"Ми не повинні забувати те, що відбувалося на Майдані". Спогади очевидців

"Ми не повинні забувати те, що відбувалося на Майдані". Спогади очевидців
"Ніхто з нас не забуде цей рік. Я пам'ятатиму його з двох причин: навчився ненавидіти кров і навчився любити людей. Найцінніший ресурс - ті, що навколо. Не має значення, хто проти тебе, якщо поруч з тобою вірні люди. Вірні - бо праві. Вірні - бо не зрадливі. Вірні - бо до переможного кінця. Дякую вам усім за вас! – так підписав хірург з Тернополя Юрій Свідерський одну з фотографій 2014 року, зроблену на Майдані

18 лютого 2014-го року - початок активних силових протистоянь на Майдані Незалежності, що потім і призвело до численних жертв та зміни уряду. У п'яту річницю цих подій спогадами про Майдан поділилися тернополяни, які були там у різний період.

Протистояння на Майдані були лише початком війни за Незалежність України, яка триває досі. 18-20 лютого 2014 року стали переломним моментом в історії країни. Каски, шини, щити, бруківка, полум’я, сміливі українці, які гинуть від куль снайперів та вибухів гранат... Ми не повинні забувати те, що тоді відбувалося. Герої нашої публікації були на Майдані у різний період. Те що пережили і побачили там, запам’ятають на все життя.

Отримав кульове поранення

Тернополянин Богдан Брич був на Майдані від 30 листопада 2013 року, коли побили студентів  до важких лютневих днів 2014 року, коли відбулися масові розстріли Героїв Небесної Сотні.

- Постійно там був, декілька разів їздив до дому змінити одяг, помитися, переглянути новини, - розповідає чоловік.- Пам’ятаю добре Водохреще,  коли був сильний мороз, а на людей лили воду з водометів. А потім 18, 19, 20 лютого - найважчі дні.

Відео дня

18 лютого Богдан Брич був поранений на Розі вулиці Інститутської і Кріпосного провулку.

- Я отримав кульове поранення в голову, але ще до 20 лютого  перебував на Майдані, - ходив на перев'язки в Михайлівський собор, де був розгорнутий польовий госпіталь, - розповідає чоловік. - Пізніше мене привезли до Тернополя, доставили у лікарню. Виявилося, що у мене є осколки, була операція...

На Майдані відчувалося єднання людей, нації, розповідає пан Брич.

- З одної сторони було страшно, і я ніколи не повірю тому, хто розказував що він не боявся, бо боялися всі, - каже він. - Я на свої очі бачив перших трьох загиблих. Тому було страшно, але було розуміння того, що в наших руках зараз майбутнє України і треба було йти до кінця. Адреналін зашкалював, можливо через те я і не відчував болю. Дехто з хлопців мав бронежилет, але не було точно зброї. Я  особисто не бачив і сам не мав, хоча я мисливець і мав на той час дома вогнепальну зброю. Але я не брав її, я розумів що це мирна акція. Було багато протистоянь, було багато тітушок. Вони всі були в однакових касках, однаково одягнуті, з однаковими кийками. У них до речі, була зброя, і неодноразово лунали постріли з їх боку. Вони кидали димові шашки і шумові гранати, на яких були замотані скотчем  металеві предмети, і багато хто з майданівців постраждав  саме від них.

Нині Богдан Брич сільський староста у Гаях Шевченківських.

-  На мою думку, в боях на Майдані зародилось справжнє демократичне суспільство, - розповідав він раніше у інтерв’ю «RIA плюс» і "20 хвилин". А після Майдану почались постреволюційні будні – потрібно було вичищати ті авгієві стайні. І я прийняв рішення починати зі свого маленького села. Взявся за непросту роботу. Запроваджую ті процеси і речі, всі ті речі, які притаманні демократичному органу самоврядування.

Кожен здавався підозрілим

Роман Чихарівський поїхав на Майдан студентом. Він не був на Майдані у період найважчих протистоянь, але те, що бачив його дуже вразило.

- Може, це буде дивно, але я поїхав на Майдан швидше з інтересу. Ми тобі були студентами і було цікаво, що там відбувається, - розповідає хлопець. - Думаю, що багато молоді таким керувалась. Про небезпеку не думали. В мене чомусь було стійке відчуття, що мене це не торкнеться. Це був якийсь хлопчачий героїзм. Хоча я абсолютно поділяв всі ті цінності, за які боролися майданівці.

Перший раз Роман був на Майдані, коли ще не було жорстких протистоянь. Другий раз поїхав до Києва вже після масових розстрілів. Тоді була сильна напруга. Провів у столиці півтора тижня.

- Ми тоді записалися в сотню Самооборони. Ночували в Будинку вчених, який був забарикадований. В сусідньому будинку ночували беркутівці. У нас були нічні чергування, вони бачили нас, ми їх, і це було дуже напружено, - пригадує Роман. - Тоді чи то так здавалося, чи було насправді, але кожен здавався підозрілим. Якщо людина була в шапці і куртці, здавалося - це тітушка. Нам треба  було піти зустріти на вокзалі хлопця з Тернополя, який до нас під’їжджав. І ми разом з другом йшли і постійно озиралися , це була вже параноя якась. А ми ще мали синьо-жовті стрічки на одязі. І здавалося, поки ти зі своєю сотнею, ти в безпеці, а коли йшов сам, було страшно.

Роман пригадує, як вони ходили під Печерський суд, де судили євромайданівців. Їх  завдання було бити залізякою по щитах.

- Ми були замотані жовтими пов'язками нашої сотні. Ми сильно грюкали, щоб чинити тиск на суддів, які судили євромайданівців, - каже хлопець. - А з вікон будинків нас потайки знімали на мобільні різні люди. Пам'ятаю, як в той момент повз нас проїхав Беркут і вони нам показували середні пальці. Це було дуже цинічно і моторошно.

- Завдяки Майдану ми остаточно вибрали європейськість, це був похорон совка, - додає Роман. - А також це один з перших історичних моментів, коли люди об'єдналися, і не зважали на відмінності, - там були  україномовні, російськомовні, люди з абсолютно різними цінностями.

Робив перев'язки пораненим

Судинний хірург Юрій Свідерський був на Майдані кілька разів, починаючи з грудня до початку лютого.

- Я не застав найбільш активної фази 18-20 лютого, тому вважаю, що моя участь не була особливо значною, - каже він. - Я був на Майдані у доволі неприємний тиждень - 20-25 січня, коли були перші загиблі - Нігоян, Жизневський. Я тоді чергував зранку на Грушевського.  Мені найбільше запам’яталися 22-23 січня, коли були постійні сутички, коли Грушевського переходила по 20 разів із рук в руки. Тоді ж під вечір перший раз, але не останній в моєму житті по мені стріляли з тої сторони. Відповідно враженні залишила саме та пора.

Юрій Свідерський каже, що поїхав на Майдан, бо відчув, що може там принести користь.

- Купив сумку з перев’язувальним матеріалом і в режимі чергування патрулював Майдан і околиці, - каже він. - Доводилося помагати, але на той час це була лайтова версія. Травмовані були , але я не бачив вогнепальних поранень з нарізної зброї. Мої поранені переважно мали ушкодження від вражаючих елементів, які беркутівці спеціально прив’язували ізолентою до світлошумових  і димових гранат. Це були цв'яхи, уламки металу, які розліталися на осколки. У хлопців були посічені руки, ноги тіло.

Ми можемо по-різному ставитися до Майдану з особистісної точки зору, але з точки зору історії ми змушені визнавати, що Майдан - це поворотна точка, яка не менш важлива, ніж день здобуття незалежності чи щось подібне з масштабних подій в історії України, додає Юрій Свідерський. -.Це був початок війни за Незалежність, яка триває досі. Я вважаю, що позитивом Майдану є усвідомлення більшою активною частиною суспільства того факту, що народ є дійсно безпосереднім носієм влади в країні. І за потреби в наших руках є доля країни і ми цілком в силі змінити, повернути на 180 градусів той політичний вектор, яким нам нав’язує держава.

Читайте також: Судять вже 5 років. Тернополянин, який був поранений на Майдані, дав свідчення у суді над екс-командиром “Беркута”

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (55)
  • Дарина Слободян

    Прочитали усю дискусію (коментарі),зайшла у вікіпедію і ... була в шоці, дійсно:один із засновників проросійської партії регіонів був Порошенко(!!!).Я в шоці кого люди обрали президентом після Майдану...

    Над ставом 6/3 reply Дарина Слободян

    порохобот - це УКРАїНЕЦЬ. ЗЕлень - то запроданці.

    Саша Крест reply Дарина Слободян

    а не в шоці, що наркомана і члєнограя 42 річного ЯНЕЛОХА вибрали? он Віслюк Оманський війська відвів, а тепер хуйло хлопців наших у полі відкритому стріляє... але то наших хлопців... для вас, ЗЕленожопих, то радість велика... за своїх впопучлєнців переживаєте... зараз Віслюк подзвонить хуйлу і буде вибачатися... ще не всю Україну здав... поспішає, ПАДЛА...

    Степан Валігура reply Саша Крест

    Що ти мелеш,придурку?Дурка за тобою плаче!

    Над ставом 6/3 reply Степан Валігура

    голосував за ЗЕленожопого Оманського Віслюка? Воно й видно...

    Лідія Романівна reply Саша Крест

    В психіатричній лікарні не пробували підлікуватися?

    Над ставом 6/3 reply Лідія Романівна

    а какая разніца... сказав би Віслюк.
  • Над ставом 6/3

    Если в квартире завелся Сивохо,
    Значит пять лет вы вели себя плохо-
    Срали, бухали, смотрели "квартал",
    Кто-то гандоны в сортире сливал.

    Нужно лишь просто замки заменить,
    Пропылесосить, парашу помыть.
    Сразу Сивохо из дома уйдет,
    Где чистота, там гавно не живет.
  • староста

    Те,що Порошенко олігархічна та надгрошолюбива сволота - знають усі !

    Над ставом 6/3 reply староста

    "знають усі"... але ніхто нічого знайти і доказати не годен... чудєса!!!

    Надоїли reply Над ставом 6/3

    Ще забув запитати як там ті снайпери, що в людей на майдані стріляли багато їх половили за 5 років правлціння твого кєнта?

    Надоїли reply Над ставом 6/3

    Ага будуть ті мудаки які разом крали садити один одного тим більше не думаю що хтось із них захоче пороху дорогу перейти. До речі а як там руки свинарчуків вже відрубані чи ще ні? Там не одні вони наближені до колишнього гаранта в армії крали. А як там його синок мову вже вивчив чи вона у нього далів в серці? А як там люди яких тітушки на його виспупах били? Як там ті дівчата з яких він шапки тягнув і інші в кого він з рук телефони вибивав? Це я не Зе виправдовую щоб ти розумів просто такого цинічного покидька як порох ще треба було пошукати
  • Над ставом 6/3

    За восемь месяцев посетил Японию, США, Израиль, Оман, Италию, Францию, Германию, Эстонию, Польшу, Бельгию, Азербайджан, Ватикан, Канада, Латвия, Литва, Турция, Швейцария... и ни разу не посетил раненных украинских военных в госпитале. Отгадайте кто это ?
    причем, на официальные "встречи" уходило 5-10% времени, а 90% - поездки по развлекательным местам с семьей... За счет бюджета Украины

    Над ставом 6/3 reply Над ставом 6/3

    Над ставом 6/3 reply Над ставом 6/3

    так ясно, що за рахунок Патрушева з хуйлом...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up