«Ніби відкрилось друге дихання!». Як юна художниця з Харкова після пережитих жахіть освоїлась на Шумщині

«Ніби відкрилось друге дихання!». Як юна художниця з Харкова після пережитих жахіть освоїлась на Шумщині
  • 19-річна Єлизавета – другокурсниця престижного харківського університету, змалечку захоплюється малюванням та грає у волейбол.
  • Життя її, як і тисяч студентів кардинально змінило повномасштабне російське вторгнення…

Чому чути вибухи над головою й звуки обстрілів для Єлизавети – не вперше? Скільки днів дівчина провела у воєнному Харкові й що там відбувалось? Як вона опинилась у Шумська на Тернопільщині та чи вдалось освоїтись на новому місці?

Історію Єлизавети Локтіної читайте у нашому матеріалі.

Відео дня

До кінця чекала, що небезпека зникне…

Єлизавета Локтіна родом з Дружківки – міста на півночі Донецької області. У Харкові юнка навчається на 2 курсі факультету слідчої та детективної діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

З дитинства і взагалі скільки себе пам’ятає, Єлизавета малює. Також останні чотири роки вона займається волейболом. У Харкові дівчина навіть відвідувала спортивну секцію, та як і більшість студентської молоді вела насичений спосіб життя.

Зал, куди дівчина ходила займатися волейболом. Зараз його вже немає, бо туди влучили війська рф

Однак, за її словами, звичний хід речей змінився вже 24 лютого…

– Ранок, коли росія вторглась на територію України я, мабуть, запам’ятаю на все життя. Тоді ми з сусідками по кімнаті в гуртожитку прокинулися від «залпів». Було приблизно 12-14 вибухів, і хоч подібне я чула не вперше (ще у 2015 році місто Дружківку у Краматорському районі включили до переліку населених пунктів, де здійснювалась антитерористична операція – прим.), та зовсім не очікувала, що доведеться знову пригадати, як розрізняти по звуку види снарядів та чи летять вони у мій бік, – розповідає Єлизавета.

Вона одразу почала писати до батьків та друзів. Каже, що хто і де би не знаходився – чи то у Києві та Харкові, чи то на Донеччині, всіх того дня розбудив саме гул вибухів.

Воєнний Харків. Фото героїні матеріалу

– На щастя, мої близькі були більш-менш у безпеці. Я раділа, що вони хоч і налякані, але перебувають далеко від того кошмару, початого окупантами 24 лютого, – говорить нам дівчина.

Керівництво гуртожитку наказало усім мешканцям спакувати необхідні речі, в першу чергу кладучи до рюкзаків документи, воду, теплий одяг та якусь їжу. Далі, пригадує Єлизавета, студенти просто сиділи і чекали.

– Чесно, не знаю, чого ми чекали! Напевно, вірили в те, що все, що відбувається у Харкові й Україні – це черговий спосіб росії нас залякати. Ми сподівались почути добрі новини! Але ситуація загострювалась, звуки нових вибухів не забарились. Опісля я усвідомила – ніхто з нами не жартує, дійсно розпочалось повномасштабне вторгнення! – про перший воєнний день розказує юнка .

Воєнний Харків. Фото героїні матеріалу

24 лютого чимало товаришів і знайомих Єлизавети виїхали з гуртожитка. Дівчина теж планувала, але трішки пізніше, коли мине небезпека й вщухне паніка.  Цього, говорить, так і не сталось…

«Може, це я привезла за собою війну?»

В атакованому ворогом Харкові Єлизавета Локтіна провела 12 днів. Ділиться, що за цей час студенти, які через певні причини залишились у гуртожитку, встигли здружитися й об’єднатись заради спільного порятунку.

Воєнний Харків. Фото героїні матеріалу

– Ми намагалися пристосуватись до нових умов, зберігати спокій та дисципліну. Гуртом облаштували підвал у гуртожитку та зробили з нього справжнє бомбосховище. Спали там на матрацах, на всіх готували їжу, разом раділи добрим новинам з фронту… Обстрілювали Харків буквально щодня. Здебільшого це було чутно далеко, але іноді – й зовсім близько. Деколи серед ночі ми прокидались від того, що підвал трясся від розриву снарядів поблизу, – розповідає про пережите Єлизавета.

У підвалі під час небезпеки...

Дівчина каже: найгірше те, що з часом звикаєш до всіх цих звуків. Головне – ніколи не забувати про правило «двох стін» і коли стає зовсім «гаряче», то одразу спускатись до підвалу. Чекати тиші не можна у ніякому разі!

Згодом адміністрація Національного юридичного університету евакуювала молодь з гуртожитка автобусами на місцевий залізничний вокзал.

– Поки ми їхали в автобусі, я встигла на власні очі побачити масштаби катастрофи: напівзруйноване місто, обгорілі будинки, безліч вибитого скла… Було страшно дивитися на це й усвідомлювати, що ще декілька тижнів тому гуляла Харковом й все було добре, а тепер за вікном – руїни! – говорить юнка.

Фото Єлизавети, зроблене того дня
Харків до війни

Покидати місто Єлизаветі було дуже боляче, адже встигла його полюбити і воно стало для неї другим домом. Та війна змінила пріоритети й на перше місце винесла безпеку! Тому студентка поїхала до батьків у Донецьку область.

– У Дружківці за розповідями родичів було ніби спокійно. А якраз у день, коли я повернулась сюди – це було 8 чи 9 березня, стався вибух майже в центрі міста. Далі росіяни продовжили періодично обстрілювати населений пункт з авіації. В мене навіть думка виникла: «Може це я привезла за собою війну?» – пояснює Єлизавета те, що відчувала.

Оселилась в одногрупниці в Шумську

Вона говорить, що залишатись у Дружківці родина Локтіних більше не могла. Тим більше, місцева влада закликала жителів громади тимчасово виїхати задля їхньої ж безпеки. Тому Єлизавета з сім’єю вирішили покинути домівку…

Юнка розказує, що з рідного містечка вона з батьками та їхні родичі виїхали на двох автівках. Дорога моментами була складною й виснажливою.

– З Донеччини рятувалось дуже багато людей. Аби хоч якось зрозуміти масштаби евакуації, то до міста Дніпро ми добирались 7 годин через величезні кілометрові «корки»! Особливо багато їх стояло на блокпостах. Через них, до речі, пропускали спокійно, – каже Єлизавета.

Фото, зроблене у перші дні війни

Сім’я Локтіних планувала знайти прихисток на Львівщині, тому туди цілеспрямовано й вирішили. Дорога до цієї області зайняла в родини дві доби!

– Вже коли я перебувала там, мене покликала до себе пожити одногрупниця Саша, з якою за декілька років навчання ми потоваришували. Саша живе у Шумську Тернопільської області. Я погодилась переїхати, адже знала, що батьки у безпеці, а мені слід наздоганяти навчання. Та й взагалі, варто оговтуватись й жити далі після всього, що трапилося! – говорить дівчина.

Так вона опинилась у Шумську і вдячна подрузі Саші за гостинність. Єлизавета ділиться, що у цьому містечку в неї наче відкрилось «друге дихання» завдяки людям та спокійній, щирій атмосфері.

– На моє здивування, місто хоч і маленьке, але дуже затишне! Мені давно подобалась Волинь з її лісами та озерами, з мальовничими краєвидами. Направду, у Харкові мені не вистачало природи серед багатоповерхівок. А у Шумську я швидко освоїлась завдяки Саші, – усміхається Єлизавета.

Ми обов’язково відбудуємо Україну!

Оселившись у Шумську, Єлизавета Локтіна намагається відновити своє заняття портретним живописом. Розповідає, що малювати навчилась сама, ніколи не ходила до школи мистецтв, хоча й мріяла знайти у Харкові студію, куди можна було б приходити та з головою поринати у творчість.

– На своїх картинах зображаю людей, адже звикла у кожному бачити красу, незалежно від типажу чи інших особливостей зовнішності. Портретний живопис я освоїла завдяки відеоурокам на YouTube та підручникам з анатомії, величезна кількість яких є в Інтернеті. Головне – бажання щось робити, а воно у мене є і буде! – каже дев’ятнадцятирічна юнка.

Для неї малювання – це своєрідна арт-терапія. Єлизавета вважає, що інколи через портрет можна висловити набагато більше, ніж просто словами…

Зараз дівчина успішно продовжує навчання в університеті й помалу повертається до нормального життя настільки, наскільки це можливо.

– Дуже важливо зараз усьому світу розповідати про наслідки російської агресії! Не можна звинувачувати у війні себе, бо гіркота провини лежить виключно на плечах окупантів, що вторглись на нашу землю. Ми їм цього ніколи не забудемо і не пробачимо! Нам слід вірити у перемогу України, допомагати ЗСУ та тим, хто постраждав від рук ворога! Я впевнена, що невдовзі ми відбудуємо мирне та світле майбутнє! – завершує наш розмову Єлизавета Локтіна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up