10% працездатних українців не мають роботи. Аналізуємо стан ринку праці

10% працездатних українців не мають роботи. Аналізуємо стан ринку праці

У липні 2017 року рівень зареєстрованого безробіття в Україні скоротився до 1,2% від населення працездатного віку. Такі дані наводить Держстат. Разом з цим, рівень реального безробіття залишається набагато вищим, ніж число зареєстрованих безробітних. Розрахований за методологією Міжнародної організації праці, цей показник становив 10,1% осіб.

 

Реальне безробіття залишається набагато вищим, за офіційне, зазначає Ірина Федець, наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, експертка Програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні (ЛЕВ)".

За інформацією Держстату, у липні 2017 року рівень зареєстрованого безробіття в Україні скоротився до 1,2% від населення працездатного віку. Це поки що найнижчий показник за весь поточний рік. 

Кількість зареєстрованих безробітних зменшилась на 100 тисяч людей порівняно із початком року: у січні таких було 429 тисяч, а у липні стало вже менш ніж 320 тисяч осіб.

Відео дня

Зазвичай в Україні влітку рівень безробіття дещо зменшується: сезонні роботи, зокрема у галузях сільського господарства, будівництва, туризму, промисловості та інших.

Однак відносно низький рівень безробіття, який ми бачимо станом на сьогодні, – це не лише сезонне явище, але і продовження позитивної тенденції зменшення зареєстрованого безробіття за останні три роки, зазначає фахівець.

Якщо на початку 2015 року відсоток зареєстрованих безробітних сягав 2%, то у 2016 році він не піднімався вище 1,9%, а у першому півріччі 2017 року знаходився на рівні 1,7% і нижче.

Причиною цього є економічне відновлення в Україні, яке фіксує як офіційна статистика, так і самі підприємства.

Так, за даними Держстату, ВВП України у ІІ кварталі 2017 року зріс на 2,4% порівняно з ІІ кварталом 2016 року, та на 0,6% порівняно з І кварталом 2017 року.

Оцінки самих підприємств також покращились. За підсумками опитування малих та середніх підприємств "Щорічна оцінка ділового клімату в Україні", яке провів Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в рамках Програми USAID ЛЕВ, індекс ділового клімату в Україні зріс із +0,01 у 2015 році до +0,06 у 2016 році (за шкалою від -1 до +1).

Зростання цього індексу вказує на пожвавлення ділової активності бізнесу, а це означає, що у підприємств зростатиме потреба у кваліфікованих кадрах.

У зменшенні кількості офіційно зареєстрованих безробітних зіграла роль і діяльність Державної служби зайнятості, яка у першому півріччі 2017 року активніше налагоджувала контакти з роботодавцями.

Завдяки цьому кількість роботодавців, які працюють з центрами зайнятості, зросла за цей час на 15% і досягла 124 тисяч.

 

На одну посаду претендують п'ятеро

Також Міністерство соціальної політики у липні прозвітувало про те, що кількість вакансій, поданих роботодавцями до Державної служби зайнятості, зросла на 63% порівняно із липнем 2016 року. В результаті цього на одну вакантну посаду станом на сьогодні претендує 5 зареєстрованих безробітних, тоді як на початку року на одну вакансію претендувало 9.

Разом з цим, рівень реального безробіття залишається набагато вищим, ніж число зареєстрованих безробітних.

Рівень безробіття населення в Україні, розрахований за методологією Міжнародної організації праці, становив 10,1% осіб у віці від 15 до 70 років у першому кварталі 2017 року. Це 1,8 мільйона осіб.

Високе безробіття спричинене економічною кризою в Україні, яка триває протягом останніх декількох років і різко знизила купівельну спроможність населення та, відповідно, вдарила по бізнесу.

Війна на Сході України та непевна політична ситуація в державі змушують вітчизняні підприємства працювати в умовах постійних ризиків, що також негативно впливає на їхні плани щодо зростання.

Наше опитування "Щорічна оцінка ділового клімату в Україні" показало, що низький попит та політична нестабільність – це дві основні перешкоди для розвитку малого та середнього бізнесу.

Корені проблем із ринком праці криються як в недосконалій системі освіти, так і в обтяжливому законодавстві, яке регулює сферу працевлаштування.

Роботодавці скаржаться на те, що освіта, зокрема професійно-технічна, не відповідає потребам бізнесу. Випускникам навчальних закладів професійно-технічних напрямків часто бракує професійних навичок та вміння працювати із сучасним обладнанням і технологіями.

 

Можуть накласти багатотисячні штрафи

Законодавство ставить жорсткі умови до роботодавців щодо найму працівників. Замість того, щоб знизити обсяг перевірок, які забирають час бізнесу і несуть корупційні загрози, нещодавні зміни до законів розширили повноваження органів влади проводити інспекції з питань праці, надаючи це право органам місцевого самоврядування. За порушення, виявлені під час інспекцій, на підприємства можуть накласти багатотисячні штрафи.

Ці регуляторні нововведення ще більше ускладнять роботу бізнесу. А станом на сьогодні саме розвиток підприємництва є запорукою зниження рівня безробіття та відновлення економічної активності.

Тому державі слід змінити підхід до регулювання бізнесу із контролю та недовіри до максимального спрощення умов роботи підприємств та досягнення прозорості у відносинах між бізнесом і державою.

Підприємства повинні мати можливість більш гнучко підбирати працівників, а також долучатися до формування навчальних програм у закладах освіти.

Це допоможе бізнесу краще реагувати на актуальні потреби ринку, а працівникам – мати відповідні навички, які будуть затребувані на робочому місці.

Vox connector, спеціально для 20minut.ua, Тернопіль

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up