Двічі чи за вказівкою церкви. Коли тернополяни відзначатимуть День Святого Миколая? (ОПИТУВАННЯ)

Двічі чи за вказівкою церкви. Коли тернополяни відзначатимуть День Святого Миколая? (ОПИТУВАННЯ)
  • Рішення про зміни у церковному календарі в Україні поки не ухвалили. Тим не менш, серед людей точаться суперечки, коли цьогоріч відзначати зимові релігійні свята – День Миколая Чудотворця і Різдво. Є пропозиція змінити традиційні дати на 6 та 25 грудня відповідно.
  • «20 хвилин» вирішили дізнатись у тернополян, коли святкуватимуть у їхніх родинах. Що містяни думають про можливі зміни у календарі? А як міркуєте ви? Пишіть у коментарях!

Дати відзначення Дня святого Миколая і Різдва в нашій державі за останні роки стали дійсно дискусійним питанням. Православні українці мимоволі розділилися на два табори: ті, хто підтримує свята за старим календарем, та прихильники нового стилю. Відповідно до нього, одне з перших зимових свят – Миколая Чудотворця, ми би мали відзначати наступного вівторка, тобто 6 грудня.

Наші журналісти провели опитування і зібрали думки людей «за» й «проти» святкування цього дня. Також ми поцікавились у тернополян, коли у їхній родині святкують Різдво – 25 грудня чи 7 січня. Що вони відповідали – читайте далі.

Відео дня

Святкуватиме двічі

Андрій, 28 років, кур’єр

 – Йдемо в Європу, тому підтримуємо будь-які нововведення. День Святого Миколая відзначатимемо і 6, і 19 грудня. Різдво також – і 25 грудня, і 7 січня. Кожне свято буде двічі. А чому б ні! Чи варто зараз змінювати церковний календар – не знаю. Зміни завжди доречні, коли б вони не були.

 

 

 

Слідує вказівкам церкви

Наталія, 39 років, тимчасово не працює

 – Наша родина святкуватиме День Миколая Чудотворця за старим календарем. Різдво так само. Я вважаю, що треба відзначати свята за тим календарем, за яким ми живемо. Але оскільки в нашій церкві ще не перейшли на новий лад, все залишається на своїх місцях. Якщо різдвяну літургію проводитимуть 7 січня, відзначатимемо свято тоді. Робитимемо все тоді, коли скаже наш священник.

 

 

Різдво не у піст

Михайло, 34 роки, продавець

 – Я за те, щоб святкувати День Святого Миколая по-старому, адже так було раніше. А от Різдво має бути до нового року, а не після. Хіба нормально, коли Різдво відзначаємо в період посту? Тому краще робити це за новим календарем.

 

 

 

Кожен має вибрати сам

Ксенія, 32 роки, маркетолог

 – Про День святого Миколая в моїй сім’ї раніше не думали. Але гадаю, що святкуватимемо 19 грудня, як завжди. А Різдво ми за родинною традицією 25 грудня відзначаємо. Я дотримують посту, і логічно, що це свято має бути перед Новим роком. Мені здається, що кожен сам робить вибір, коли йому святкувати.

 

 

Маємо робити так, як весь світ

Степан, 60 років, тернополянин

 – В моїй родині святкують День Миколая 19 грудня, а Різдво – 7 січня, як це заведено за старим календарем. Але якщо на державному рівні та на рівні всіх церков України приймуть рішення про нові дати, я не проти. Є прихильником того, що наш народ повинен відзначати ці зимові релігійні свята тоді, коли й світ.

 

 

Зміни в календарі – не на часі

Анна, 37 років, тимчасово не працює

 – День святого Миколая відзначаємо 19 грудня. Не збираємось в родині нічого змінювати. Я думаю, що зміни в церковному календарі не на часі. Є інші важливіші справи. А потім поглянемо! А Різдво ми завжди 7 січня святкували. Якщо перенесуть на 25 грудня, думаю, звикнемо. Відзначатимемо Різдво двічі.

 

 

А що офіційно каже церква?

Багато вірян сьогодні цікавляться, у який день цьогоріч відзначатимемо свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня? Тому кілька днів тому на Фейсбук-сторінці Православна Церква України вірянам дали відповідь.

У 2022 році День Святого Миколая Чудотворця вшановуємо без змін – 19 грудня.

– Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року: 19 грудня – День святителя Миколая Чудотворця, 7 січня – Різдво Христове, 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого, 19 січня – свято Хрещення Господнього, – від церкви роз’яснили деталі свят.

Тому цього року ми продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати.

Також на сторінці наголосили, що враховуючи всі обставини (зокрема війну) та суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва.

А коли у вашій родині цього року святкуватимуть День Миколая Чудотворця та Різдво?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (169)
  • Анатолій Гащук

    Тупий промосковськосектанський прихожанене потряси своїми мізками що ти і коли святкуєш,та подумай коли в тебе піст коли новий рік і коли треба святкувати різдво і тобі баране все стане ясно.
  • Антон Северцев

    Чудикі
  • Моетлая не 6 а 8грудня
  • Viktor Bern

    Ну так и отмечайте себе в Тернополе
    У вас одно униаты и пцу
    Только не навязывайте свой образ жизни всей Украине

keyboard_arrow_up