Історія Марти Вінтер та євреїв з Чорткова

Історія Марти Вінтер та євреїв з Чорткова

Книгу про життя євреїв з Чорткова у період Голокосту -  «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти» нещодавно представили у Тернополі. В основі сюжету - спогади Марти Вінтер, єврейки, якій вдалося вижити під час переслідувань у період нацистської окупації. Книгу представили в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Книга нещодавно вийшла з друку у серії «Бібліотека спогадів про Голокост» Українського центру вивчення історії Голокосту.  Переклала книжку ГО «Гельсінська ініціатива – ХХІ». Представив її у Тернополі голова цієї організації Олександр Степаненко.

 

Рятували чужі люди

Відео дня

- Книжка надиктована людиною, яка пережила цю історію - Мартою Горан Вінтер, - каже Олександр Степаненко. - Літературна редакція створена письменницею з Ізраїля Наомі Монгернштерн. Це історія дівчинки, яка пережила нацистську окупацію у віці 6-9 років.  Чим унікальна історія? Після того, як її батьки загинули, її рятували абсолютно чужі люди через те, що не могли поступити по-іншому.

Книжку "Донечка, про яку ми завжди мріяли" можуть читати діти віком від 10 років. Як пояснив Олександр Степаненко, розповідь ведеться від імені дитини, на очах якої відбувалися жахливі події переслідувань. Все, що відбулося  з Мартою та її сім'єю, описано з погляду малолітньої дівчинки.

- Книга має персоніфікований погляд на події очима дитини, яка пережила цю трагедію, чогось не розуміючи, чогось не знаючи, про щось здогадуючись, - каже пан Степаненко. - Але вона дозволяє вжитися в ту історію, зрозуміти, що коїлося тоді з людьми. Розповідь вражає саме тим, що дитина опиняється  в таких нелюдських умовах. 

Тато пішов і не повернувся

Спочатку героїня описує щасливі моменти дитинства до переслідувань. Потім дівчинка згадує, як після її шостого дня народження почалися важкі випробування для євреїв. Спочатку всіх євреїв у Чорткові змусили жити в гетто – спеціальних таборах, обведених колючим дротом, де в маленьких квартирах могло проживати кілька сімей. Потім в гетто стало небезпечно перебувати – Марта жила в підвалі. Дівчинка згадує, як одного дня тато пішов на роботу і не повернувся. Марта розповідає, як мама її вчила поводитись так, щоб німці не запідозрили, що вона єврейка.

Згадує, як заборонили євреям молитись і ходити в синагогу. Проте мама знайшла вихід, як врятувати життя доньці, - звернулася за допомогою до знайомої родини у Варшаві. Марта попрощалась з мамою на вокзалі, дитину вдалось вивести у до Польщі під іншим ім'ям, так вона уникнула смерті. Подальші події життя Марти розвивались у колі чужих і незнайомих людей.

Книга ілюстрована малюнками, сімейними фотографіями євреїв - героїв оповіді та фотографіями будинків і місць Чорткова, про які йдеться у книжці. Книгу розповсюджують по бібліотеках, школах, можна її почитати в форматі PDF в інтернеті. В книжкових магазинах вона продаватися не буде.

Сама героїня твору Марта Вінтер зараз проживає з чоловіком, дітьми та онуками в Ізраїлі, здобуває докторську ступінь. У передмові  до книги жінка пише, що вважає себе доброю бабусею, любить гратися  з онуками, подорожує з родиною Ізраїлем. Любить вчитися. Пише про Чортків, де народилася.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких» , там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up