Бути чи не бути бути туалету за півтора мільйона у парку «Здоров’я»? Ми з'ясували для вас

Бути чи не бути бути туалету за півтора мільйона у парку «Здоров’я»? Ми з'ясували для вас
  • Туалет за півтора мільйона гривень у КП «Об’єднання парків культури та відпочинку міста Тернополя» планували встановити біля пішохідної зони, що веде повз парк «Здоров’я» до міської комунальної лікарні №3.

  • Однак проти цього рішення категорично виступають мешканці будинків поблизу парку, а 4 листопада вони влаштували акцію протесту проти будівництва.

  • Роботи спочатку призупинили до понеділка, 8 листопада.

  • Та вже в п’ятницю, 5 листопада, в управлінні ЖКГ прийняли нове рішення щодо платного туалету. Чи буде воно на користь протестувальників, розповідаємо.

Нагадаємо, що жителі приватних будинків поблизу парку «Здоров’я» вийшли на протест з вимогою не будувати платний туалет у визначеному місці. На їх думку, вбиральню не тільки не помічатимуть, але люди не будуть платити, щоб справити природну потребу, а робитимуть це біля споруди.

Протестувальники пояснюють, що парк «Здоров’я» вже давно не відповідає своїй назві, а ледь не кожного дня вони бачать в парку охочих хильнути та не прибрати за собою. Місцеві жителі вважають, що такий безлад та сміття буде і біля туалету.

– Біля фонтану «Кульбаба» вже встановили туалет, який то працює, то не працює. Тут буде так само і люди справлятимуть природню потребу в кращому випадку біля туалету, а не всередині, у гіршому – під нашими парканами, – пояснює одна з протестувальниць.

Відео дня

Читайте також:

В парку «Здоров’я» тернополяни протестували проти встановлення туалету за 1,5 мільйона. Чому? (ВІДЕО)

Як повідомила місцева жителька журналісту «20 хвилин», зранку 5 листопада на місце майбутнього будівництва приїхали керівник управління ЖКГ Тернопільської міської ради Олег Соколовський та директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку міста Тернопіль» Микола Лесів. Вони мали розмову з жителями будинків поблизу парку.

– Я була присутня при розмові з керівниками, – каже одна з протестувальниць Любов Кіналь. – Нам пояснили, що розглянуть можливість встановлення платного туалету поблизу дитячого майданчика в парку «Здоров'я».

Туалет буде на новому місці

Ми звернулися за коментарем до керівника управління ЖКГ Олега Соколовського. Він пояснив, на встановлення туалету на запланованому місці погодили всі документи у відповідних інстанціях. Однак місцеві були проти.

– Тому ми знайшли інше місце для встановлення платного туалету. Зараз вираховуємо, наскільки збільшиться вартість робіт, адже попереднє місце було максимально зручним. Швидше за все, ми будуватимемо на новому місці, – каже пан Соколовський. – Ми не можемо йти проти мешканців, адже зараз проти його встановлення тут зібрали підписи орієнтовно 500 людей.

Наскільки здорожчає встановлення вбиральні для міста, пан Соколовський сказати поки не може, пояснює, що тривають підрахунки.

А як бути з розритим тротуаром?

Щодо тієї території, яку вже почали готувати під встановлення туалету та зняли асфальтове покриття на тротуарі, його найближчим часом відремонтують та відновлять.

– З понеділка, восьмого листопада, працівники поремонтують ту ділянку, і все відновлять. Щодо туалету, до кінця року плануємо виконати всі роботи, – пояснив директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку міста Тернополя» Микола Лесів.

Та чи можна було уникнути таких перевитрат, просто запитавши думки місцевих жителів щодо місця майбутнього встановлення вбиральні заздалегідь? Ми звернулися до речниці міськради Мар’яни Зварич з питанням, чи радилися з місцевими жителями перед визначенням місця майбутнього будівництва вбиральні. Вона відповіла наступне:

– Для облаштування громадського туалету у парку «Здоров’я» був розроблений відповідний проєкт, який пройшов експертизу та відповідає діючому законодавству. Враховуючи звернення тернополян, управління ЖКГ визначили альтернативні ділянки облаштування громадського туалету і передали місця їх розташування проектанту для перегляду проекту. Відтак, після опрацювань інших пропозицій, за можливості, місце розташування туалету може бути змінено, про що ми повідомимо додатково. Місце розташування – парк – громадський простір. Проєкт зроблено відповідно до діючих норм.

Чіткої відповіді на запитання, ми так і не почули. Як і того, у якій іншій локації «виросте» нова вбиральня.

Зауважимо, що платний туалет встановлюють за кошти з міського бюджету, який фінансують і платники податків. Окрім того, що сам туалет вартує півтора мільйона, частину цих коштів вже витратили на підготовку ділянки під його будівництво, тепер додатково витратять на те, щоб відремонтувати цю ділянку, а також на підведення мереж до нового місця будівництва.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ніна Кульчицька

    Ціна дійсно велика.Цікаво, що вже половину коштів витратили на підготовку, а що не можна було спочатку визначитися з місцем, не витрачаючи кошти платників податків.?
  • Наталя Кулинич

    А то шо за такий туалет"дешевий " ?
  • іра сливка

    Людям  там туалета непотрібно можливо біля АТБ
  • Ліля Покиданець

    Може на дорозі краще поставити,то що не можна зі  сторони від церкви поставити ставлять як  на вистаку

keyboard_arrow_up