Де зробили прохідний двір? У які школи пускають сторонніх: ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Де зробили прохідний двір? У які школи пускають сторонніх: ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)
  • Під час карантину батькам чи стороннім особам у школу проходити заборонено.
  • Ми перевірили, як НЕ працює охорона у школах, чи вдасться сторонньому пройти у навчальний заклад. Як думаєте – чи в безпеці ваші діти протягом дня?

Для нашого експерименту ми вибірково обрали 10 шкіл в різних районах Тернополя. Наш журналіст спробував пройти в кожен з навчальних закладів та показати, наскільки легко чи навпаки – важко туди потрапити особі, яка не має жодного стосунку до школи. 

Тим паче зараз, коли пандемія коронавірусу і далі триває, а в закладах заборонили навіть відвідування батьків, чому пускають сторонніх?

У 2018–му ми також проводили цей експеримент. І тоді журналістку редакції без проблем пропустили практично в більшість закладів. А як тепер? 

Відео дня

Наш експеримент ми проводили 29 та 30 вересня (!), час та годину журналіст озвучував на відео, яке ви можете переглянути на сайті «20 хвилин». Зйомку проводили одним дублем, без склейок.

Отож, про кожен заклад – окремо.

Школа №9, вул. Макаренка, 1

Перший навчальний заклад, який відвідав журналіст. Зайшовши всередину, охорони не помітив, взагалі ніякої. Можливо, охоронець відійшов у туалет, адже справа від входу був столик, за яким, ймовірно, мав би хтось сидіти.

Пройшовши коридорами, журналіст безперешкодно вийшов зі школи, без жодного зауваження. 

Ми хотіли запитати у директора школи, чому пускають всіх підряд, він відповів, що зайнятий і говорити не може. Після того трубку не піднімав.

Школа №12, вул. Юності, 3

При вході сиділа жінка, яка стежить за тим, хто заходить та виходить. Зайшовши всередину, журналіст поглянув їй в очі, привітався та пішов коридорами. Коли до моменту, щоб зникнути за поворотом в коридор залишалося два метри, жінка запитала.

– Куди йдете? – питає вона.

– Дружина послала забрати дитину, – відповідає журналіст.

– Ми взагалі–то не пускаємо, вони (вчителі) виводять самі. А дитина на групі? 

– Так, – відповідає журналіст в надії, що більше питань не буде, і він зможе пройти.

– Як прізвище? Зараз подзвонимо, – каже жінка і тягнеться до телефону.

На цьому моменті журналіст розповідає, що його дитина в цій школі не навчається, а пройти він хотів задля експерименту.

Жінка на вахті розповіла, що час від часу батьки намагаються пройти всередину, але до всіх вимоги однакові, і їх просять чекати на вулиці.

– Всередину можуть пройти тільки батьки інклюзивних дітей, яких, будемо так казати, треба віддати «із рук в руки», – пояснила жінка. – Для інших ми маємо телефони викладачів, дзвонимо, а ті приводять дітей.

Директор закладу Надія Гуцал пояснила, як дбають про безпеку учнів у них.

– Охоронця у нас немає, чергують щоденно три працівники. Пропускаємо учнів старших класів – у масках, учні початкової школи можуть проходити без масок. Школа в нас невелика, і ми зі своїми завданнями справляємося.

Школа №16, вул. Винниченка, 2

Заходимо ще в одну школу, що розташована на масиві «Дружба». Зліва від входу – стіл охорони, а за ним сидить жінка та спілкується зі ще двома.

Намагаємося пройти, не притягуючи зайвої уваги до себе та максимально швидко дійти до коридору. 

На півшляху чуємо голос жінки за столом охорони.

– Куди? – запитує вона.

– Дружина послала забрати дитину з першого класу, – відповідаємо.

– А прізвище вчительки чи номер знаєте? У нас не можна проходити, – пояснює жінка.

– Ні, не маю. Але зараз дружину наберу та запитаю.

Директор закладу Руслана Базунова запевняє, що стороннім до них – зась.

– У нас діє жорстка пропускна система, а тому коли батьки хочуть забрати свою дитину зі школи, мають почекати надворі, а вчителі, якщо це дитина початкового класу, приводять її. На вході в нас чергують техпрацівниці, які й дивляться, аби ніхто зі сторонніх не пройшов. Поки що таких випадків у нас не було, щоб невідомі потрапили всередину, – пояснює вона.

Школа №24, вул. Живова, 30

Заходимо у навчальний заклад. Біля входу – нікого, не бачимо і місця для охоронця. Журналіст проходить кілька метрів, і з кімнати біля входу виходить жінка та запитує, куди він прямує.

– Ви є охоронцем? – запитує журналіст.

– Я чергова, – відповідає вона.

– Маю забрати дитину з першого класу до стоматолога, попросила дружина, – пояснює журналіст.

– Подзвоніть до вчительки, нехай вам виведе, бо в школу заходити не можна. Маєте номер вчительки?

– Я наберу до дружини і попрошу номер. Дякую.

Після цього діалогу журналіст виходить зі школи, у яку, як бачить, потрапити просто так не вдасться. 

Директор Ігор Каразія пояснює, що ситуації бувають різними, тому обмежили прохід у школу. Кожного ранку біля входу в навчальний заклад чергують вчителі, які забирають дітей та проводять їх до класів. 

У школі є два входи, після першого уроку один вхід закривають, а на другому стоїть чергова. 

Школа №4, вул. Грушевського, 2

Одразу біля входу сидить чергова. Журналіст підходить та розповідає ту ж байку.

– Добре, біжіть, – відповідає вона. 

І все. Ось так просто невідомий пройшов у школу та розгулював коридорами. І це при тому, що на вході є оголошення «Вхід батькам у заклад освіти заборонений». Не говорячи вже про сторонніх!

Журналіст кілька разів телефонував до директора. Але зв'язатися із нею поки не вдалося. Якщо вона надасть коментар, ми обов'язково його опублікуємо. 

Школа №5, вул. Камінна, 2

Надворі бачимо батьків, котрі чекають на своїх дітей. Журналіст пробує пройти всередину, але біля входу зустрічає охоронця.

– Маю забрати дитину до стоматолога, – пояснює журналіст.

– Вчителі виводять дітей, – відповідає охоронець.

– Тобто всередину зайти не можна? – запитуємо.

– Ні, не можна.

ТНВК №2, вулиця Новий Світ, 11

Тут журналісту пройти було дуже легко, навіть попри те, що біля гардеробу зустріли старшого хлопця. Ми не цікавилися, чи він охоронець, або ж працює в гардеробі, а можливо, учень, лиш пояснили, що маємо забрати дитину зі школи до стоматолога.

На вході таблиця: «Стороннім вхід суворо заборонений».

Згодом ми поговорили з директором Інною Іванюк

– У головний корпус можна увійти з двох входів. Та сторонні не пройдуть. За контролем слідкує працівник гардеробу, оскільки охоронця у нас немає. Батьки проводять діток до входу, їх забирає вчитель початкових класів. Тому все дуже суворо. Якщо потрібно зв’язатися з батьками, для цього до них телефонують. Щодо того, що ви пройшли всередину, таке може бути. Працівниця могла відійти. Таке буває. Я мрію, що в нас буде охорона, але аж такої фашистської дисципліни в нас немає, – наголошує вона.

Гімназія імені Івана Франка, вул. Коперника, 1

На шляху журналіста було одразу дві перепони у вигляді ланцюжка, що забороняє прохід далі, а також чергової. Журналіст пояснив, що хоче забрати до стоматолога свою сестру, та нібито навчається в сьомому класі.

Жінка розпочала дуже довго розпитувати, у якому кабінеті вчиться сестра, а коли журналіст пояснив, що може до неї набрати, чергова пояснила, що учні здають всі телефони перед початком уроку. Тому єдине, на що міг розраховувати журналіст – почекати у вестибюлі до початку перерви, а вже потім набрати до сестри.

– Я прихильник того, що має бути черговий. У мене, у гімназії, він є. Без дозволу чергового сторонні не можуть зайти всередину. Виняток може бути, коли люди просяться в туалет, але навіть в цьому випадку чергові дивляться на їхню поведінку, – каже директор Анатолій Крижанівський. – Під час карантину, якщо хтось просить зустрічі зі мною чи іншим вчителем, виходимо у фойє та спілкуємося. Хоча можуть бути і екстрені ситуації, коли батькам необхідно пройти.

Школа №19, вул. Братів Бойчуків, 2

Журналіст без перепон зайшов усередину та пройшов коридорами. При тому, що біля входу він помітив двох чоловіків, що розмовляли між собою. Вони на нього уваги не звернули.

Зв'язатися із директором не змогли. Готові опублікувати коментар.

Ліцей №21, проспект Злуки, 51

Зайшовши всередину зустрічаємо жінку, що чергує біля входу. Розповідаємо історію про сестру, яку потрібно забрати від стоматолога.

– В кого вона зараз? – запитує жінка.

– Я не знаю, зараз наберу до дружини, – відповідає журналіст.

– Я не знаю просто куди, до якого вчителя вас вести, – пояснюють.

Принаймні, цього разу у цей заклад ми так просто не пройшли.

– У нашій школі діє порядок, відповідно до тих карантинних вимог, що затвердив Кабмін. Батьки не мають можливості зайти всередину, оскільки ми розуміємо, що це наразі неможливо, – говорить директор Марія Гудима.

Отже, із 10 закладів ми могли без проблем потрапити в половину з них. В інших або не писали категоричо, або за певних умов. 

Відповідальність несуть директори

Ольга Похиляк, начальниця міського управління освіти та науки 

– Під час карантину батькам чи стороннім особам у школу проходити заборонено. Туди мають право заходити тільки учні та вчителі. 

Відповідальність за пропуск покладається на директорів шкіл, саме вони мають забезпечити комфортне середовище для навчання.

В управлінні освіти та науки регулярно проводять бесіди та заходи з директорами щодо запобігання розповсюдження ковіду та й загалом безпечності навчання у школах. Безпечне середовище – це не тільки школа, але й університети, ДНЗ тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ігор Ігор

    На підставі?
  • Ігор Ігор

    Яким Законом заборонено???

keyboard_arrow_up