Історії переселенців, які знайшли свій дім у новому гуртожитку в Чорткові

Історії переселенців, які знайшли свій дім у новому гуртожитку в Чорткові
  • Гуртожиток для переселенців у Чорткові було реконструйовано та енергоефективно модернізовано в рамках програми «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується ЄС та реалізується під управлінням НЕФКО.
  • В межах бюджету 1,96 мільйона євро було створено 39 смарт-квартир і 7 кімна гуртожиткового типу, які надано понад 40 родинам ВПО.

З початку повномасштабного вторгнення Чортківська громада прийняла понад шість тисяч переселенців зі сходу та півдня України, де точаться бойові дії. Щоб допомогти муніципалітету розмістити нових мешканців, гуртожиток у Чорткові було реконструйовано та енергоефективно модернізовано в рамках програми «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом та реалізується під управлінням НЕФКО.

В межах бюджету 1,96 мільйона євро об’єкт, що складається з триповерхової будівлі, з’єднаної з одноповерховою їдальнею, було суттєво перебудовано. Реконструкція передбачала утеплення фасаду та підвалу, встановлення нових вікон та дверей, заміну покрівлі, модернізацію систем гарячого та холодного водопостачання (в тому числі встановлення нового теплового насосу для нагрівання води), каналізації та вентиляції, встановлення нових котлів на біомасі, ремонт харчоблоку та внутрішні оздоблювальні роботи.

Відео дня

Фантастичний проєкт для маленького міста

У результаті було створено 39 смарт-квартир і 7 кімнат гуртожиткового типу, забезпечених усією необхідною побутовою технікою, кухонним приладдям та предметами для спальні. Крім того, завдяки впровадженню новітніх енергоефективних заходів планується досягти значної економії споживання тепла, електроенергії та води.

— Це фантастичний проєкт для нашого маленького міста. Нам вдалося налагодити гарну співпрацю з НЕФКО, яка є не просто банком, а організацією, що об’єднує людей з різних куточків світу і працює в Україні вже багато років. Нам пощастило, що ця робота продовжується навіть під час війни, — поділився Володимир Шматько, міський голова Чорткова. — Цей проєкт цінний для нашого міста, адже завдяки йому з’явилося житло, а ще він привів гроші в місцеву економіку — для людей, які тут живуть, працюють в місцевих комунальних підприємствах, малому бізнесі та міській раді. Цим кейсом я хотів показати всій країні та іншим малим громадам, що такий проєкт можна реалізувати, об’єднавши різних стейкхолдерів.

Жослен Корне, керівник відділу з питань реконструкції, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні, відзначив позитивний вплив чортківського проєкту.

—  Він значно покращив життя українських переселенців, надавши їм стабільність і підтримку, водночас просуваючи зелену трансформацію країни та енергетичний перехід. ЄС зосереджений на підтримці України, вирішенні гуманітарних потреб, пов’язаних з війною, та забезпеченні гідних умов життя постраждалим, зокрема тим, хто втік до Чорткова, більш ніж будь-коли, — зазначив він. 

Тут живуть 40 родин 

— Чортківський проєкт не лише підтримує надання основних послуг внутрішньо переміщеним особам, але й забезпечує нових мешканців можливістю стати частиною життя громади, підсилюючи колективну силу міста. НЕФКО пишається тим, що допомагає місцевим муніципалітетам відбудовувати екологічніше, краще та швидше, а також докладається до енергетичної стійкості та незалежності України», — заявив Ронні Нілссон, старший радник НЕФКО.

Понад 40 родин переселенців, а це майже сотня українців, отримали ключі від нових квартир у реконструйованому гуртожитку. Серед них — Алла, Світлана та Ірина, які розповідають, як втекли від бойових дій та відбудували життя в новому домі.

Алла з міста Покровськ 

Моя родина — невістка, двоє онучок, моя донька, чоловік та я — з міста Покровськ Донецької області. Ми виїхали звідти ще на початку повномасштабної війни в березні 2022 року. Початково ми приїхали в Чортків до родичів, але вони поїхали звідси, і ми залишилися тут самі. Мій син служить у ЗСУ, і місто дуже підтримує його.

Я давно знаю Чортків, тому що моя мама з села Біла неподалік від нього, і я люблю це місто. Що природа тут неймовірна, що люди. Я б хотіла побажати Чорткову, щоб сюди переїхало більше людей, бо цьому місту бракує мешканців.

Зараз Покровськ — одна з гарячих точок, тому повертатися нам нема куди. Але життя продовжується, і треба жити, а не сидіти та чекати. 

Із цим проєктом я знайома з самого початку, коли подала анкету. Коли я дізналася про можливості працевлаштування тут, то обрала швейну справу. Коли жила у Покровську, я ким тільки не працювала, але завжди шила для себе. Коли трапилася така нагода, я не могла її втратити. Я пройшла тримісячне професійне навчання від центру зайнятості і тепер маю диплом швачки.

Я дуже рада, тому що швейна майстерня — це просто моя мрія, тут все нове, сучасне, бери й працюй. Та й нова квартира в нас в цьому ж будинку, і вона прекрасна. Я неймовірно щаслива!

Світлана із Соледара 

Ми проживали в місті Соледар, яке зараз перебуває в окупації. Я працювала в Бахмуті й возила туди онучку в спеціалізований дитсадок. Ми втекли навесні 2022 року, бо звуки пострілів ставали дедалі ближчими, і я переживала, аби дитина цього всього не бачила.

Дорога була важкою. В евакуаційному потязі в купе їхало десятеро людей, але з божою допомогою ми доїхали до Львова, а потім до Чорткова. Ці краї мені знайомі, тому що я родом з села Росохач Чортківського району, але прожила на сході майже все життя. Коли почалася повномасштабна війна, ми приїхали до мого брата й жили в нього весь цей час. Але, раз зараз видалася така змога, ми раді переїхати до власного житла. Я вже віддала онучку в музичну школу, бо вона в мене співає, і шукатиму для неї й інші заняття.

Нам дуже подобаються умови тут: все дуже продумано, доступно та гарно. Також є ігрова кімната і пральня. Ми дуже вдячні. Такі проєкти дуже важливі для України, їх треба більше, тому що дуже багато людей залишилися без житла, особливо ті, що походять з окупованих міст. У нас, наприклад, дві квартири згоріло.

Нічого не лишилося. Переселенцям дуже важко знайти роботу та платити за оренду, тож
соціальне житло стає в пригоді.

Ірина із Херсона 

Ми з Херсону. Прожили там тижні три, як почалася повномасштабна війна, але не хотіли жити під окупацією, тому виїхали разом із дітьми.

Спочатку ми приїхали у Львів, там прожили приблизно два роки. Потім моєму чоловікові зателефонували з центру зайнятості й запропонували приїхати в Чортків. Ми переїхали в січні цього року, винайняли житло й встали на чергу на соціальне житло для переселенців. Уже скоро нам зателефонували й сказали, що ми можемо вселятися у нову квартиру, а також запропонували роботу — мені як перукарці, а чоловікові як майстру з ремонту взуття. Нам все дуже подобається.

Ми дуже вдячні НЕФКО за цю можливість та підтримку переселенців. У наш будинок у Херсоні влучили три ракети, і одна стирчить з даху. Тому повертатися не збираємося, хочемо залишитися в Чорткові назавжди, працювати, жити.

Усій нашій родині подобається тут, і діти почуваються як удома. Україна – наш дім!

Реконструкція житла для переселенців в Чорткові була реалізована в рамках програми «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО.

Ініціатива спрямована на забезпечення громадян України, змушених покинути свої домівки через збройну агресію Росії, житлом в десяти містах західного та центрального регіонів України, зокрема в Звягелі, Золочеві, Івано-Франківську, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях та Чорткові.

Контакти для отримання додаткової інформації:
Ронні Нілссон, старший радник НЕФКО
[email protected], +358 10 618 06 42,
Тетяна Веха, адміністраторка проєктів, НЕФКО
[email protected], +380 67 519 80 34
Олексій Думік, технічний радник, НЕФКО
[email protected], +380 50 352 3383

Інформація про Інвестиційну платформу сусідства (NIP)

Інвестиційна платформа сусідства (NIP) — це механізм, спрямований на залучення додаткового фінансування для капіталомістких інфраструктурних проєктів у країнах-партнерах ЄС, на які поширюється Європейська політика сусідства (ENP), у таких секторах, як транспорт, енергетика, екологія та соціальний розвиток.

NIP також підтримує приватний сектор, переважно через інвестиційні гранти та операції з ризиковим капіталом, із фокусом на малих та середніх підприємствах. NIP прагне об’єднати грантові ресурси з бюджету ЄС та держав-членів Союзу і використати їх для залучення позик від європейських фінансових установ, а також внесків самих країн-партнерів ENP. У такий спосіб ЄС сприяє пріоритетним напрямам діяльності країн-сусідів і підтримує їх у здійсненні ключових інвестицій та прискоренні економічного розвитку.

Інформація про НЕФКО

НЕФКО, Північний зелений банк, є міжнародною фінансовою організацією (МФО), яку було засновано в 1990 році. Наше завдання полягає в роботі над конкретними заходами для прискорення зеленого переходу, і ми слугуємо інтересам наших власників: Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Окрім власного капіталу Інвестиційного фонду НЕФКО, ми керуємо декількома трастовими фондами від імені різних донорів для підтримки реалізації екологічних та кліматичних проєктів.

Зосереджуючись на малих і середніх проєктах із відчутними результатами, ми демонструємо те, яким чином кліматичні та екологічні проєкти можна впроваджувати та масштабувати у стабільний та економічно ефективний спосіб. Ми проводимо оцінювання проєктів відповідно до наших вибагливих екологічних критеріїв та таксономією ЄС і аналізуємо їхній вплив на реалізацію положень Паризької угоди та Цілей сталого розвитку ООН. Протягом багатьох років НЕФКО впровадила близько 1600 приватних і державних проєктів у ряді галузей по всьому світу. Штаб-квартира НЕФКО розташована в м. Гельсінкі, Фінляндія. Дізнайтеся більше на www.nefco.int.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up