На Новий рік у Нідерландах їдять пряники та чекають на Санту, який припливає на кораблі

На Новий рік у Нідерландах їдять пряники та чекають на Санту, який припливає на кораблі

У Нідерландах у новорічну ніч просто шаленіють від феєрверків. Їх запускають з дворів, площ, парків, вулиць, мостів, дахів. Зранку на вулицях можна побачити великий безлад від такого святкування. Але до обіду все прибирають.

Новорічно–різдвяні свята – найзахоплюючі і найпопулярніші у всьому світі. Їх із нетерпінням очікують як діти, так і дорослі, як багаті, так і незаможні. Загалом люди різних рас, верств, віросповідань.  Об’єднує їх всіх надія на щасливе і достойне життя, багато з них очікують новорічного дива: здійснення мрій та найсокровенніших бажань.

Загальними атрибутами цих свят, звичайно, є новорічні ялинки, різдвяні шопки, дід Мороз (Санта Клаус), багато феєрверків та шампанського. З часом деякі звичаї на ці свята змінюються, це найбільше відчувають дорослі, які зустріли понад декілька десятків «нових років». Пережитки тоталітарного режиму відходять, як щось навіяне, на то місце повертаються національні обряди і традиції.

У європейських країнах не слухають «бій курантів» опівночі, палкі промови президентів, «новорічні огоньки». Національні традиції все більше займають головне місце у  звичаях новорічно-різдвяних святкувань.

Відео дня

Тернополянин Володимир Пермяков розповідає як святкують Новий рік у Нідерландах.

- Останнім часом наша сім’я зустрічала Новий рік в Нідерландах, а тому хочу поділитись своїми враженнями від голландських новорічних традицій, які, звичайно ж, відрізняються від наших, - каже чоловік. Печуть багато пончиків За кілька тижнів до 31 грудня у Нідерландах починається справжня новорічна «лихоманка». В цей час  у вуличних  кіосках і пекарнях продають новорічно-різдвяні делікатеси. Серед них найбільш популярні - різдвяний хліб, начинений родзинками і мигдальним джемом та яблучні слойки. А напередодні Нового року з’являються пончики, які випікають з родзинками, горішками, або без них і  посипають цукровою пудрою.  

Пончики – це символ благополуччя, а кругла форма символізує повний цикл року, голландці називають їх «олєболями» ( в перекладі олійні кульки чи м’ячики). Продають ці солодощі також в супермаркетах.

Мешканці та гості цієї країни вживають їх лише в новорічний період. Їх випікають так багато, що на наступний день нового року розпродують майже безкоштовно. В супермаркеті можна було побачити, коли 2 копи закупили цілий візок «олєболів», напевно, на весь поліцейський відділок.

Феєрверків - на сотні тисяч євро

Ще одна традиція голландців – це феєрверки в новорічну ніч. Відтак перші години Нового року  стають схожі на божевільну канонаду, вогняний парад. Нічне небо над Амстердамом палахкотить, мигає, переливається різними кольорами. Запускають феєрверки звідусіль: з дворів, площ, парків, вулиць, мостів, дахів.

У Нідерландах феєрверки дозволені лише  з полудня до 2 години ночі. У новорічну ніч голландці просто шаленіють, випускаючи в небо тонни салютів, - відповідно сотні тисяч євро. Дотримання цього правила чітко контролює поліція, а тому тих, хто  його порушує, затримують і штрафують, а піротехніку вилучають.

Зранку після нічних феєрверків на вулицях можна побачити великий безлад: залишки від петард, касет, бабін, купи коробо. Але до обіду муніципальні служби прибирають усе і навіть змивають «кіптяву» від нічних вибухів. Масовий забіг у море Ще одна захоплююча новорічна традиція в Нідерландах – це масовий ранковий забіг у море 1 січня.

Тисячі голландців приїжджають до містечка Схевенінген, яке знаходиться на узбережжі Північного моря, біля Гааги, щоб отримати екстремальні відчуття. Багатотисячний натовп в купальниках та оранжевих шапочках в супроводі Санта Клауса (СинтерКлааса) вбігає в море і купається в холодній воді. Така традиція в останні роки розповсюдилась на інші приморські містечка. Однак запливи там не такі масові, тому що новорічне купання на пляжі Хевенінгена підтримує спонсор – продовольча компанія «UNOX», яка з метою реклами роздає оранжеві шапочки та пригощає учасників акції традиційним гороховим супом.

СинтерКлаас припливає на кораблі

Для голландських дітей «магія» новорічно-різдвяних свят з характерними для неї повір’ями починається значно раніше.

В останню суботу листопада СинтерКлаас припливає до Амстердама на кораблі з моря в оточенні чорних слуг – маврів і привозить дітям подарунки. Його зустрічає мер та вручає символічний ключ до міста. До речі, СинтерКлаас прибуваває не як Санта Клаус з Лапландії, а з Іспанії, тому він більше нагадує Святого Миколая.

В подальшому він пересідає на свого білого коня Амеріго і в супроводі чорних слуг їздить вулицями міста.  За національним повір’ям у переддень Святого Миколая (у католиків 6 грудня)

СинтерКлаас зі своїми слугами розвозить дітям подарунки. А тому ввечері напередодні візиту дітвора виставляє біля камінів або на столах дерев’яні черевики (клоупи), в які кладуть моркву і хліб, інколи сіно.  СинтерКлаас забирає моркву і хліб для свого коня Амеріго, а дітям залишає подарунки, які, за повір’ям, його слуги заносять через комини.

Час відпусток та канікул

Святкування Різдва Христового в Нідерландах відповідає загальним християнським канонам, хоча має і свої національні особливості. Католики вшановують народження Христа урочистими месами. А вранці 25 грудня за столом збирається вся родина, адже Різдво – це шановане родинне свято. Місцеві громади проводять театралізовані дійства, залучаючи молодь до постановки біблійної оповіді про народження Ісуса, інколи доповнюючи їх музичними імпровізаціями та пригощаючи присутніх різдвяними смаколиками. Період від Різдва до Нового року (Christmastime) в Нідерландах, як в більшості країн Європи – час відпусток, канікул та продовжених вихідних, а тому люди бажають один одному і всім: ”Веселого Різдва і щасливого Нового року!” (“MerryChristmasandHappyNewYear!”)
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up