Власний бізнес у Тернополі: де взяти стартовий капітал і з чого почати. Поради від знаючих

Власний бізнес у Тернополі: де взяти стартовий капітал і з чого почати. Поради від знаючих
  • Мати власну справу та отримувати від неї прибуток – мрія багатьох людей.
  • В одних вона так і залишається нездійсненною через брак досвіду та невпевненість у своїх силах, а інші не побоялися і розпочали власний бізнес.
  • З якими проблемами стикнулися на старті та на що варто звертати увагу початківцям? Ділимося практичним досвідом. 

Ми зібрали декілька історій тернополян, які вже володіють власною справою, тож можуть дати справді цінні поради. 

Не бійтеся ризикувати

Оксана Повх, рестораторка

– Коли в 90-их я була найманою працівницею, здалося, що можу зробити деякі речі ефективнішими. Та коли розпочала власну справу, зрозуміла, що все не так однозначно і з точки зору найнятого працівника все виглядає не так, як з точки зору власника.

Відео дня

Перший заклад відкрила у 2016 році, другий – у січні 2021 року. Володію закладами "Хінкальня" та "Наві".

Не можу сказати, чи краще зараз відкривати власну справу, або ж реалізовувати себе як найнятий працівник. Це все залежить від людини та її складу характеру.

У бізнесі завжди є великі ризики, саме тому варто ділити на два очікуваний результат, а витрати на два множити.

Найбільша складність полягає в тому, що ми не знаємо, чого очікувати від обставин. Прийшла пандемія і зламала всім плани, потім погодні умови були несприятливими.

Запорука успіху – правильне планування та співпраця з професіоналами. Ставтеся з повагою до тих, з ким ви працюєте та кому надаєте послуги.

Спочатку виникає ідея, потім навколо вас збирається команда, і ви організовуєте власну справу. Не все може йти так, як плануєте, але будьте готовими до цього.

Де взяти гроші для власної справи? Все залежить від конкретних обставин, адже ви можете ви можете відкладати гроші і втратити час, а з іншого боку, наберете кредитів і не зможете їх виплатити. Будьте обережними. Я користувалася кредитами, але на невеликі суми і старалася їх швидше віддати.

Що потрібно для того, щоб започаткувати власний бізнес в Тернополі?

Ідея. Потім потрібна оцінка даної ідеї, конкурентність на ринку, а далі починайте працювати. Обдумайте, де можна взяти стартовий капітал, як можна прокредитуватися та залучити якісний персонал.

Оцінюйте свої задуми і не бійтеся ризикувати.

Все починається з ідеї

Наталя Янусь, власниця фотостудії

– За освітою журналіст, багато працювала на телебаченні, але потім захопилася фотографіями і зрозуміла, що найбільш комфортно мені буде на власній фотостудії.

Так з’явилася фотостудія «Дзеркало» у 2019 році. Розпочинали ми важко, адже це був період певної невизначеності. А найбільша проблема в тому, що люди не були готовими до такого відпочинку, а я вважаю, що фотосесія є певним видом відпочинку.

Потім розпочався коронавірус, було багато негативу, але це пішло нам на користь, адже люди почали більше цінувати час з родиною і частіше ходили на сімейні фотосесії. Тому шукайте плюси навіть в безвихідних ситуаціях.

Ми спрацювали на емоціях, дарували і продовжуємо дарувати людям позитив. Я бачу, що це вартувало того і хочу розвивати свою справу далі.

Що потрібно для того, щоб започаткувати власний бізнес в Тернополі?

Все починається з ідеї. Вивчіть ринок, адже ми всі щось продаємо – товари чи послуги. Оцініть помилки конкурентів і зрозумійте, чим ви можете бути кращими за них.

У нас всі хочуть бути високопосадовцями з шаленою зарплатнею. Тому будьте готові до плинності кадрів і майте людей на заміну.

Не зупиняйтеся, не розчаровуйтеся. У бізнесі є правило: треба пережити перші три роки, а далі все буде ліпше. Тому як би складно вам не було, старайтеся і ви досягнете свого.

Потрібен стартовий капітал та бажання

Світлана Плевачук, власниця магазину сумок

Відкрила справу восени 2020 року, майже в пік захворюваності на ковід. Був певний острах, але я хотіла, щоб ніша, у якій я зараз працюю, не була пустою. Тому ризикнула.

Я не шкодую про це, адже маю вже постійних клієнтів. Вважаю, що вчинила правильно. Окрім карантину, було багато складнощів у бюрократичних моментах. Це довго, нудно і складно, хоч політики говорять, що власну справу в Україні започаткувати легко.

Що потрібно для того, щоб відкрити власний бізнес в Тернополі?

Однозначно, потрібен стартовий капітал та бажання. Не можу сказати на рахунок команди, адже я працюю сама, але з часом планую розширювати справу.

Займайтеся тим, що вам подобається. Я, наприклад, ніколи не могла знайти в Тернополі сумку, яка мені подобається. Тому вирішила відкрити власний магазин "Symka shop", магазин вузького напрямку.

Складнощів буде багато

Володимир Мартинюк, економіст

– Є різні думки, що важливіше при відкритті власної справи: ідея, капітал, команда, мотивація? На мою думку, найважливішими є ідея, відчуття часу і тенденцій. Взяти, наприклад, період пандемії. Багато ніш бізнесу переживають не найкращі часи, а інші ж навпаки – набули розквіту.

На друге місце я би поставив команду. Важливо з ким ви розпочинаєте і розвиваєте свій бізнес. Не часто людині вдається зробити все самостійно. І важливим є не лише співвласники, але і вся команда, яка буде втілювати ідею у життя.

Початок власної справи ніколи не буває легким. Гроші одразу не будуть падати до ніг і, щоб здобути постійних клієнтів, потрібен час, праця і наполегливість.

Третій пункт – фінансове забезпечення. На жаль, в Україні банківська система не сприяє розвитку бізнесу. Але зараз є дуже багато сучасних способів фінансування, наприклад, краундфандингові майданчики, де стартапер, який  має хорошу ідею, може зібрати необхідну йому суму для відкриття власної справи.

Є ще так звані «бізнес-ангели» – це досвідчені бізнесмени, інвестори, які шукають ідеї, в які можна було б вкласти гроші.

І ще один, напевне, найпопулярніший в Україні спосіб фінансування власної справи – називається «3F» (Family, Friends and Fools). Тобто, підприємець-початківець може отримати стартовий капітал від родини, друзів чи людей, які щиро вірять у нього.

З власного досвіду можу сказати, що нашим підприємцям набагато складніше, аніж в Європі. Перш за все це стосується питання фінансування. Наприклад, у Польщі людина спокійно береться за відкриття власної справи, маючи десять чи навіть менше відсотків власних коштів, які необідні для цього. Решту грошей можна позичити в банку під 10% річних  без додаткових комісій та страхувань. Підприємці отримують фінансову допомогу від держави та європейських фондів, а система оподаткування у перший рік роботи передбачає ряд податкових пільг та звільнень.

Які підводні каміння можуть зустрітися при відкритті власної справи? Моментів багато, до прикладу, стосунки з державними контролюючими органами, чи низька купівельна спроможність населення. Мати власну справу нелегко і складнощі будуть виникати часто. Та все залежить від самих підприємців. Адже бізнесменами стають ті, хто не боїться ризикувати та протистояти щоденним труднощам.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up