У 16 починав бізнес, мав мережу з дев'яти магазинів — і збанкрутував. Як знову став успішним?

У 16 починав бізнес, мав мережу з дев'яти магазинів — і збанкрутував. Як знову став успішним?
  • Петро Качор – 25-річний підприємець з Тернопільщини, який вже має мережу магазинів.
  • Власну справу він розпочав ще у 16 років, а в 21 вже мав мережу з дев’яти магазинів продуктів. У 23 роки — став банкрутом. А тепер знову у справі.
  • Про історію своїх злетів та падінь чоловік розповів журналісту «20 хвилин», а також дав поради молодим підприємцям, з чого варто розпочати побудову власної справи.

Ми продовжуємо серію публікацій про молодих підприємців з Тернопільщини, які не побоялися ризикнути і започаткували власну справу.

– Ви почали свій бізнес в 16 років. Як це було?

Відео дня

– Насправді, тому ким я є зараз, ким виріс і ким хочу стати, я завдячую своєму батьку. Змалку  він мене привчав правильних речей, показував та розказував. В ранньому віці я зрозумів, що брати гроші в нього це не добре, хоча навіть якщо я брав у нього гроші, то за щось, що я заслужив, або на речі, що мені дійсно необхідні.

Мені випала можливість, а можливості насправді випадають нам дуже часто, потрібно їх лише навчитися помічати. Тому першу справу я організував разом з другом, це був період Євро-2012, тоді ми влаштували перегляд футбольних матчів.

Разом зі своїм другом ми орендували кафе. Чому я це робив не сам? Я сильний в ідеях і задумах, як має організовуватися справа, але у виконанні я досить слабкий. Саме тому я раджу мати біля себе власну команду, людей, які будуть вас підтримувати.

Також ми чітко поділили обов’язки.  Я відповідав за напої і кухню, а він за культурну програму та розважальні моменти. За два роки ми це знову повторили вже коли відбувався Чемпіонат Світу з футболу.

Та самостійну власну справу я розпочав у 16-річному віці. Мені зателефонував батько, він займається ресторанною справою, але раніше мав продуктові магазини.

Тато запропонував мені орендувати приміщення, яке раніше орендував він. Я одразу сказав, що хочу.

– Де ви брали гроші для власної справи?

– Це був складний період 2014 року, адже в країні почалися активні зміни і це припало якраз на той час, коли я розпочинав власну справу. Очевидним і надійним варіантом, де взяти гроші, стала родина.

Я поговорив з батьками, і ми домовилися, що вони дадуть мені 10 000 доларів без відсотків і на необмежений період.

На початку батько мене водив ледь не за руку і показував, на що варто звертати увагу, де купувати і так далі.

– Швидко вдалося повернути позичені кошти?

– Тоді долар активно зростав і було дуже важко. Пригадую момент, коли в один день я продаю сік в магазині за п’ять гривень, наступного дня їду на гуртівню, а там він вартує сім гривень.

В той момент я заробляв мало і старався якнайшвидше віддати батькам позичене. Тому що розумів, що вони також втратили гроші і їм потрібно віддати хоча б ту суму, яку я взяв. До того ж, початок моєї справи був фактично за їх кошт.

Моя зарплатня становила півтори тисячі гривень на місяць. Мені тоді цього вистачало, щоб поїсти і заправити машину. Решту грошей я віддавав батькам.

На щастя, за рік я віддав їм позичені кошти і лиш тоді розпочався справжній ріст. Тоді я почав відкривати нові магазини.

– На що варто звертати увагу, коли розпочинаєш власну справу?

– Навчіться планувати і розраховувати. На той момент я того не робив, відчув смак грошей і вирішував уже по факту. Можна було навіть продумати ситуацію з доларами, адже фактично рік я потратив даремно, тому що майже нічого не заробляв.

Окрім того, відмежовуйте  роботу та особисте. Дуже часто, коли ми заводимо знайомства чи дружбу навіть на роботі, а потім критикуємо цих людей, вони сприймають це на особистий рахунок. Насправді, це є робота і не більше.

Люди повинні відповідати за свої помилки і річ тут не у відношенні до них. Але при тому, потрібно бути справедливим і розібратися в ситуації. До того ж завжди обговорюйте всі моменти з працівниками. Закриваючи очі на їх помилки в один момент ви можете «вибухнути», вказати на їхні помилки всі і одразу, а тоді будете для них поганою людиною.

Задайте собі питання — заради чого ви працюєте, що саме хочете робити та з ким. А підтримка дуже важлива. В моєму випадку — це моя дівчина.

А питання де взяти гроші, приміщення і так далі є досить другорядними, адже маючи хорошу ідею і чіткий план ви знайдете і гроші, і приміщення.

Але можна мати чудовий бізнес-план, друзів та знання і не мати сміливості. Тому багато чого вирішує вона. Не достатньо лиш вірити в себе, треба ще і робити щось для цього.

– Як сталося, що за кілька років успішного бізнесу ви стали банкрутом?

– Я мав мільйонні обороти, але головна моя помилка була в тому, що бізнес будувався неправильно. В мене було замало персоналу, а майже всі обов’язки я покладав на наявних працівників. Тобто на декількох людях було дуже багато зав’язано. Як результат, я став банкрутом.

З моєї точки зору, як власника бізнесу, я робив багато неправильних та невідповідальних речей. У власній справі все має бути прораховано, і вона не має зупинятися через те, що ти відправляєш одну людину у відпустку, а другу на лікарняний.

Але в мене було саме так. Все було зав’язано на персоналіях. Тому лайфхак для майбутніх підприємців – будувати систему з самого початку. Не зав’язуйте все на одній людині. Обов’язки мають бути зав’язані на посаді і майте на увазі людей, які можуть прийти на заміну.

Чому у мене все посипалося? Я перегорів до власної справи, звалив все на працівників. В один момент вони сказали, що з них досить, і я їх прекрасно розумію, адже людський ресурс не безмежний. 

А коли включився у справу я, вже було занадто пізно. Були випадки, що магазини були закриті через те, що не було кому працювати. І я зазнавав колосальних збитків, адже в них є продукти, які псуються, плюс за оренду приміщення і податки також потрібно було платити.

– Чи можна себе підготувати до складнощів, з якими стикаються підприємці на початках?

– Щоб бути готовим до складнощів, потрібно знати відповідь на важливе питання – для чого вам бізнес?

І відповіді «Бо хочу», «Люблю», або «Хочу заробляти» не є вірними.

Ви можете заробляти досить багато і на будь-якій іншій роботі, якщо маєте достатній рівень знань. Чому тоді ви маєте приділяти більше часу та нервів власному бізнесу, керуючи, маючи більше обов’язків та більшу відповідальність?

Я починав через гроші і через це в мене все «посипалося». Але потім я задав собі питання: «Для чого це мені?». У моєму випадку це робота заради успішного життя та мрії. Я мрію займатися автоспортом та маю власну спортивну машину. Але це досить дорого і для цього потрібно працювати багато та постійно.

Варто також розуміти, що ви несете відповідальність не тільки за себе, але й за підлеглих.

– Коли ви розпочали власну справу заново, як це відбувалося? Ви проаналізували свої помилки і робили навпаки?

– Насправді, я часто роблю помилки. Але в мене вже не було страху. Помилки дали мені досвід.

Внутрішня впевненість вже тоді у мене була, а з нею прийшли і гроші, і ідеї, і рішення. Удача сприяє сміливим.

– Як правильно розвинути власну справу?

– Не пірнайте у бізнес з головою. Коли ви це робите, то не бачите цілісної картини. Власник має бути поза системою і бачити не тільки те, що твориться навколо нього.

Відволікайтеся. Коли ви працюєте 24 на 7, то стаєте в певному сенсі притупленими і не можете вигадати цікаві ідеї, щоб ваш продукт краще продавався. Саме тому варто відволікатися.

Міркуйте виважено. Ліпше мати партнера, щоб не «рубати з плеча». Обговоріть все і в дискусії ви знайдете правильне рішення.

Читайте також Власний бізнес у Тернополі: де взяти стартовий капітал і з чого почати. Поради від знаючих
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Antio Corupti

    "Я поговорив з батьками, і ми домовилися, що вони дадуть мені 10 000 доларів без відсотків і на необмежений період. На початку батько мене водив ледь не за руку і показував, на що варто звертати увагу, де купувати і так далі."
    Це не бізнес, а бізнес тренінг, чи симулятор бізнесу.

    "В один момент вони (працівники) сказали, що з них досить"
    "Були випадки, що магазини були закриті через те, що не було кому працювати."
    Ну так треба було платити більше за великі обов'язки.
  • Ігор Буда

    w superspryjatlywyx dla biznesu US cerez rik lysajetsia na plawu 5% kompanij.
    a skilky w nas?
  • Юрій К

    Стаття ні про що, і за що платити вам гроші, щоб читати ніякі статті?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up