Що везе у Тернопіль найвідоміший скрипаль України? Інтерв`ю про музику, карантин і особисте

Що везе у Тернопіль найвідоміший скрипаль України? Інтерв`ю про музику, карантин і особисте
  • Концерти Олександра Божика в Тернополі вже впродовж кількох років збирають повні зали. А сам він зізнається: в місті завжди його зустрічають особливо тепло.
  • Наступний концерт скрипаля-віртуоза відбудеться 8 Березня у ПК "Березіль". Тож чого чекати цього року та як карантин скорегував плани, читайте в інтерв`ю "20 хвилин".

Скрипаль-віртуоз та композитор Олександр Божик відомий своєю грою на чотирьох скрипках одночасно та майстерністю поєднувати непоєднуване у музиці. Йому однаково підвладні як класика, так і рок, поп, етно-музика. 

Окрім того, він став суперфіналістом популярного телешоу «Україна має талант», рекордсмен «Книги рекордів України», лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Учасник багатьох телевізійних шоу та проектів, зокрема, одного з найпопулярніших шоу у світі – «Британія має талант». Після свого феєричного виступу на польському телешоу «Mam talent!» його назвали «Джиммі Хендріксом серед скрипалів».

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Читайте також: "«Мої руки – це продовження скрипки»: Олександр Божик про рок, класику і концерт в Тернополі"

Скрипаль-віртуоз Олександр Божик разом із рок-бендом запрошує 8 березня о 16:00 та 19:00 у ПК "Березіль" на Свято весни.  Квитки у касі ПК "Березіль" та онлайн. 

— Цього року у вас два концерти в Тернополі. Чого чекати слухачам? 

— Ми запланували два концерти найперше через карантинні обмеження. Бо дозволено, щоб зал був заповнений лише на 50 %. Також у нас нова локація ПК "Березіль", два роки до того ми виступали у драмтеатрі. 

У Тернопіль ми веземо оновлену програму. Залишаємо те, що люди люблять, а крім того, зараз у нас з`явився режисер, також навіть ведучий концерту і ми продумали дуже багато інтерактивів і дали неофіційну назву концерту "Вечір імпровізацій". Дуже багато під час концерту буде залежати від глядача. Саме він буде безпосереднім учасником шоу. Крім того, звісно, буде балет, гра на тьох скрипках, буде рок-бенд, будуть солісти. Але більше козирів поки що відкривати не буду. Залишу інтригу (посміхається — прим.ред).

— Що змінилось у вас з часу, коли востаннє були в Тернополі? 

— Насправді, змінилось багато, як і в більшості людей, напевно. Більшість артистів цей рік провели в онлайні. І ми не виключення. Ми не байдикували, не сиділи на дивані. Багато працювали з нашим колективом "Божик Бенд", шукали онлайн-платформи, де можна виступати. Але я вважаю, що це ніколи не замітить живе звучання, живе спілкування з глядачем. Тому ми надіємось, що цього року вдасться повернутись до звичного концертного життя. 

— Скучили за цим концертним життям? 

— Звісно. Навіть дуже. Буквально кілька днів тому в нас було два концерти у Львові, і я відчув, що глядач теж скучив за цією атмосферою. Зараз треба дати людям якомога більше позитиву, більше радості, емоцій. Тому зараз концерти у нас стали ще динамічніші. 

— Як провели найжорсткіші часи карантину? 

— На щастя, у нас з сім`єю була чудова можливість жити не у Львові, а за межами міста. Ми багато спілкувались з родиною, проводили час разом. Але навіть в цей час були поодинокі виступи, більше приватного плану. І восени минулого року я встиг провести концертний тур містами Польщі. Був там п`ять тижнів. І одразу, коли повернувся додому, кордони закрились. Звісно, було заплановано дуже багато гастролей, які наразі залишаються на паузі. 

— Онлайн-формат це для вас?

— Напевно так. Я активно веду свої соцмережі. Нещодавно в Instagram розпочав нову рубрику "Скрипка Божика". Тричі на тиждень граю мелодії, люди їх відгадують і за це отримують подарунки. Я за те, щоб вчитись, пробувати нове. Але, як вже казав, живого звучання не замінить ніщо.

— Коли ми спілкувались з вами наприкінці 2019-го, ви розповідали що разом із дружиною створили дует "Bozhyk Duo". Як зараз успіхи спільної роботи?

—  Цей проект теж розпочинався в форматі онлайн. Все починалось з того, що ми хотіли зробити 52 кавери і опублікувати на нашому каналі. І нам це вдалося. Навіть зуміли перевершити планку. Це для нас величезний досвід. Ми тепер справжні рекордсмени, бо до прикладу, якщо гурт зранку випускає нову круту пісню, до вечора ми можемо зробити на неї кавер.

— У вас музична сім`я. Ви давно разом із дружиною? Завжди вона з вами на концертах?

— Так, дуже часто Юлія виступає зі мною. Під час концерту в Тернополі теж будуть елементи проекту "Bozhyk Duo", які ми будемо виконувати вдвох. А ще дружина матиме сольні номери.

Чи давно ми разом? Так. Ми вже 11 років одружені, до того зустрічались близько 4-ох років. І всі 15 років граємо разом. І можу сказати, що з кожним роком спільної музики все більше.

— Донечка як ставиться до вашої музики? Чи має вона нахил до творчості? 

— Вона і далі не дуже любить, коли тато і мама грають вдома, тому, що тоді їй мало уваги. Тому ми стараємось грати по черзі: хтось гуляє з Вікторією, хтось грає на музичному інструменті. Донечка у нас росте дуже активною, скоро їй три роки. Вона вже проявляє талант до співу, знає вже кілька пісень. Як я відчуваю, вона має відчуття ритму і слуху. 

— Над чим працюєте зараз? 

— Зараз багато працюю над авторською музикою. На цей рік я запланував написати хоча б чотири авторських композиції на місяць. Може це і багато, але як я їх пишу? Я люблю книги. Я читаю щось, і  процесі в мене народжується мелодія. І інколи ловлю себе на думці, що це схоже на саунд-трек до книги. Одна з останніх книг, які я прочитав "Цвинтар домашніх тварин" Кінга, і музика вийшла доволі таки цікавою в стилі "хорор". Для мене це дещо нове.

— Чи думали про те, щоб озвучувати фільми?

—  Я про це мрію і зараз багато що роблю для цього. Працюю в багатьох навчальних програмах, щоб вільно вміти робити аранжування для симфонічного оркестру та інше. Тому вірю, що колись обов`язково втілю це.

 То скрипка – це класика чи сучасність?

— Скрипка – вона завжди інша. Унікальна. Вона прекрасно звучить в класиці і в рок-музиці. Я кажу, що якби Ніколо Паганіні жив в наш час, то він точно був рок-шоу музикантом. Я маю напевно таку місію в житті: показувати, що скрипка – багатогранна та цікава. Вона прекрасно звучить і в музиці Чайковського, і в музиці Нірвани.

Які вони ваші слухачі?

— Якщо брати вік – то це абсолютно різносторонні люди. В мене є і старша публіка, є і зовсім юні слухачі. Для мене самого деколи це є секретом, тому, що я в шість років не любив скрипку (посміхається прим. ред.), а зараз зустрічаю діток, які справді дуже люблять цей інструмент.  А ще для мого слухача зовсім не важливо навіть те, якою я мовою спілкуюсь. Коли я виступаю в Польщі, до прикладу – там ніхто не знає української, тому мій великий плюс – це те, що в музики немає мови. Мову моєї скрипки розуміють всі.

Де можна придбати квитки? 

 Концерт відбудеться з дотриманням вимог МОЗ, тобто лише з 50 % наповненістю залу. Тому приходьте! Буде безпечно і ви зарядитесь позитивною енергетикою, найкращою музикою та виконанням! 

Дата концертів: 8 березня о 16:00 та 19:00 у ПК "Березіль" на Свято весни.  

Квитки можна придбати за посиланням  на сайті "МОЄ МІСТО"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up