Чим ми дихаємо: яке повітря у Тернополі та які мікрорайони - найзабрудненіші (ГРАФІКА)

Чим ми дихаємо: яке повітря у Тернополі та які мікрорайони - найзабрудненіші (ГРАФІКА)
  • Рік тому Тернопіль став одним з найчистіших міст України за станом повітря. Тоді окрім Файного міста, у список найчистіших потрапили Чернівці, Ізмаїл, Світловодськ та Горішні Плавні.
  • Чи насправді в Тернополі чисте повітря, з'ясовували «20 хвилин»

Ми проаналізували Індекс якості повітря (AQI)Тернополя та сусідніх обласних центрів за останній місяць.

Індекс якості повітря – це значення, яке використовується урядовими установами, щоб донести до громадськості рівень забруднення повітря у цей час, йдеться у вільних джерелах.

За допомогою даних сайту saveecobot.com, журналісти зіставили показники якості повітря в різних містах.

Відео дня

Як визначають Індекс якості повітря

Індекс якості повітря розрахований за формулою для головного забрудника повітря – дрібнодисперсного пилу. Виглядає формула ось так:

Чи було повітря в Тернополі чистим за останній місяць?

15 разів за період з сьомого вересня до сьомого жовтня якість повітря у Файному місті була на помірному рівні. Двічі повітря у Тернополі було помірно забрудненим – 13 та 25 вересня. Більшість часу показники  AQI були на хорошому рівні.

У Тернополі діють дві станції моніторингу повітря з п'яти встановлених: на вулиці Грушевського, 8 та Корольова 18, повідомляють на сайті saveecobot.com.

– За літньо-осінній період ситуація в Тернополі щодо стану повітря практично не змінюється, – розповідає еколог Орест Сінгалевич. – Найзабрудненішими місцями Тернополя є перехрестя вулиць Микулинецької, Живова та Острозького, а також на вулиці Збаразька поблизу залізничного мосту. Там же встановили і стаціонарні пости – на «Рогатці» та поблизу Шостого магазину.

Еколог додав, що на забрудненість повітря впливає велика інтенсивність руху автомобільного транспорту, природні умови, які не забезпечують розсіювання шкідливих речовин. Щодо моніторингу за окремими мікрорайонами Тернополя, Орест Сінгалевич розповів, що його в обласному гідромедцентрі не здійснюють.

Яка ситуація в сусідніх обласних центрах

У Чернівцях індекс якості повітря не перевищував 70 пунктів. Частіше за все коливався у межах 15-45 пунктів, що є добрим показником.

Вінниця є містом, що за індексом якості повітря, станом на сьоме жовтня, знаходиться на одному рівні з Тернополем. Однак на початку жовтня там фіксували забрудненість повітря помірного та шкідливого для чутливих груп рівня.

Показники якості повітря у Рівному впродовж останнього місяця показують добрий рівень, втім були стрибки навіть до шкідливого.

Луцьк є містом, де повітря є найбруднішим у Західній Україні. Тому показники AQI впродовж останнього місяця не рідко підіймалися до шкідливого рівня.

Впродовж жовтня у Львові показники якості повітря були переважно на доброму рівні. Але ще в середині вересня вони коливалися здебільшого на рівні 50-120 пунктів.

– Серед всіх міст Тернопіль - на рівні Чернівців, Рівного або Вінниці за якістю повітря, – додав пан Сінгалевич.

Наслідки забрудненого повітря на здоров'я людей

Наслідки для людей можуть бути доволі різними. Багато чого залежить від віку людини, того, чи хворіє на астму, або ж інші захворювання легенів, від тривалості впливу повітря.

Дані взяті з вільних джерел

Довідка

Шість з десяти найбрудніших населених пунктів за якістю повітря України знаходяться в Донецькій області, за даними сайту saveecobot.com станом на 11 годину восьмого жовтня.

Станом на 11 годину сьомого жовтня, найбрудніше повітря серед всіх міст – у Бейлінгу, Китай. В 50 найбрудніших міст за якістю повітря у світі увійшов і Київ та розмістився на 20 сходинці.

А як вважаєте ви, чи є чистим повітря у Тернополі? Що його найбільш забруднює? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Як казав один із Кривого Рогу: мені не подобається ваше повітря, бо я звик бачити, чим дихаю :) Совдепівських заводів у нас нема - тому нема чим забруднювати повітря. А перехрестя - то дурниця, відійшов пару метрів - і норм.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up