Історія військового хіміка з Тернополя, який заснував виробництво корисної їжі

Історія військового хіміка з Тернополя, який заснував виробництво корисної їжі
  • Розвиток власної справи допоможе подолати страхи та депресію — це на власному прикладі доводить ветеран війни Віталій Шепель.
  • Ще у лютому 2023 року чоловік не знав, як самореалізуватися після фронту, а вже у вересні 2024 року має крафтове українське виробництво та виготовляє сублімовану їжу для захисників, спортсменів та дітей. 

З Віталієм Шепелем журналісти «20 хвилин» зустрічаються на виробництві. Він вже встигнув сублімувати продукцію, тож потрапляємо на процес пакування. Білі, рожеві, червоні батончики чоловік фасує у маленькі упаковки та пропускає через спецобладнання для щільного запаювання. 

Обладнання автоматизоване, тож приглядаємо за процес і ознайомлюємося з крафтовим українським виробництвом Tobi. Пан Віталій показує нам всі прилади, виготовлену продукцію та розповідає власну історію – як з ветерана війни, військового хіміка перейшов у харчову промисловість. 

Відео дня

Воював у «гарячих» точках 

Про армію, види озброєння та захисту тернополянин дізнався задовго до повномасштабного вторгнення. З підліткового віку Віталій Шепель захоплювався хімією та військовою справою. Тож, коли після завершення школи настав час визначатися з професією, він без вагань обрав спеціальність військового хіміка у Харківському військовому університеті. 

До 2004 року Віталій Шепель працював у військовій сфері, а згодом звільнився за станом здоров’я. Далі робота в Державній службі надзвичайних ситуацій України Тернопільщини та економічний відділ Збаразької міської ради. 

— Коли росія розпочала повномасштабне вторгнення, то я без вагань пішов до військкомату. Пам’ятаю всі ті черги, пам’ятаю, як відмовляли мені в мобілізації через проблеми зі здоров’ям, але вода каміння точить….Разом з побратимами воювали на Київщині, Харківщині та на Донеччині. Не скажу, що було легко, були такі обстріли, що і з життям прощався. Скільки витягнули поранених побратимів, скільки загинуло у нас на очах. У лютому 2023 році я повернувся до цивільного життя, – розповідає Віталій Шепель. 

Війна змінила світогляд тернополянина, адаптуватися у цивільному житті після перебування на фронті та щохвилинних обстрілів було важко. Робота вже не приносила задоволення, тож пан Віталій був у пошуках ідеї для власної справи. 

– Мені було важко адаптуватися після війни. Я майже не спав вночі, часто агресував і був у пригніченому стані. Моя дружина та діти раділи, що я живим повернувся додому, але не знали, як і чим мені допомогти. Тоді колега Роман Репка запропонував відкрити власну справу. На той час він вже поступово вирощував равликів і роздумував над правильним збереженням продукції. Він казав, що можемо знайти грант, написати заявку й отримати кошти на закупівлю обладнання, розвиток власної ідеї. Так я і погодився, — згадує ветеран війни. 

За рік пройшли від ідеї до реалізації 

У вересні 2023 року Віталій та Роман відкрили для себе сублімовану їжу. Разом почали вивчати технологію, як можна використовувати на практиці, яке обладнання потрібно закуповувати. Зі слів пана Віталія, було максимально важко, адже в Україні цей процес на початковій стадії, а схожих підприємств на Тернопільщині взагалі немає. Для ознайомлення доводилося напрошуватися в гості до підприємців з Дніпропетровщини, Полтавщини. 

— Чим більше я читав, то більше розумів, що сублімовані продукти – класна ідея для нашого бізнесу. По-перше, ми зможемо забезпечувати наших військових корисними і легкими перекусами, по-друге, ми розвиватимемо на Тернопільщині новий напрямок бізнесу, по-третє, вживати зможуть як дорослі, так і діти. Ми одразу планували, що використовуватиме виключно натуральні продукти, ніяких барвників та консервантів, адже все це споживають наші рідні, — каже підприємець. 

Бізнес з нуля – це перша оренда приміщення, закупівля обладнання, реєстрація підприємства, дизайн етикетки, вибір пакування та багато інших підводних каменів. І головне – все це потребує не лише часу, фізичної сили, а й фінансування, якого у тернополян не було.

– Ми одразу розуміли, що треба шукати грантові програми. Розглядали два варіанти – повноцінне чи часткове фінансування. У жовтні 2023 року під час моніторингу грантів натрапили на проєкт «Курс на незалежність». За умовами проєкту виділяли до €20 000, а ми у свою чергу мали працевлаштувати двох працівників та віддати 10% продукції від суми гранту своїй територіальній громаді. Ми вирішили ризикнути…Написали заявку, відправили, а вже у грудні нам повідомили, що ми серед переможців, – розповідає Віталій Шепель. 

Наприкінці грудня 2023 року тернополяни отримали своє обладнання. Загалом за грантові кошти вдалося придбати сублімаційну сушку, камеру шокового заморожування, пакувальне обладнання, овочерізку. Найбільше коштів витратили саме на сушку – орієнтовно €15 000. Підприємці раділи і після новорічних свят взялися до навчання, практики та розробки власної продукції. 

— Січень ми вчилися, розбиралися з технікою, у лютому-березні – напрацьовували свої рецепти, картки, тестували поєднання смаків. До процесу залучали лікарів, спортсменів, військових. Також самостійно проходили навчання, вивчали всю необхідну інформацію. Паралельно займалися дизайном етикетки, наповненням сторінки у соціальній мережі. Першу продукцію куштували діти, дружина, також відправляли захисникам на фронт. Вони нам радили, чого не вистачає, що ще треба додати. І тоді вже зі спортсменами, медиками допрацьовували. Для нас важливо, аби продукт був не лише смачний, а й корисний, тому так і затягнули процес, — додає пан Віталій. 

Щодо назви, то саме Tobi виникло випадково. Зі слів підприємця, знайомі цікавилися для кого виробляють продукцію, то він відповідав так: тобі, для тебе і з тобою. 

Поєднали смачне з корисним

Наразі крафтове українське виробництво Tobi спеціалізується на виготовленні корисних сублімованих батончиків, овочів, фруктів та ягід, вітамінно-протеїнових коктейлів. В основі – домашня продукція з додаванням золотистого льону, пророщених зерен спельти, насіння чіа. 

— У своїй продукції ми використовуємо виключно натуральні продукти. Яблука, моркву, малину, вишні вирощуємо вдома. Пшеницю закуповуємо у підприємців з Кременеччини, які мають всі відповідні сертифікати якості. До речі, пророщене зерно спельти є корисним та поживним для організму. Воно містить в собі багато білка та мінімум глютену. Нашу продукцію можуть вживати люди з цукровим діабетом, адже у складі немає консервантів. Колір батончиків ми отримуємо від тієї ж вишні, чи моркви, – додає тернополянин. 

Виготовлення батончиків займає чимало часу, адже продукцію треба ретельно вимити, висушити, заморозити і тільки потім відправляти на сублімацію. До речі, час сублімування займає від 14 до 36 годин. Найдовше сублімуються цитрусові та смородина. 

– При сублімації не руйнуються міжклітинні зв’язки, залишаються всі корисні вітаміни, речовини. Апарати забирають тільки вологу. Після сублімації у продуктах залишається до 10% вологи. Тому, якщо не маєте можливості споживати свіжу продукцію, то краще брати сублімовану, ніж консервацію. Аромати, колір, смак залишається без змін, – каже Віталій Шепель. 

Після сублімації у вакуумі продукт може зберігатися до 10 років і без використання енергетичних затрат. Тож, продукцію Tobi поступово продають не лише в Україні, а й за кордоном.

У майбутньому Віталій Шепель планує розробити добірку реальних кейсів, які стануть у пригоді його побратимам для відкриття власного бізнесу. Він переконаний, тільки заняття улюбленою справою, позитивні емоції та користь державі зможуть допомогти відновитися після тривалого перебування у зоні бойових дій. 

Читайте також:

Від 75 тисяч до мільйона: які гранти на власну справу отримують жителі Тернопільщини

Грант на генератори: як підприємницям Тернопільщини отримати фінансування

Пільги на комунальні послуги для військових: куди звертатися та що пропонують

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тернополянка

    Молодці! Це дійсно дуже смачно і корисно)

keyboard_arrow_up