Розділити зможемо, але чи є сенс? Що кажуть тернополян про сортування сміття

Розділити зможемо, але чи є сенс? Що кажуть тернополян про сортування сміття
  • Чи не щодня екологи та екоактивісти закликають українців сортувати сміття та дбати про навколишнє середовище. Адже від цього залежить чистота повітря, чистота землі та води.
  • Вони переконують, використаним речам можна надавати другий шанс на життя. Але тільки за тих умов, якщо вони чисті, висушені та не знаходилися у контейнерах з іншими видами відходів.

Спільнота Zero Waste Lviv неодноразово наголошувала на правильності сортування. Адже, якщо не дотримуватися базових правил, то віддати папір чи тетра-пак на переробку вже не вдасться. Окремо варто відсортовувати: скло, метал (особливо алюмінієві та жерстяні банки), папір та картон, тетра-пак, пластик 1, 2 та 5 типів (PET, HDPE, PP).

— Якщо ви плануєте зберігати вторсировину в домі протягом довшого часу, то варто її промити і висушити, щоб в пляшках чи пакетах не виникало бродіння, скисання та неприємного запаху. ПЕТ-пляшки, алюмінієві банки та TetraPack обов’язково стискайте. Сплюснута пляшка займатиме на 30% менше місця у сміттєвозі, що дозволить за один раз провезти більше вторсировини й менше повітря, а для її стискання на сортувальних підприємствах буде витрачено на 30% менше енергії. Не обов’язково мати окремі відра/контейнери для кожного типу вторсировини. Коли все буде чисте і сухе, тоді її можна без проблем складати в одну ємність, — йдеться на сторінці спільноти.

Відео дня
v class="video-block">

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з пересічними тернополянами і дізналися їх думку щодо сортування сміття. Також ми поцікавилися, чи вони самі сортують сміття?

Ірина, 24 роки, наразі не працює

 — Сортувати треба обов’язково. Я вважаю, цей процес не повинен бути як тягар. Влада має подумати якийсь механізм, щоб це дійсно працювало і відсортоване сміття відправляли на переробку. Наразі так глобально сортуванням я не займаюся, лише від всього сміття виокремлюю пластикові пляшки. З пластиковими пляшками зараз найпростіше, бо майже біля кожного будинку є спеціальні контейнери, де можна їх залишити. Для того, щоб сортувати всі відходи, треба витрачати багато часу і зусиль.

 

Євгенія, 48 років, кухарка 

 — Сміття забруднює нашу екологію. Думаю, якщо кожен хоча б трохи сортував, то в нашому місті було б чистіше і гарніше. Масштабно ми не сортуємо. Тільки окремо пляшки й основне сміття. Викидаємо в окремі контейнери, а далі вже не знаю, куди його везуть.

 

 

 

Руслан, 52 роки, держслужбовець

 — Я «за» сортування сміття. Зараз дуже багато відходів і це шкодить навколишньому середовищу. Якщо чесно, то особисто я дуже рідко сортую сміття. Коли беруся за це, то відокремлюю пластик, папір та інше. Скло і харчові відходи не вдається сортувати. Пластик я залишаю в контейнерах біля будинку, а папір відношу людям, які його використовують у своїх цілях.

 

 

Галина, 39 років, держслужбовиця

 — Сортувати сміття – непогана ідея. Наразі нам вдається сортувати тільки пластик, бо для інших відходів немає контейнерів. Тільки окремо для пластику поставили. У нас це не забирає багато часу. Після використання пляшки чи інші пластикові ємності миємо і потім вже відносимо в контейнер. Може на переробку забирають. Якщо кожен вдома буде сортувати, то ми полегшимо роботу тим організаціям, які забирають сміття біля будинків. Тоді його можна хоча б трохи переробити, а не просто відвести на полігон.

 

Надія, 58 років, наразі не працює

 — Зараз викидають у ті контейнери незрозуміло що, тому його просто і вивозять на полігон. Я думаю, людям вже варто навчитися сортувати сміття. Живу у селі Острів, сортую окремо пластик, скло, папір. У нашому селі є спеціальні контейнери, то після сортування вдома я викидаю все окремо.

 

 

 

Григорій, 30 років, викладач

 — Я гадаю, що сортувати треба в тому випадку, якщо потім його будуть переробляти. Тобто, якщо пляшки, папір поїде на переробку, а не просто викинуть у загальний смітник. Сортування – це турбота про навколишнє середовище, це вже європейський підхід до сміття. Ми намагаємося сортувати. Поки тільки відокремлюємо від загального сміття скляні та пластикові пляшки, інколи консервні банки. Як назбирується вдома, то возимо в центри, де приймають вторсировину.

 

Досвід Польщі та Німеччини

У країнах Європейського Союзу питання щодо необхідності сортування побутових відходів навіть не порушують. Адже за недотримання правил ви можете отримати чималий штраф, все залежить від того, в якій країні ви мешкаєте.

Наприклад, до 1990-х у Німеччині існували тисячі сміттєзвалищ. Тоді у країні запровадили державну систему збирання та переробки сміття. Компанії виробляють упаковку і вказують, що після використання її можна переробити, а не викинути. Таку упаковку позначають «зеленою крапкою». Так у країні зменшують кількість сміття, яке потрібно вивозити на сміттєзвалища.

Громадяни та гості Німеччині знають, пляшки можна здати в спеціальні автомати та отримати за це гроші або знижки на інші продукти, а все інше розкладають у спеціальні контейнери різного кольору. Кожна німецька домівка має від трьох до восьми контейнерів для сортування відходів. Зазвичай такі баки знаходяться або перед будинком, або всередині (у підвалі). Крім цього, в будь-якому районі міста контейнери встановлені на вулицях.

Стара побутова техніка в деяких містах складається у спеціальні контейнери, але в більшості випадків її потрібно вивозити на звалища самостійно. Також німці звечора виставляють стару великогабаритну техніку на вулиці, щоб будь-хто, кому вона стане потрібною, міг безкоштовно її забрати.

Щодо Польщі, то в країні є сміттєві баки п’яти кольорів, кожен з яких призначений для сміття певного типу. Синій – для паперу, зелений – для скла, жовтий – для металу та пластику, коричневий – органіка, чорний – змішані відходи.

До змішаних відходів поляки відносять забруднене упакування, підгузки та предмети гігієни. Натомість до змішаного сміття не можна викидати батарейки, акумулятори, побутову техніку. Якщо ви в Польщі і не знаєте, який контейнер обрати, тоді вам варто дізнатися більше інформації на сайті MPO Krakow. Також корисними у цій справі будуть додатки Segregujemy та Gdzie wyrzucić?, які можна звантажити на телефон в Play Маркет або Apple Store.

А ось великогабаритне електросміття (пральної машини, монітора, холодильника), вони утилізують окремо. Часто вивозом старих та поламаних електроприладів займаються спеціальні компанії.

Тернополяни, а як ви ставитеся до сортування сміття? Чи відокремлюєте відходи і здаєте до пунктів збору вторсировини? Пишіть свою думку у коментарях.

 

Читайте також:

У Чорткові стартувала акція «Відсортуй сміття та допоможи ЗСУ!»

Тернопіль викидає, а інші збагачуються: де опиняється опале листя з вулиць Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Teren Teren

    Сенс є, бо на цій землі мали б ще й наші внуки-правнуки жити, а з таким нашим до тої землі відношенням то досить складно їм буде...

    А тепер по-суті. Кілька років тому, коли Надал з телевізорам нам в черговий раз брехав, що для того, щоб і місті запровадити розділ твердих відходів необхідно в двічі підняти тариф на їх вивезення. Бо ж потрібно встановити роздільні контейнери. роздільно то все вивозити, утилізувати, переробляти... Пригадуєте? Тариф, звичайно, підняли, а от ті контейнери хтось з нас бачив? Та звичайно, що ні. Ну хіба ж для того Надал зі спільниками ту аферу затівали? Єдине роздільне, правда, то пластикові пляшки. Але навіть тут, хлопці, які їх на халяву забирають їх сортують. Те, що їм не подобається, вони просто викидають у загальні контейнери. А що, воно їм треба! Халява, так халява! Хоча в Німеччині, наприклад, ті пляшки люди здають за гроші. Стоять автомати, які їх приймають і за кожні пляшку копієчку віддають. Халяви нема! А тут бариги забрали, що краще, а все решта до загалу, нехай в Малашівцях на купах тліє, людей і все живе навколо труїть.

    Ну і тепер знову почався базар. То що, чекаємо нового підвищення? Зрозуміло, що ніякого розділу сміття не буде, не для того ж Надал знову ту аферу затіває...

keyboard_arrow_up