АТОшне волонтерство у Тернополі "помре" максимум за місяць

АТОшне волонтерство у Тернополі "помре" максимум за місяць
- На складі є з наших виробів ящиків 10 чаю, один ящик ліків, який сьогодні-завтра поїде в госпіталь, і 20-30 картин, - констатує Лілія Мусіхіна. - Це мізер, практично нічого…
  • "АТОшне волонтерство" затихає. Це природно. Є певна межа людського ресурсу. Якщо, скажімо, я й далі на повну силу буду бігти, як загнаний кінь, просто впаду.
  • Півтора року все працює на власній ініціативі волонтерів. Маємо лише те, що заробимо.
  • Якщо буде потреба, склад на Дністрянського готовий відновити свою роботу протягом 24 годин. Знову збиратимуть продукти й одяг та відправлятимуть за призначеннями, виготовляти військове обладнання та плести сітки.

 

Волонтери, які понад два роки допомагали армії, згортають діяльність. Одні кажуть, що явище «АТОшне волонтерство» помре до місяця. Інші припускають, - що до кінця серпня його вже не буде. Треті обіцяють у разі потреби відновити його на повну потужність протягом 24 годин. Однак всі констатують: склади порожні, допомагати армії у Тернополі вже нікому. Немає ні фінансових, ні людських ресурсів.

Волонтери кажуть, що старались, як могли. Міняли формат допомоги і підхід. Придумували акції та намагались самотужки заробити гроші. Всі доступні методи вже випробувані. Тим паче, що тепер бійці – принаймні одягом і харчами – більш-менш забезпечені.

Бійці, які зараз перебувають у зоні АТО, і з якими нам вдалось поспілкуватись, своїх справжніх даних для газети називати не хочуть, однак підтвердили: харчі і одяг є. І якщо виникають якісь проблеми – намагаються вирішити їх самотужки. Чого хочуть від волонтерів – це дороговартісних транспорту, техніки. Хоча розуміють, що люди вже втомились допомагати.

Відео дня
  • Дуже не хочеться, щоб так було, але рух під умовною назвою «АТОшне волонтерство» затихає, - каже відомий волонтер «Самооборони майдану Тернопільщини» Лілія Мусіхіна. – Це природно. Є певна межа людського ресурсу. Якщо, скажімо, я й далі на повну силу буду бігти, як загнаний кінь, просто впаду.

У волонтерів масово почали «вилазити» проблеми зі здоров’ям, на які раніше просто не звертали уваги. Бо, кажуть, було не до того.

  • Нічого дивного, бо за три роки ми забули що є людьми, натомість були просто автоматами для виконання певної роботи, - каже Лілія Мусіхіна. – Тим паче, що змінилось і ставлення до волонтерів – на нас дивляться, як на вічних жебраків. На жаль, між нами було і досі є чимало шахраїв, які називали себе «волонтерами».

Армії досі потрібна народна підтримка, констатують волонтери «Самооборони майдану Тернопільщини». Однак кажуть – просто не мають морального права брати гроші з бабусь, які віддавали останнє. Тому й намагались заробляти гроші власними силами.

  • Заробляли, як могли, - пригадує Лілія Мусіхіна. – Спочатку, як і всі, збирали продукти, шили форми, труси, в’язали шкарпетки і шапки. Потім почали самі заробляти гроші, шукали шляхи, вишивали рушники і картини, пекли пряники, готували і пакували чаї. Крутились, як білки в колесі. Останній раз спекли 4 тисячі пряників. Розписали півтори тисячі писанок – вручну, і кожна була високохудожньою річчю. Словом, поставили свої навички і вміння на службу народу. Це було правильним.

Previous Next

Якщо порівняти «рух» на складі Самооборони два роки тому і тепер – тоді цілодобово двері не закривались. Тепер все затихло.

  • На сьогодні на складі є з наших виробів ящиків 10 чаю, один ящик ліків, який сьогодні-завтра поїде в госпіталь, і 20-30 картин, - перелічила Лілія Мусіхіна. - Це мізер, практично нічого…

Щодо потреб бійців, волонтерам відомо про ліки і медичні матеріали, полегшені моделі берців. Часто за допомогою до тернопільських волонтерів звертаються госпіталі.  

- Хочеться, щоб люди не забували про жертв війни, про вдів, сиріт і тих вояків, в кого війна відібрала здоров’я, - каже Лілія Мусіхіна. - Якщо люди почнуть про це забувати – ми не нація. І взагалі не маємо право на існування. 

Волонтер Логістичного центру допомоги АТО Тарас Герман менш оптимістичний в прогнозах діяльності волонтерських складів.

  • Зараз вигрібаємо мізер, який залишився, розподіляємо залишки, зробимо останню акцію до Дня міста, привітаємо з днем народження нашу 44 бригаду – і все, - каже Тарас Герман. - Півтора року все працює на власній ініціативі волонтерів. Маємо лише те, що заробимо.  

Все, що є зараз на складі Логістичного центру, й залишками назвати важко. Скажімо, з одягу - одні штани від форми.

  • Може, є логіка в тому, що треба переростати на інший рівень, - каже волонтер. – Але ми не можемо працювати вічно. За формою і взуттям ніхто не приходить. Приходять з груповими заявками, щодо ремонту техніки, обладнання – дорогих речей колективного – бригадного користування.

Тому волонтери наразі цим і займаються: шукають, заробляють, ремонтують. Допомагають з документами та зв’язками соціального плану: підказати, скерувати, посприяти з оформленням документів. Особливо, бійцям з районів.  

  • Знаємо від бійців, що є потреби, як і раніше, в тих же генераторах, - каже Тарас Герман. - Частково хлопці дають свої гроші, частину ми додаємо. Більше за допомогою звертаються добровольчі батальйони.

Склад допомоги АТО, що на вул. Дністрянського, 10, - «законсервований». Про це повідомив його керівник Тарас Білан.

- Станом на сьогодні метал та обладнання є, а також станки ДШК та відповідні запчастини, - каже Тарас Білан. – Є близько 30 буржуйок, але за ними ніхто не звертається. Як просять, ми кажемо, аби надіслали відношення від військової частини – одразу пропадають.

Основним напрямком роботи складу наразі є контроль за якістю використання ресурсів, які надходять рядовим бійцям. Скажімо, хтось з бійців дзвонить і просить надати форму. Волонтери натомість просять контакти старшини, бо, кажуть, їм відомо, що держава забезпечує і форма в наявності є.

  • Просто є люди, які досі намагаються заробити на цьому, - каже Тарас Білан. – Лиш тільки просиш контакти старшини – питання знімається само собою.

Якщо буде потреба, склад готовий відновити свою роботу протягом 24 годин, стверджує Тарас Білан. Знову збиратимуть продукти й одяг та відправлятимуть за призначеннями, виготовляти військове обладнання та плести сітки.

  • Зараз, як на мене, головною роботою для волонтерів має бути вивчення «недобитків партії регіонів», які, скажімо, вже порізали оборонний завод «Сатурн» і тепер намагаються добити ще й оборонний завод «Промінь», - переконаний Тарас Білан.  

Харчуванням військові забезпечені, одяг мають. Волонтерський рух, кажуть активісти, не пропав. Він діє, але в іншому форматі. Як самі гірко жартують – «пішов в підпілля» і перебуває в стані ручної гранати, яка затиснута рукою. При потребі, переконують, волонтери знову запрацюють на повну силу.

Коментарі (18)
  • ternopol

    Можливо людям також остогид само піар,  деяких "волонтерів", а ще багато "волонтерів" найшли собі тепліші місця з стабільнішим прибутком), багато вижали свого часу максимальну користь з того, що "безкоштовно" робили-посади , кошти, звання учасників АТО і тд. А  ще , ні одного разу не почув подяки від волонтерів людям, які і були рушієм усього! З деякими тернопільськими "волонтерами" стикався особисто-враження чесно кажучи не найкращі. Ті самі відкати і крадіжки в міністерстві оборони вже не генералами , а волонтерами також зробили свою справу(одні заяви Бірюкова чого варті). Не давно сумну  посмішку викликав автомобіль Джип Гранд Черокі на волонтерських(зелених) номерах , коло третьої школи-гарний шикарний автомобіль з розкішним шкіряним салоном і пятилітровим!!! мотором... нехай пробачать ті одиниці чесних  людей, що дійсно щиро роблять свою справу.
  • Dominator

    Волонтерство - добровільна неприбуткова суспільно корисна діяльність. Якщо ви шановні панове волонтери поклали до кишені хоч копійку, або заробляєте на цьому, то ви звичайні підприємці.  Раджу кожному волонтеру перевірити свою совість, чи він добровільно без оплати це робить, тоді честь тобі  і хвала, якщо ти міняєш машини як перчатки, за людські гроші і заробляєш на цьому, то тоді ганьба. Волонтер має мати гідну роботу, щоб його волонтерська діяльність не скочувалась до заробляння, і проїдання людських грошей.
  • Анонім

    Нарешті ато самі спонсорують самі йдуть добровольцями а пузатого парайла навіть за вухом не свербить він гроші переводить на Панаму.А скільки люди можуть давата світло дорожає газ вода також продукти зима іде якісь чоботи треба купити а ви на кого надієтеся.Несправляється президент з обовязками міняємо подивимся як заспівають лозунги поверемо Крим життя по новому  війна закінчиться за тиждень як я стану президентом.Шановний президент порошенко щоб ти здох від того життя по новому ти людей довів до ручки срака тобі злиплася від шоколаду як та дружина красавіца тебе тримаєть жирного кабана але її тримають твої міліонии .Люди тобі бику повірили а ти очі закотиш і виступаєш і далі лапшу вішаєш.Вон щура недотроєного ющенка бачили також .уя продажного
  • Анонім

    А ті хлопці на сході чого там стоять їх що привязали.Нехай доберуться москалі до верховної ради і виженуть 450 бугаїв якщо ми самі не можемо.Сидять в окопах і дрочу.т зал.пи.Що вони зробили за цей час а скільки інвалідів.Нормальні люди поїхали заробили гроші показали жінці дітям світ європу .А то що повідстрілюют їм ті причандалля або повідморожуютьі ще хочуть щоб жінка чекала а кого то чекати алканавта спитого кантуженого.Не спонсорую війну ще м ні копійки не дала на війну.Жоден шоколадний завод не перетворився на танковий.Параші живіт як бубент вже в штани не влазиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up