Найкращий зять для мами: історія кохання українки та єгиптянина. Як живе інтернаціональна сім’я у Тернополі?

Найкращий зять для мами: історія кохання українки та єгиптянина. Як живе інтернаціональна сім’я у Тернополі?
  • У кохання немає ані кордонів, ані обмежень. Це доводять герої нашого матеріалу Катерина та Мохамед. Він – єгиптянин, вона – українка, він сповідує іслам, вона – християнство. 

  • Батьки Мохамеда за сотні кілометрів від Тернополя, батьки Катерини – в сусідній області, а її тато – пастор у церкві.

  • Історією кохання щаслива сім’я поділилася з журналістами «20 хвилин».

Мохамеду 32 роки, сім років тому він вперше приїхав з Єгипту у Тернопіль і навіть подумати не міг, що Файне місто стане для нього рідним. 

Зараз єгиптянин має сім’ю, а його дружина Катерина народила сина, якого виховують мусульманином. 

Відео дня

Чому обрав саме Тернопіль?

Історія Мохамеда розпочалася, коли він прийняв рішення здобувати освіту за кордоном. Для нього це була вже третя освіта, адже в Єгипті він здобув спеціальності агронома та адвоката. Обирав між Вінницею та Файним містом, і врешті обрав друге.

– Я приїхав у Тернопіль, аби здобути освіту медика в університеті, – каже Мохамед. – Перших два роки мені було дуже важко, адже в Тернополі ніхто не говорив англійською, тільки українська. Тому я вирішив вивчати вашу мову і слава Богу за рік-два вже почав спілкуватися з викладачами українською. Купував українські книжки і потроху-потроху вивчав, хоча спочатку знав тільки «привіт», «добрий день», «можна», «скільки».

А далі, його викладачем української стала дружина. Вона ж навчила його не просто розмовляти чистою українською, але й деяким словам, котрі вживають тільки на Західній Україні.

– У Тернополі не говорять «картопля», кажуть «бараболя», цього я не знав, але вивчив (усміхається). Або слово «прошу», коли не почули, що до них говорять, – продовжує єгиптянин.

Про своє рішення Мохамед не шкодує та розповідає, що в Тернополі навчатися було легше, ніж в Єгипті, бо тут викладачі з більшим розумінням ставляться до студентів.

Ще одна проблема іноземця в Тернополі – знайти продукти, до яких він звик. Свинину чоловік не їсть, тому що це не дозволяє віра. Та з часом він звик, знайшов де можна придбати яловичину чи баранину, звичні йому фрукти та овочі.

Катерина сподобалася, бо має сильний характер

Майбутню дружину Мохамед зустрів в університеті, а сподобалася вона йому своїм характером.

– Я маю досить сильний характер і дівчат таких люблю, – каже чоловік. – Побачив одного разу як до Каті її одногрупник грубив, вона його так вдарила. Я це запримітив і мені сподобалося, бо не всі дівчата здатні на таке. Тоді я підійшов до викладача, в якого були пари у Каті та запитав, як звати ту дівчину.

Пізніше Мохамед випадково натрапив на її сторінку у Facebook.

– Він додав мене у друзі в Facebook, – каже Катерина. – Зайшла, подивилася. Думаю: «Якийсь араб мене додав». А побачилися з ним десь через місяць, коли в нас пари в університеті були у одному корпусі. Тоді я була на першому курсі, а він вже на другому.

Мохамед та Катерина перетнулися на сходах, але тоді навіть не привіталися. А потім чоловік написав Катерині, запросив прогулятися і так почалася їхня історія.

Як до вибору поставилися батьки?

Вже через два місяці спілкування Мохамед мав поїхати додому, у Єгипет і там розповів батьку про Катерину.

– Пояснив, що вона — українка, і тато зрозумів мій вибір, – продовжує чоловік.

Спочатку в родині Катерини, яка народилася в Козятині, що на Вінничині, не сприйняли Мохамеда. 

– Буду відвертою, сім’я була проти одруження з єгиптянином. Всі, окрім сестри. Вона й допомогла мені пояснити мамі, що в цьому нічого поганого немає, – каже Катерина.

Після кількох спілкувань сім’я Катерини ставала все лояльнішою до Мохамеда.

– Зараз він для мами найкращий зять, – розповідає жінка. – Тато також радо сприймає чоловіка, а він – пастор у церкві.

Тепер свят вдвічі більше

Після одруження віри Катерина не змінила, та й Мохамед на цьому не наполягав, каже, іслам забороняє навертати на свою віру.

– Ми завчасно обговорили всі питання перед одруженням, аби вже в подружньому житті їх не виникало, – каже Мохамед. – Наприклад, домовилися, що дітей будемо виховувати мусульманами.

У родині Катерини таке рішення сприйняли позитивно, адже побачили, як любляче чоловік ставиться до дружини.

Також чоловік розповів, що його дружина — одна і на все життя. 

– Багато серед мусульман невірно трактують цю релігію і заводять дві, три чи більше дружин. В мене Катерина одна, – продовжує чоловік.

У побуті конфліктів у молодої сім’ї також не виникає. Катерина радо готує для чоловіка як українські, так і єгипетські страви, а свят у них стало вдвічі більше, адже відзначають і мусульманські, і християнські.

Молиться Мохамед вдома. Каже, спеціально відведеного місця для цього немає. Потрібно лише, щоб воно було чистим, як і килимок, на якому він проводить молитву. В квартирі, у якій живе родина, на одній полиці лежать коврик для молитви, ікони, Коран та Біблія. 

Ось така сім’я Мохамеда Ельбехірі та Катерини Іваненко. Вони щасливі та люблять одне одного, а про свій вибір другої половинки ще жодного разу не пошкодували.

Читайте також:

Проти м'яса і сексу до шлюбу: як живуть крішнаїти у Тернополі? Репортаж «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Василь Потюк

    За місяць ця стаття тут вже втретє. Який сенс розміщати одне й те ж? Займіться краще пошуком нового матеріалу
  • Наталя Гупало

    Основне щоб було по Божому бо Бог один  а він каже  чоловік повинен любити жінку   як самого себе а жінка повинна глибоко поважати свого чоловіка.
  • Ivan Kotskulych

    Фу! Шлюха!
  • Iryna Kufel

    Бажаю щастя.. Але, щоб не було розводу а потім, найгірше-тягне тато дитину в Єгипет, мама-собі... Роздирають дитині душу і серце.... Думайте, дівчата.. Кохайтеся, чорноброві...

keyboard_arrow_up