Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк

Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк

Про традиції Страсного або Передвеликоднього тижня розповідає знаний на Тернопільщині священик Олексій Філюк

Протягом Страсного тижня вірні дотримуються найстрогішого посту і приділяють відвіданню храмів і молитві ще більше часу, ніж у всі дні Великого посту. Це час безпосередньої підготовки до головного церковного свята – світлого Христового Воскресіння (Великодня).

Чимало вірян цікавить питання: Чи можна у цей тиждень робити справи, пов'язані з домашнім господарством. З цим питанням люди звернулись до о.Олексія Філюка. 

—  Можна і навіть треба. Через те, що ваші діти і онуки в іншому випадку не будуть мати що їсти. То така пора, що треба садити городи. Само собою, Служби в церкві, які йдуть не можна пропускати, але треба садити, поки є погода, поки є волога, бо треба буде щось їсти, —  каже отець.

Відео дня

Отець каже, що в Страсний тиждень не можна гніватись, сваритись, ображати. А робота —  не є гріхом. Також священик радить не вірити забобонам, натомість —  більше молитись. 

Що заборонено у Страсний Тиждень

Нагадаємо, раніше журналісти 20 хвилин розповідали про те, що можна і не можна робити у Страсний тиждень. 

Весь останній тиждень Великого посту дуже важливо не ігнорувати суворість та не вживати в їжу м'ясні, молочні страви, а також яйця і рибу.

Заборонено веселитися, святкувати, головно співати та розмовляти - краще провести всі дні до Світлого Господнього Воскресіння в молитві.

Плотські бажання і втіхи вважаються великим гріхом, а тому в Страсний тиждень потрібно стримувати пориви свого тіла та займатися очищенням душі.

Якщо вас попросили про допомогу, не дозволено відмовляти, адже віряни вважають, що в Страсний тиждень сам Бог звертається до людей з проханням.

В жодному разі не сваріться з близькими, рідними, друзями, також неприпустимими є лихослів'я, заздрість, агресія, брехня.

В храмах в Страсний тиждень не проводять вінчання та таїнства хрещення, не поминають мертвих і не святкують релігійні свята.

Читайте також: 

Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів

Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Барладин

    Кожна конфесія має свої вимоги до посту. В УГКЦ нема такої суворості в пості. А такі обмеження тільки відлякують людей
  • ну але росія нас вбиває, то як не стріляти?

    таня олексенко reply

    Цей конфлікт має вирішуватися шляхом переговорів. Війна йде через вступ в ЄС та в НАТО. ЄС та НАТО є поза рамками Міжнародного права. Лідери ЄС хочуть узаконити ЄС та НАТО і тому ведуть війну. Нам треба відмовитися від цього вступу, і це дасть можливість вести переговори з Росією про припинення війни і не втратити ще більшу частину нашої території. Війна і залежність від США ведуть нас у цифрове рабство.

keyboard_arrow_up