до долара. ?! (Вода подорожчала ,світло,Воля інтернет ,завдяки махінаціям олігархів.
  • Ная

    Цьвєк reply Ная

    Файна знимка,талант!
  • Ярослав

    одне слово "ВИБОРИ", лисий гадає що за нього хтось буде голосувати!! Треба було менше красти!

    Оксана Вагіна reply Ярослав

    Олені будуть)

    Ростислав Гарасимчук reply Оксана Вагіна

    Зелені олені
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up