Голові тернопільського Товариства політв’язнів Дем'яну Чернецю – 80 років. Як привітали ювіляра?

Голові тернопільського Товариства політв’язнів Дем'яну Чернецю – 80 років. Як привітали ювіляра?
  • Очільник тернопільського осередку Товариства політв’язнів і репресованих та громадський діяч Дем’ян Чернець відзначив 80-річний ювілей. Чоловік ділиться враженнями – йому самому не віриться, що вже досягнув такого поважного віку.
  • Як колеги та друзі вітали ювіляра – читайте у нашому матеріалі!

З нагоди визначної події у приміщенні міського управління освіти і науки 9 квітня, близько 12.20, зібралися десятки людей. Всі прийшли привітати ювіляра – Дем’яна Чернеця, з його 80-річчям.

Цей чоловік – відомий громадсько-політичний діяч, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, багаторічний член комісії з питань поновлення прав реабілітованих та встановлення статусу учасників ОУН-УПА, а у вересні 2023 року також отримав статус та посвідчення борця за незалежність України у ХХ столітті.

Відео дня

Дем’ян Чернець до сьогодні бере активну участь в роботі музею політв’язнів і репресованих, організовує пошук документів та місць загибелі жертв політичних репресій і їх перезахоронення, встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків борцям за волю України.

80 років – солідний вік, коли за плечима немало пережитого. Щирі слова привітання на адресу пана Дем’яна звучали від колективу історико-меморіального музею політичних в'язнів, громадської організації «Союз українок», міського об’єднання «Просвіти», аматорського хору національно-патріотичної пісні «Заграва», колег та товаришів. Прийшли подякувати пану Дем’яну за багатолітню працю на благо громади й усієї Тернопільщини й представники міської та обласної влади.

Імениннику дарували квіти, пам’ятні подарунки і солодощі, пригадували його внесок у захист прав політв’язнів і репресованих, участь у розбудові незалежної української держави.

– Ми з Дем’яном Івановичем вже понад 30 років працюємо пліч-о-пліч, відколи була проголошена незалежність України. Разом зареєстрували місцеву спілку політв’язнів, яка потім перетворилася на товариство. Організовували акції протесту та мітинги, які мали великий вплив на народний рух. Роботи і досі вистачає. Все це лягає на плечі обласної організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, яку очолює Дем’ян Чернець. Бажаю йому доброго здоров’я, щастя та дочекатися нашої Перемоги! – так висловився про ювіляра старший науковий працівник історико-меморіального музею політичних в'язнів Ігор Олещук.

За свої вісімдесят прожитих літ Дем’ян Чернець зробив чимало справ для України та її свободи, виростив дітей і онуків, розповіли журналістам «20 хвилин» від колективу тернопільського осередку Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих. Ювіляру побажали гарного настрою та позитиву, всіх благ, міцного здоров’я, добробуту, натхнення та плідної праці.

– Крім того, з недавніх часів пан Дем’ян Чернець став одним із найбільших консультантів документального кінематографу у Тернополі. Ви собі тільки уявіть: два повнометражні фільми, 8 серій циклу «Шлях до світанку» та 11 сюжетів циклу «Гартовані» вийшли за його сприяння! – зауважив керівник громадської організації «Тернопільська кінокомісія» Володимир Ханас.

Сам винуватець свята Дем’ян Чернець каже – вражень від привітань отримав багато. Дуже вдячний всім, хто прийшов його уважити. І додає – досі не віриться, що йому виповнилося вже 80 років.

– Я дякую своїм батькам за життя. А особливо вдячний моєму дідусю по лінії мами. У нього було дев’ять дітей. Він тричі їздив в Канаду, аби прогодувати сім’ю та дати дітям нормальну освіту. Всі вони пішли у боротьбу за неньку-Україну. Загалом з моєї родини з 1940 по 1950 роки репресували 11 осіб. Троє з них похоронені на території теперішньої росії, – розповів пан Дем’ян.

Довідка

Дем’ян Іванович Чернець народився 6 квітня 1944 року у селі Деренівка Теребовлянського району Тернопільської області. Після арешту його батька у 1949 році і засудження військовим трибуналом військ МВС на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, всю родину – матір Євдокію, сестру Зофію і малого Дем’янка, виселили на спецпоселення до ВеликогоЛугу Пермської (Молотівської) області у росії. Згодом їх переселили в Чусовський район. Там сім’я мешкала до 1957 року.

В 1951 році розпочав навчання в школі поселення Пашія Чусовського району. В 1961 році закінчив Теребовлянську середню школу №1. В 1967 році закінчив Львівський політехнічний інститут і отримав спеціальність інженера-будівельника. У 1970-1972 роках служив у лавах радянської армії.

Пройшов шлях від майстра до керуючого проектно-технологічним трестом «Тернопільоргагробуд». Брав участь у проектуванні та спорудженні санаторію «Медобори» у селі Конопківці, комплексу «Маяк» на Гусятинщині та в будівництві житла для «Ватри» у місті Тернополі тощо.

Після розпаду Радянського Союзу включився в громадську роботу з питань національного відродження та розбудови української держави. Член Народного Руху України (1991), від 1994 — член Ради Конгресу української інтелігенції, член ради обласного товариства «Меморіал», від 2003 — член комісії Тернопільської обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих. Член ініціативи «Захист України» (2019). Член регіональної комісії з реабілітації на Тернопільщині.

До його заслуг належить реконструкція семи могил січових стрільців на Микулинецькому цвинтарі, а також будівництво пам'ятної стели на фасаді будинку, що на вулиці Коперника, 1.

Дем’ян Чернець репрезентує і захищає громадські права членів товариства, взяв участь в підготовці і виданні книги «Малолітні політв'язні Тернопільщини», яку презентували у жовтні 2015 року. Взяв участь в роботі обласної координаційної ради громадських організацій національно-патріотичного спрямування Тернопільщини, був заступником голови громадської ради Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА.

Учасник подій на Майдані Незалежності.

За активну участь в розбудові незалежної української держави його відзначили грамотами міської та обласних рад, медаллю «25 років незалежності України» за активну участь в подіях на Майдані, медаллю «Учасник Євромайдану». У 2018 році отримав орден «За заслуги ІІI-го ступеня.

Редакція «20 хвилин» долучається до привітань ювіляра. Бажаємо пану Дем’яну великих досягнень, не втрачати бадьорості, а кожен день зустрічати, наче свято – з любов’ю, посмішкою і гарним настроєм. Міцного здоров'я, довголіття, поваги і радісних моментів!

 

Читайте також:

Кур’єрці газети «RIA плюс» – 80 років! Вітаємо нашу Ірину Авраменко з ювілеєм

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Volodymyr Khanas

    Дякую за добрий текст!
  • Читач16

    Вітаємо ювіляра!!!

keyboard_arrow_up