Ломоносов, Глінка та інші: Чи знають містяни хто це та яка їхня думка про перейменування вулиць? (ОПИТУВАННЯ)

Ломоносов, Глінка та інші: Чи знають містяни хто це та яка їхня думка про перейменування вулиць? (ОПИТУВАННЯ)
  • У зв’язку з російсько-українською війною у Тернополі розпочалась нова хвиля декомунізації і дерусифікації.
  • Радянські пам’ятники демонтують, а вулиці, які носять імена російських і радянських діячів, планують переназвати.

Ми запитали у тернополян чи знають вони, ким були люди, іменами яких звуться деякі вулиці нашого міста, як ставляться до перейменування і чи мають якісь варіанти щодо нових назв.  .

Вулиця Ломоносова

Вона названа на честь Михайла Васильовича Ломоносова — російського ученого-натураліста, геохіміка, першого російського академічно освіченого вченого. Він здійснив багато відкриттів, зокрема дійшов висновку, що на землі постійно відбуваються зміни, які є причиною мінливості рослин і тварин, а також сформулював закон збереження маси речовин.

Наші журналісти дізнались, чи знають що-небудь про цього діяча містяни і яка їхня думка щодо перейменування вулиці.

Відео дня

 Віталій, 47 років, водій

– Ломоносов – це перший російський вчений, який заснував Московський державний університет. Про діяча я дізнався ще у школі. Ломоносов багато в хімії зробив, у математиці. Він був з бідної сім’ї, але сам пішов вчитися. Вважаю, що ця людина до політики нічого не має, вулиця могла б бути найменована у честь когось із західних вчених.

Моя думка така: назву міняти не потрібно! Наступному поколінню було би важливо знати, хто ця людина! Якби вулицю таки перейменовували, я б запропонував теж назвати її у честь якогось вченого. Наприклад, іменем авіаконструктора Ігоря Сікорського, відомого творця гелікоптерів.

Ольга, 55 років, волонтерка

– Я тільки за! Звичайно знаю, хто такий Ломоносов. Це відомий вчений, але я підтримую перейменування вулиці! Одним махом слід абсолютно все російське переназвати і забути про це! Іншого виходу у нас немає! Ми не можемо пробачити того, що зараз робить росія. Ломоносов хоч і жив давно, та при всій повазі до нього він теж з цієї «дикої орди».

Я б запропонувала назвати вулицю на честь князя Ярослава Мудрого.

Вулиця Глінки

Вона носить ім’я Михайла Івановича Глінки – російського композитора світового значення. Спираючись на традиції російської і досягнення європейської музики, Глінка завершив формування національної композиторської школи і став першим російським композитором-класиком.

Ми запитали у мешканців вулиці, що знають про відомого митця й чи має місце вулиця, названа його ім’ям, у Тернополі.

Володимир, 74 роки, пенсіонер

– Глінка – письменник і композитор був. Щодо перейменування, то місцева влада як думає, так нехай і робить. Я живу з 1956 року і ця вулиця як була названа на честь Глінки, так і є…

 

 

 

Оксана, бухгалтер

– Знаю, що Глінка – це видатний композитор. На цій вулиці жили мої батьки. До перейменування її ставлюсь позитивно.

 

 

 

Вулиця Живова

Вона названа у честь Анатолія Павловича Живова – рядового радянської армії й посмертно Героя Радянського Союзу. Солдат працював у Москві, звідки у травні 1943 року пішов воювати на фронт. У вуличному бою в Тернополі Анатолій Живов – телефоніст взводу зв’язку 302-ї стрілецької дивізії загинув, закривши тілом амбразуру ворожого дзоту.

Чи знають тернополяни хоч щось про цього солдата й як ставляться до перейменування вулиці, названої його іменем – ми розпитали.

Світлана, 18 років, студентка

– Ні, я не знаю хто це! Якщо вулиці названі на честь якихось російських чи радянських діячів – то я тільки «за» перейменування їх на честь когось з українців. Вважаю, що це дуже важливо!

Цю вулицю запропонувала б назвати іменем Василя Стуса!

 

 

Неля, тернополянка

– Це військовий, який загинув, боронячи Тернопіль. В честь нього й назвали вулицю Живова. Перейменування можна розглядати з двох сторін. По-перше, на це потрібні кошти. По-друге, якщо дивитись на питання з боку українського визвольного руху, то найменувавши вулицю іменем Живова, ми вшанували героя, який помер у роки вітчизняної війни. Але це прорадянський герой! Тому двояко можна розбирати проблему.

 

Степан, 70 років, пенсіонер

– Живов колись був відомим капітаном. Він не герой, він російський знищувач людей! Такий самий, як Жуков… Вулицю давно слід було перейменувати, до цього ставлюсь позитивно! Давно москалів треба забути!

Вулиці би більше підходила її стара назва, але її, на жаль, забув.

 

Вулиця Танцорова

Вона носить ім’я Григорія Васильовича Танцорова — радянського військового, молодшого лейтенанта і командира батареї самохідних артилерійських установок. Він відзначився у боях 6-10 березня 1944 року при звільненні залізничної станції у Збаражі, а також при обороні Тернополя батарея нанесла супротивникові значну утрату в живій силі і бойовій техніці. Танцоров загинув під час вуличного бою і посмертно став Героєм Радянського Союзу. 

Наші журналісти дізнались у містян, чи знають вони про постать цього солдата і чи вважають потрібним переназивати вулицю, яка носить його ім’я.

Олександр, 72 роки, пенсіонер

– Це був перший секретар обкому партії до війни. Потім він був на передовій і загинув. Якщо вулицю перейменують по-мудрому, то нормально ставлюсь до цього! Пропоную назвати її на честь якогось українця-патріота.

 

 

Ольга, 49 років, працює на місцевому підприємстві

– Для того, аби мати якесь ставлення до подій з перейменуванням, слід знати історію міста. А я живу тут 20 років, але ніколи не цікавилась, хто такий Танцоров. Запропонувала б назвати вулицю на честь наших хлопців, захисників, які віддали життя за Батьківщину!

 

 

Читайте також: У Тернополі створили комісію з перейменування вулиць. Хто увійшов до її складу

А як Ви ставитесь до перейменування?

Пишіть у коментарях, які вулиці варто переназвати і на чию честь.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олександра Королишина

    Кажуть в народі, куй залізо, поки гаряче.
  • Оля Тимчук

    Правду сказала, Іванцю.
  • Іванка Юзьків

    Знайшли час на пам'ятники і вулиці, спочатку ці гроші дайте на ЗСУ, а на це ще буде час
  • Читач62

    Яка ганьба!!!

keyboard_arrow_up