12-річний тернополянин вирощує фіалки та розводить декоративних курей

12-річний тернополянин вирощує фіалки та розводить декоративних курей

12-річний Михайло Якуб’як займається розмноженням фіалок, у хлопчика – понад 50 сортів цих рослин. Також школяр має міні-птахоферму, де вирощує декоративних курей.

Михайло Якуб’як навчається у шостому класі Тернопільської школи № 29. Хлопчик живе в селі Чистилів, що під Тернополем. Школяр навчається майже на відмінно, обожнює вивчати іноземні мови. А після уроків талановитий хлопчик займається садівництвом.

Має понад 50 сортів фіалок

Квіти Михайлові подобались завжди, йому було цікаво спостерігати за тим, як мама доглядає за домашніми вазонами, розповідає він. Особливо до вподоби хлопцев фіалки, бо, як розповідає школяр, вони часто цвітуть, та ще й не вимагають важкого догляду. Наприклад, орхідеї дуже вибагливі, а філки набагато легше розмножувати, пояснює Михайлик.

   - Почалось все з того, що мама купила мені чотири різних сорти фіалок, - розповідає хлопчик. - Але в мене вони майже відразу пропали. Та я зрозумів, що хочу продовжити займатись садівництвом. І мамі на День народження я придбав 33 різних сорти фіалок. З цього і почалось моє захоплення, тепер не можу спокійно пройти повз квітковий магазин, не зайшовши в нього.

Відео дня

Зараз у хлопчика понад 50 сортів різноманітних фіалок. 25 із них він самостійно схрещує та виводить нові сорти.

   - Доглядати за ними не надто важко, тим паче, у мене є прилад для автоматичного поливу, - каже Михайло. - Багато хто вважає, що для того, аби фіалка красиво цвіла потрібно підливати її стимуляторами, але я противник цього.

Як правильно доглядати за квітами, Михайлові підказує мама та бабуся. А ще хлопчик знаходить багато інформації в Інтернеті.

   - Мій улюблений сорт - міні-фіалки СК “Перше кохання”, вона росте, як ялинка і цвіт у квітки - ніжно фіолетового кольору, - розповідає школяр. - А найбільше я мрію купити фіалку СК “Сніжне небо”, бо квітка досягає десяти сантиметрів. Та, на жаль, в Україні цей сорт дуже важко придбати.

А ще найближчим часом Михайло планує почати знімати відео-уроки по догляду за фіалками на Ютуб.

  - Коли я тільки починав займатись цією справою, то багато чого не знав, і в Інтернеті я не знайшов вичерпних порад, - розповідає хлопець. - Тому я хочу поділитись своїм досвідом із людьми, які також хочуть починати вирощувати ці красиві квіти.

Михайло вже декілька разів продавав свої схрещені фіалки у квіткові магазини, але в майбутньому планує серйозніше зайнятися цим бізнесом.

Розводить декоративних курей

Бінтамки, американські несушки, сібрайти, карликові кохінхіни, фазани, перепілки, цесарки та багато інших різновидів курей та качок розводить 12-річний Михайло.

 Понад 80 штук різних видів курей тримає у себе на міні-птахофермі.

   - Вирощувати курей мені допомагають батьки, - розповідає хлопець. - А я пробую власноруч робити комбікорм, бо не хочу давати їм стимулятори. Ці птахи, як маленькі діти потребують особливого догляду та уваги. Деякі із тих курей, що я тримаю вдома, занесені у Червону книгу України.

Поки що продавати їх не планує, каже, що розводить просто для власного задоволення.

  - Кожна курка чи качка особлива, у них усіх дуже цікавий колір пір’я, - пояснює хлопець.

Мріє стати відомим скрипалем

А ще після уроків талановитий хлопчик відвідує музичну школу. Михайлик вже шостий рік грає на скрипці, фортепіано та гітарі.

  - Я з самого дитинства хотів відвідувати музичну школу, - розповідає Михайло. - І доля ніби сама мене до цього наштовхнула. Цілком випадково, їхавши в тролейбусі, я познайомився ізі своєю майбутньою вчителькою у музичній школі. Вона прослухала мене, і сказала, що в мене чудовий слух.

З усіх музичних інструментів Михайлові найбільше сподобалась скрипка.

  - Скрипка дуже милозвучний інструмент, - каже хлопець. - Але на ній важко грати, потрібно прикладати чимало зусиль.

Також Михайло чотири роки відвідував гурток бісероплетіння. Але зараз, через те, що він навчається у другу зміну він не встигає відвідувати цей гурток.

  - Для хлопця - це досить дивне захоплення, але мені дуже подобається робити вироби із бісеру, - розповідає школяр. - Це таке заняття, де можна поєднати образотворче мистецтво і працю рук.

У вільний час Михайло любить гуляти з друзями та малювати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up