«Люблю пізнавати нове!». Як волонтерить відома мисткиня з Тернополя

«Люблю пізнавати нове!». Як волонтерить відома мисткиня з Тернополя
  • Про Ольгу Биндас – талановиту жительку нашого міста, двома словами розповісти неможливо. Жінка захоплюється рукоділлям, фотографує, грає на барабанах, пише тексти й автостопом проїхала понад 40 тисяч кілометрів.
  • Як війна змінила життя мисткині й подарувала новий досвід, про що вона мріє й чим займається наразі – ми дізнались.

Тернополянка Ольга Биндас переконана, що попри труднощі й вимушене пристосування до воєнних умов українці точно переможуть російських окупантів, адже завжди були готові дорогою ціною платити за волю…

Розповідаючи про власні інтереси, жінка запевняє, що кожен з нас ніколи не буде таким, як раніше – до 24 лютого. Ми стали сильнішими, хоробрими та впевненими у своїх силах та єдності нації!

Відео дня

Має неймовірне музичне минуле…

Ользі Биндас – 32 роки, але хобі умілиці не злічити. Одним з них є музика.

Ще в далекому 2012 році юна дівчина почала грати на барабанах, а згодом стала частинкою справжнього жіночого рок-гурту.

– Якось я наважилась піти на заняття до друзів-барабанщиків. Там мені, як не дивно, сказали, що маю музичний слух. Я зраділа і вирішила спробувати себе у цьому напрямку. А що, як вийде?! – каже Ольга.

Музикантка розповідає, що Тернопіль – місто маленьке, люди тут одне одного знають й інформація розлітається швидко.

– От і до мене після декількох занять з барабанної гри звернувся знайомий гітарист вже з тоді відомого гурту Los Colorados. Він прийшов на мою тодішню роботу і прямо в мене запитав: «Олька, хочеш грати в жіночому рок-гурті?». Я відповіла: «Так!», – ділиться вона.

На участь у музичній авантюрі жінка погодилась, хоча навіть не вміла тримати ритм. Друг Ростик запевнив, що усьому її навчить, тому Ольга пішла на свою першу репетицію без краплі вагань.

– А потім було декілька років справжнього жіночого рок-н-ролу. Ми збирали овації, під нас «відривались» цілі натовпи. Ну і ми самі не менш кайфували від музики! Пізніше, на жаль, наші дороги з дівчатами розійшлись, бо кожен мав свої плани на життя. Та від перегляду колись знятих відео у мене досі приємний трепет на душі… – пригадує Ольга Биндас.

Потім музикантка була учасницею гуртів у Києві, Харкові, знову в Тернополі. Зараз теж час від часу грає на барабанах і досі отримує масу задоволення від цієї справи.

Створила тисячі іграшок та любить подорожувати

Два роки тому ініціативна тернополянка облишила ще одне творче заняття, завдяки якому прославилась не тільки по Україні, а й за її межами.

– Я займалась унікальним мистецтвом – технікою сухого валяння іграшок з вовни. Люди замовляли в мене копії домашніх улюбленців, своїх коханих, милих звірят. За свій «валяльний» період мені вдалось створити декілька десятків тисяч іграшок, які реалізовувала у нашій державі і за кордоном. Іноді валяла щось незвичне, приміром у подарунок стоматологу якось робила зуб! – каже мисткиня.

Та згодом умілиця вирішила призупинити цю креативну діяльність, бо відчула, що хоче знайти себе у чомусь іншому…

– Не знаю, чи це тимчасово, чи назавжди! Можливо, з часом у мене знову з’явиться тяга до рукоділля, або ж валятиму вовняні іграшки на подарунок рідним та близьким, – усміхається жінка.

Ольга Биндас може похвалитись ще одним цікавим фактом зі своєї біографії – дійсно подолала більше 40 тисяч кілометрів автостопом!

– Я люблю пізнавати нове! Тому упродовж багатьох років, раз на декілька тижнів організовувала собі подорожі. Іноді у них їхала з друзями, іноді сама. Було таке, що й 1000 кілометрів одним махом долала! – каже жінка.  

За її словами, здебільшого у дорозі їй траплялись дуже турботливі й щирі попутники, з якими встигала потоваришувати, добираючись до свого місця призначення. Ольга каже, що з цими людьми ділились навіть таємницями, адже кожен розумів, що навряд чи ще зустрінуться.

– Декілька разів траплялись водії з непристойними пропозиціями! Та я одразу давала зрозуміти, що не зацікавлена в такому, переводила тему на щось сімейне, нагадуючи їм, що мають вдома дружину й дітей! Мандрівнику слід бути готовому до непередбачуваних ситуацій, – говорить вона.

Зараз, ділиться Ольга Биндас, подорожує рідко і лише на маленькі відстані.

Організовує у Тернополі благодійні зйомки

Коли запитуємо майстриню про те, як минув її перший воєнний день, вона відповідає, що таке забути вкрай важко…

– Пам’ятаю, що я прокинулась і побачила 8 «пропущених» від хлопця. Здивувалась, мовляв, чого б це він так інтенсивно намагався мене розбудити. Перетелефонувавши, дізналась, що хлопець поклав мені на підвіконні хліб, бо не піднімала «трубку». Я нічого не розуміла. Запитую у нього: «Чому ти віз мені хліб, та ще й так рано?». А він вигукує: «Ти що, нічого не знаєш? Війна почалась!», – розповідає нам Ольга.

Далі шокована жінка декілька годин у паніці обдзвонювала своїх близьких, бо дуже за них хвилювалась. З ріднею ділились переживаннями, думками.

– Постійно моніторила новини щодо російського вторгнення. Було страшно, але мене надихав бойовий дух українців, які зразу стали єдиним цілим! Десь через тиждень-два я почала допомагати плести маскувальні сітки, але відчувала, що цього недостатньо, – говорить Ольга Биндас.

Тоді жінка подумала, що може стати у нагоді рідній державі своїм досвідом у ще одному ремеслі, яке освоїла чи не найкраще – фотографії.

Одне з останніх фото, зроблених Ольгою Биндас

– Взагалі, ця моя життєва стежка почалась приблизно вісім років тому, коли закінчила професійні курси. Як це було? Їх проводив мій друг-фотограф Юрко Гудь і я випадково виграла безкоштовні заняття. Фото цікавилась ще раніше, тому погодилась, аби здобути нові знання, – каже мисткиня.

Юрко Гудь навіть «позичив» подрузі свій фотоапарат, аби вона розібралась у будові техніки й навчилась нею повноцінно користуватись.

– Згодом я придбала власну камеру. Фотографувала свої роботи, адже на той час ще валяла іграшки, а також що-небудь на дозвіллі. Ніколи й уявити не могла, що моє хобі стане помічним у воєнний час! – ділиться жінка.

На даний момент Ольга Биндас організовує благодійні фотосесії, кошти з яких передає ЗСУ.

Вдалось провести вже три зйомки, однак у планах їх значно більше. Охочих потрапити у кадр оригінальної фотографині немало!

– Наразі мені написали вже семеро осіб, які бажають долучитись до цієї ідеї. До кінця тижня відфотографую всіх! Надалі продовжуватиму і зйомками, і іншими заняттями підтримувати наших захисників! – ділиться Ольга.

Веде онлайн-клуб для російськомовних українців

З початку повномасштабного російського вторгнення в Ольги та її товариша Руслана Богачика виникла ідея створення розмовного простору для українців, які зараз переходять з російської на національну мову.

– Тому ми зробили телеграм-канали, до яких за лінками: https://t.me/jiklub https://t.me/jiklubchat може приєднатись будь-хто. Щоб максимально полегшити людям перехід на українську, ми збираємо їх у дистанційному форматі та задаємо тему, на яку кожен повинен висловитись. Ще в нас є кумедні рубрики «Українські матюки» та «Словесні лігуміни». Наша мова – це справжній скарб, і ми маємо її плекати, вдосконалювати й поширювати, допоки живемо! – закликає Ольга Биндас.

На завершення тернопільська мисткиня говорить, що понад усе вірить та прагне нашої якомога швидшої перемоги над «московським» злом.

– Подивіться навколо! Які круті люди поруч, допомагають одне одному, чим можуть. Сміливі українці голіруч йдуть на танки. Де ще таке є? Ми найкращі! – вигукує Ольга.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Simonchuk Alex

    що таке "мисткиня":?)
  • David Starr

    Ндааа, фотографування і барабани - то є надзвичайні таланти :) У нас таких "талантів" через одного.

keyboard_arrow_up