Неіснуючі адреси і концертні зали. Ми перевірили, як виглядають бомбосховища для тернополян (ЕКСКЛЮЗИВ)

Неіснуючі адреси і концертні зали. Ми перевірили, як виглядають бомбосховища для тернополян (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Міська рада розробила інтерактивну карту споруд цивільного захисту.
  • Як вони виглядають всередині і чи готові до використання?
  • Чи може туди потрапити пересічний тернополянин? Ми побували у кількох і подивилися, де можна сховатися.

 

На території громади є 92 захисні споруди, з них 55 сховищ та 37 протирадіаційних укриттів, а також 127 найпростіших укриттів. 

Ми побували у центральній частині Тернополя і перевірили, як інтерактивна карта від міської ради відповідає реальності. Чи можуть пересічні тернополяни укритися на випадок лиха і чи обладнані сховища усім необхідним. 

Що всередині приміщень

Одне зі сховищ розташоване у самісінькому центрі міста в будівлі на головній площі. Однак на інтерактивній карті вказана неіснуюча адреса – Театральний майдан, 2, тоді як насправді це вулиця Ю. Словацького, 2.

Відео дня

Тут розташований корпус медичного університету. Як нам розповіла комендант біологічного корпусу №5 ТНМУ Олена Басараба, тут є підвальне приміщення. До нього можна потрапити, спустившись сходами одразу біля головного входу. Є табличка із вказівником. 

У самому приміщенні бачимо гардероб і залу для танців. Є технічні приміщення. У разі надзвичайних ситуацій тут можуть сховатися студенти та навчальний колектив. На інтерактивній карті вказано, що приміщення розраховане на 170 осіб. Воно має товсті стіни.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська повідомила, що дане укриття у відмінному стані. Забезпечене належною вентиляцією. 

— Це протирадіаційне сховище. Використовується у випадку радіаційної небезпеки. Для укриття під час бомбардування не призначене, — каже пані Чайківська. 

В укритті — концерти влаштовують

Другою нашою локацією стало сховище на вул. В'ячеслава Чорновола, 4. Розраховане воно на 150 людей. Обійшовши споруду за даною адресою, жодного вказівника на сховище чи укриття не знайшли. Тому у працівників бару всередині запитали, чи знають вони, де сховище у споруді? Вони вказали на жовті двері з позначкою «Na Пошті».

Там ми зустріли орендаря підвального приміщення. 

— Так, це сховище. Тут проводимо різні концерти. Воно відкрите, коли є якісь заходи, події, виставки, — каже бізнесмен Ігор Мамус.

Чоловік запевняє, у разі надзвичайної ситуації сховище буде відкрите постійно, і люди зможуть укритися.

Ось який воно має вигляд всередині.

Тут доволі затишно. Але схоже воно більше на концертну залу. Зовсім не обладнане як бомбосховище. Хоча бачимо, що вікна зверху є. Ймовірно, що є і вентиляційна система. Хоча від орендаря цього дізнатись не вдалося.

У школі два укриття

Також ми побували у сховищі на території Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Як бачимо на карті, їх є два. Та не простих, а протирадіаційних. Це вулиця Грушевського, 3. 

На вході у сховище, що на задньому дворі школи, є табличка: «Протирадіаційне укриття (ПРУ) №75399».

Заступник директора з господарської роботи Роман Хмиз показав журналістам «20 хвилин» одне з них всередині і розповів, чим воно обладнане. Воно вміщає 200 людей.

— Згідно з документацією, у нас два укриття. Одне на 200 осіб, інше — на 160. Приміщення великі. Тут є крісла, лавочки, питна вода, робочі туалети, діюча вентиляційна система, а також лежаки. Є медична сумка з медикаментами. Все зберігається у належному стані, — розповідає Роман Хмиз.

Заступник директора запевняє, на випадок критичної ситуації, їхні сховища повністю придатні до використання. 

— Відповідно до стандартів цивільного захисту, підвальне приміщення — це вже укриття. У своїх підвалах ми можемо розмістити навіть всю школу, — каже керівник. 

Ми переконалися, сховище школи найбільш придатне для укриття зі всіх, де нам вдалося зайти. 

Сховища перевіряють комісії

Ірина Крупа, речниця управління ДСНС в Тернопільській області

— Сховища цивільного захисту є компетенцією органів місцевого самоврядування, Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами ОДА. 

Наші фахівці беруть участь у перевірках (в складі комісій). Прийшовши на об'єкти, інспектори заодно перевірять і сховища, укриття та підвали. У приписах подають виявлені недоліки балансоутримувачам. Минулоріч, наприклад, брали участь у перевірці 178 захисних споруд. 

Відповідно до наказу МВС №579 стан готовності захисних споруд покладено на балансоутримувача. Тобто фахівці ДСНС за це не відповідають.

Також ми намагалися поспілкуватися із директором чи заступниками Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами Тернопільської обласної державної адміністрації. Цікавить, чи планує Департамент проводити інформаційно — роз'яснювальну роботу серед населення. Та ще купа інших питань, які хвилюють тернополян залишаються відкритими… Написали офіційний запит, відповіді на який ще не отримали. 

Телефонували і на робочі телефони Департаменту, вони мовчать. Тому звернулися до пресслужби ОДА. Інформацію спробують знайти, а ось показати протирадіаційні сховища, які знаходяться в обласній комунальній власності не зможуть.Чому? Невідомо. Може, їх помилково вважають режимними секретними об'єктами? Або не хочуть, щоб про них знали пересічні тернополяни?

Ми звернулися із офіційним запитом до міської ради.

Заступник міського голови Владислав Стемковський поінформував, що балансоутримувачі споруд цивільного захисту здійснюють один раз в рік оцінку стану їх готовності, організовують періодичні огляди стану захисних споруд, перевіряють їх обладнання. Перевірка щодо стану готовності захисних споруд цивільного захисту ТМТГ відбулась з квітня по жовтень 2021р. 

Оповіщення населення Тернопільської громади  про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій проводиться з використанням автоматизованої системи централізованого оповіщення з включенням електросирен та задіянням радіотрансляційної мережі. Сигнал сирени означає – «Увага всім!». Почувши даний сигнал, необхідно негайно  увімкнути телевізор, радіоприймач, FM радіоприймач для прослуховування екстреного повідомлення. Уважно вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками. 

Кожної середи з 14 до 15 години проводиться перевірка автоматизованої централізованої системи оповіщення. При відсутності електропостачання для оповіщення населення передбачається використання автомобілів обладнаних гучномовцями (автомобілі поліції, газової служби, ДСНС, портативні гучномовці). 

З метою зниження ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, укриття населення передбачається в підвальних приміщеннях житлових будинків та приватних будівель розташованих на території Тернопільської міської територіальної громади. 

Прибирання підвальних приміщень у будинках здійснюють підприємства, що обслуговують житловий фонд міста. Мешканці будинків повинні підтримувати порядок та чистоту, не захаращувати підвальні приміщення, повідомляє Владислав Стемковський. 

 

Читайте також:

У Тернополі створили інтерактивну карту з адресами сховищ та укриттів

 

Коментарі (6)
  • Віктор Адамик

    Бункермуз підійде)
  • Наталия Бурлаку

    Побачила тільки одне укриття на фото і відео, цікаві, які інші?

    Наталия Бурлаку reply Наталия Бурлаку

    Оля Турчак, 100%.

    Оля Турчак reply Наталия Бурлаку

    Наталия Бурлаку блін класний матеріал. на відео прикольно дивитись, головне не побачити то вживу
  • Читач15

    Це провіряли тільки в центрі,а в якому стані сховища по мікрорайонах Тернополя?

    Наталия Бурлаку reply Читач15

    Ще перевіримо. Буде згодом

keyboard_arrow_up