Чому у сховищах бари і як зараз не панікувати? Відповідаємо на запитання тернополян

Чому у сховищах бари і як зараз не панікувати? Відповідаємо на запитання тернополян
  • Люди занепокоєні ймовірним загостренням військового конфлікту. 
  • Як і де укритися, що робити після сигналу «Увага всім» і чому у сховищах —  бари? 
  • Які сховища не готові?  Це та інші з'ясовували журналісти «20 хвилин».

 

Активність російських військ на кордоні з Україною, актуалізували питання цивільного захисту населення. Один з ключових елементів такого захисту —   приміщення для укриття населення на випадок активних бойових дій. 

Міська влада створила інтерактивну карту з адресами сховищ та укриттів.

Читайте також: У Тернополі створили інтерактивну карту з адресами сховищ та укриттів 

Відео дня

Неіснуючі адреси і концертні зали. Ми перевірили, як виглядають бомбосховища для тернополян (ЕКСКЛЮЗИВ) 

Та людям, головним чином, ці адреси нічого не говорять. 

У першу чергу, їх хвилює: як туди добратися, як правильно пересуватися вулицею, яке сховище для кого призначене, до якого бігти у разі надзвичайної ситуації?

Наприклад, тернополянка Світлана у коментарях під публікацією карти написала: «Поясніть докладно до якого місця прикладати ту інтерактивну карту? Припустімо «Березіль». За яких умов туди бігти (теоретично я здогадуюсь, але), куди саме бігти? А то получається включений вентилятор.»

Журналісти «20 хвилин» задали ці та інші схожі питання Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами Тернопільської обласної державної адміністрації в офіційному запиті. Цікавить, чи планує Департамент проводити інформаційно — роз'яснювальну роботу серед населення. А поки чекаємо на відповідь (надіємось, дочекаємось), то шукаємо відповіді у спеціальних законах самотужки.

А поки розбираємось у нормах із фахівцями-правниками. Намагатимемось відповісти на усі запитання наших читачів. Свої запитання можете залишати у коментарях під статтею. 

Відповідаємо на запитання

В Україні діє Кодекс цивільного захисту населення.

Ймовірно, мало хто з ним стикався у звичайному житті. 

Крім того, є окремий наказ МВС №579 від 9 липня 2018 року.

Саме із цього законодавства ми вибрали найголовніше, що турбує тернополян. 

На практиці бачимо: закон і реальність часто різняться. Але, як має бути насправді, читайте нижче. 

1. Як знайти укриття?

Відповідно до наказу, місця розташування споруд фонду захисних споруд позначаються за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху до них. Біля вхідних дверей до захисної споруди вивішується табличка розміром 60 х 50 см із зазначенням номера споруди, її балансоутримувача, місць зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію сховища в мирний час, її місцезнаходження і номера телефону. У нічний час таблички позначення захисної споруди і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками. 

Табличка розміром 50 х 60 см із написом «Місце для УКРИТТЯ» вивішується біля вхідних дверей до споруди подвійного призначення (найпростішого укриття). На ній зазначаються місцезнаходження споруди, її балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час, адреса і місце зберігання ключів. 

2. Які є типи укриттів, у чому відмінність між ними?

Укриття повинно бути герметичним, щоб витримати тиск повітряної ударної хвилі під час використання зброї. В укритті повинна бути дизельна електростанція і пальне до неї, ємності для питної води.

У протирадиаційному укритті, розрахованому на кількість до 20 осіб, якщо в ньому відсутня каналізація, повинні бути ємності для питної води з розрахунку 2 літри на одну людину. Також в такому укритті допускається зберігати акумуляторні батареї на випадок перебоїв зі світлом і автономні світильники.

Заступник директора з господарської частини Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 Роман Хмиз показує журналістам "20 хвилин" одне із протирадіаційних укриттів на території школи. 

Якщо ж мова йде про найпростіші укриття, наприклад, підземний перехід, то обладнання таких укриттів має забезпечити можливість безперервного перебування в ньому людей протягом 48 годин.

Для цього в найпростішому укритті повинні бути лавки, лежаки, стільці, контейнери для їжі і води і баки для фекалій, засоби надання медичної допомоги, засоби зв'язку і пожежогасіння, джерела світла. 

3. Для кого укриття?

Згідно з Кодексом цивільного захисту України, пересічні городяни не можуть розраховувати на захист у сховищі чи протирадіаційному укритті. Альтернативою їм мають бути підвали будинків або ж швидкоспоруджувані захисні укриття. 

Укриттю підлягають:

1) у сховищах:

2) у протирадіаційних укриттях:

3) у швидкоспоруджуваних захисних спорудах цивільного захисту, найпростіших укриттях та спорудах подвійного призначення — населення міст, віднесених до груп цивільного захисту, яке не підлягає евакуації у безпечне місце, а також інших населених пунктів.

4. Чому у сховищах бари?

Захисні споруди цивільного захисту можуть використовуватися у мирний час для господарських, культурних і побутових потреб у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. 

Такий вигляд має сховище на вул.В'ячеслава Чорновола,4.

Захисні споруди у мирний час можуть передаватися в оренду для задоволення господарських, культурних та побутових потреб із збереженням цільового призначення таких споруд, крім таких:

1) в яких розташовані пункти управління;

2) призначених для укриття працівників суб’єктів господарювання, що мають об’єкти підвищеної небезпеки;

3) розташованих у зонах спостереження атомних електростанцій та призначених для укриття населення під час радіаційних аварій.

5. До якого сховища і коли бігти?

Якщо жителям Тернополя загрожуватиме небезпека військової агресії, у місті пролунає сирена. 

Оповіщення населення Тернопільської громади про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій проводиться з використанням автоматизованої системи централізованого оповіщення з включенням електросирен та задіянням радіотрансляційної мережі. Сигнал сирени означає – «Увага всім!». Почувши даний сигнал, необхідно негайно увімкнути телевізор, радіоприймач, FM радіоприймач для прослуховування екстреного повідомлення. Уважно вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками. Про це повідомив «20 хвилин» заступник міського голови Владислав Стемковський.  

Проаналізувавши законодавство із цивільного захисту населення переконались: підвали — це єдине укриття для цивільних в Тернополі, адже захисні споруди у радянський період будували тільки для працівників великих підприємств оборонного штибу чи державного значення.

Що кажуть у міській раді?

Заступник міського голови Владислав Стемковський поінформував, що балансоутримувачі споруд цивільного захисту здійснюють один раз в рік оцінку стану їх готовності, організовують періодичні огляди стану захисних споруд, перевіряють їх обладнання. Перевірка щодо стану готовності захисних споруд цивільного захисту ТМТГ відбулась з квітня по жовтень 2021р. 

Кожної середи з 14 до 15 години проводиться перевірка автоматизованої централізованої системи оповіщення. При відсутності електропостачання для оповіщення населення передбачається використання автомобілів обладнаних гучномовцями (автомобілі поліції, газової служби, ДСНС, портативні гучномовці). 

З метою зниження ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, укриття населення передбачається в підвальних приміщеннях житлових будинків та приватних будівель розташованих на території Тернопільської міської територіальної громади. 

Прибирання підвальних приміщень у будинках здійснюють підприємства, що обслуговують житловий фонд міста. Мешканці будинків повинні підтримувати порядок та чистоту, не захаращувати підвальні приміщення, повідомляє Владислав Стемковський. 

Шукайте за адресами, які сховища готові, а які — ні.

Коментарі (8)
  • Сергій Якунін Кащишин

    Вибачте помилився адресою)
  • Сергій Якунін Кащишин

    На Нечая 25 сходіть і подивіться ,чому воно не готове) Там навпроти і місце для сміттєвих контейнерів віджали для парковки.
  • Pavl Rebrov

    лиш би кіпіш розводити.Бардак.
  • Leonid Bilyashevych

    =ok

keyboard_arrow_up