Партнер рубрики Події

День без поліетилену. Чи відмовляються тернополяни від пакетів? (ОПИТУВАННЯ)

День без поліетилену. Чи відмовляються тернополяни від пакетів? (ОПИТУВАННЯ)
  • Журналісти «20 хвилин» поцікавилися у тернополян, чи ще використовують вони у побуті поліетиленові пакети та що потрібно зробити, щоб остаточно від них відмовитися.
  • Деталі читайте у матеріалі.

3 липня у всьому світі відзначають День без поліетиленових пакетиків. Поліетилен є шкідливим для навколишнього середовища, адже період розкладу цього матеріалу становить понад 200 років, а при спалюванні виділяє небезпечні для життя токсичні речовини.

Завжди з собою мають екоторби

Христина та Влад:

 — Ми не використовуємо поліетиленові пакетики, лише в крайньому випадку, коли щось купуємо в магазині, загорнуте в поліетилен. Часто з собою беремо шопери і це дуже зручно. Якщо вже маємо поліетилен, то ми не викидаємо з побутовими відходами, а сортуємо. В Києві є станція сортування сміття No Waste Recycling Station, де вже і переробляють його. Також ми вважаємо, що в Україні згодом взагалі відмовляться від поліетилену, правда не в найближчі роки. Потрібно, щоб люди усвідомили, що поліетилен шкодить нам.

Відео дня

 

Треба виробляти пакетики з других матеріалів

Пані Раїса, пенсіонерка:

 — Я за те, щоб не викидали де-небудь поліетиленові пакети. Якщо вже і придбали пакетик, то потрібно його викинути у призначене місце. А в побуті і я використовую такі пакетики, але не часто, лише як з дому нічого не візьму, тоді вже мушу купити. Якби в нас більше випускали торби з паперу та тканини, то б і менше було того забруднення.

 

 

 

Поліетиленові пакети в рази дешевші

Роман, студент:

 — На жаль, в побуті все ще використовую поліетилен, але стараюся шукати альтернативу, адже поліетиленові пакетики за нормальних умов дуже довго розкладаються і тим шкодять нашій природі. Та все ж, вони набагато дешевші за екоторби. Поліетиленовий пакет коштує 5-10 гривень, а екоторба — поза 100 гривень. Думаю, якби паперові та тканинні пакети стали дешевшими, то люди б швидше відмовилися від поліетилену.

 

 

Потрібно переходити на еко

Галина, тернополянка:

 — Я не проводжу екологічних акцій, але завжди стараються підтримувати екологію нашого міста. Поліетиленові пакети використовую вкрай рідко, хіба що в магазині можу взяти, якщо щось загорнуте в поліетилен. Зазвичай ношу з собою шопер. Але думаю, що загалом ми не скоро відмовимося від поліетиленових пакетиків, адже люди звикли до нього. Швидше зможе перейти молодь, але старше покоління не перейде так швидко.

 

Поки користуюся

Пан Мирослав, пенсіонер:

 — Ще користуюся поліетиленовими пакетиками. Навіть хліб в магазині і то продають в них. Поки нема альтернативи тим пакетикам, використовуємо їх. І думаю, що люди ще довго будуть використовувати їх. Вже як будемо в Євросоюзі, то може запровадять якісь обмеження, щоб викорінити його.

 

 

 

В громадських місцях немає альтернативи

Аліна, копірайтер:

 — Я стараюся підтримувати екологічні акції, але в реальності це буває дуже складно, бо навіть в якихось громадських місцях, наприклад, в магазинах, не дають альтернатив, і деколи ти  не маєш з собою своєї багаторазової торбинки і доводиться купувати поліетиленовий пакет. Думаю, в найближчих років десять таки ми зможемо відмовитися від поліетилену, але не зараз, зараз це не найбільше проблема в країні. Люди старшого віку не так охочу підтримують такі штуки, хоча з більш свідомим молодшим поколінням можна вирішувати такі проблеми, але все ж не швидше ніж за 10 років.

 

За даними ООН, у світі щорічно використовують понад 5 трильйонів поліетиленових пакетів. При цьому у Світовий океан кожного року потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. А за даними Всесвітньої організації охорони дикої природи, щорічно від поліетиленових пакетиків помирають тисячі китів, дельфінів, черепах, акул та інших морських жителів.

А також нагадаємо, що з першого січня 2023 року остаточно набрав чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Журналісти «20 хвилин» перевіряли, чи дотримуються закону в тернопільських магазинах. 

Автор: Андрій Менько

 

Читайте також: 

Розділити зможемо, але чи є сенс? Що кажуть тернополян про сортування сміття

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач72

    Якщо і хтось з тернополян  сортує сміття то Міська рада не сортує в Малашівцях бо сортувальна машина ржавіє без діла а ділові люди заробляють мільйони спільно з першими посадовими особами, перевізники -мільйонери лишень збагачуються на відходах але не сортують.  В селах дуже висока плата за збір відходів а мешканці сіл без доходів і робочих місць не платоспроможні і тому орган місцевого самоврядування зобов'язаний збирати відходи за кошти Рад.  Щодо пластикових пакетів потрібно людей забезпечити безкоштовними пакетами з екологічно чистого матеріалу за рахунок державних коштів які Європа надала Україні за чисту екологію. В Норвегії найбідніше село забезпечено євробруківкою вулиць, електронними сміттєконтейнерами, водопроводами з трубами харчової сталі, каналізації проведені до кожного двору, сільський пенсіонер має пенсію 44000 гривень і відпочинкову паркову зону яку обслуговує комунальна служба, село забезпечене мінімаркетом, медичною обслугою та іншими соціальними доступними послугами.А доходи нашого селянина нульові, роботу мають одиниці у фермерів аграріїв, пенсії отримують лишень інваліди 2400 грн.або мінімальну до 3000 грн, медичне обслуговування нульове або оплатне в Тернополі(операція на стегновий суглоб понад 100000 грн., Онко операції недоступні селянину по причині організованої корупції в лікарні. Люди приречені на смерть без надання допомоги по причині відсутності грошей, а головні лікарі стали мільйонерами і продовжують збагачуватися надалі.Маючі гроші селяни виїхали за кордон.То про яке сортування відходів може йти мова чи про пакети.Є селяни які не ходять місяцями по хліб в магазин бо не мають грошей( люди передпенсійного віку, пенсійного без стажу, хворі-одинокі).Піднімаймо зарплати, пенсії, забезпечуємо  роботою людей, достойну пенсію пенсіонерам, призупиняймо корупцію, запроваджуємо негайно медичне страхування про яке всім відомо але ніхто не впроваджує бо вигідно так головним медикам, тоді і європакети по 100 грн усі громадяни куплятимуть.
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Судячи по церквах у кожнім кварталі,самі святі люди мешкають у місті...

keyboard_arrow_up