«Одні розуміють провину, інші сваряться": як у Тернополі евакуюють авто та скільки це коштує власнику

«Одні розуміють провину, інші сваряться": як у Тернополі евакуюють авто та скільки це коштує власнику
  • Якщо ви припаркували авто, відійшли у своїх справах, а повернувшись, не помітили - швидше за все, його забрав евакуатор.
  • Журналісти "20 хвилин" подивилися, як і які автомобілі забирають на штрафмайданчик. 

Не працівники евакуатора вирішують, яку автівку забрати. Це роблять працівники муніципальної інспекції. Вони ж і виписують постанови про штраф водіям та прикріплюють їх на лобове скло машини.

Від початку року інспектори виписали 3150 постанов про адміністративні порушення та евакуювали 76 автомобілів.

«У Тернополі водії дуже часто порушують»

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Про те, що роботи інспекторам вистачає, розповідає головний спеціаліст-інспектор з паркування сектору контролю за паркуванням транспортних засобів Богдан Золотник.

– У Тернополі на різних вулицях дуже багато машин, а водії часто порушують, - каже Богдан Золотник. – Одні розуміють свою провину, інші сваряться на нас. Але ми стараємося пояснити та аргументувати штраф кожному водієві.

Детальніше про це розповідає завідувач сектору контролю з паркування Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради Володимир Петрик.

– Багато хто дякує нам, дехто свариться, сперечаються, - додає він.

Штраф виписують на власника автомобіля. Якщо водій не є власником, він може написати заяву про скоєння праворушення і сплатити штраф.

Евакуатор застосовують тоді, коли машина заважає руху автомобілів. Якщо автівок декілька, спершу забирають ту, яка несе більшу аварійну небезпеку. До того, усі неправильно припарковані автомобілі фотографують. Якщо є візуальний дефект, наприклад, подряпане крило, це документують, а місце дефекту також фотографують.

Якщо під час евакуації автомобіль ще не поставили на рампу евакуатора, власник сплатить лише штраф за неправильне паркування. Коли ж автомобіль уже на рампі, забирати його доведеться на арешт-майданчику. До того ж, заплатити доведеться ще й за послугу евакуатора.

Яке покарання за неправильну паркову

У перші десять днів штраф за неправильне паркування складає 255 гривень, далі – 510 гривень. Зберігання на арештмайданчику вартує 144 гривні за одну добу в перші сім днів, починаючи з восьмої доби – 24 гривні на добу.

Послуги евакуатора також недешеві. Якщо автомобіль важить менше, ніж дві тони, його евакуація вартує 720 гривень, від двох до трьох – 840 гривень, понад три тони – 1080 гривень.

Детальніше про це, як діяти, коли ваш автомобіль забирають на арештмайданчик.

Хто більше порушує

Працівники евакуатора автомобіль евакуюють дуже швидко. Від їх приїзду і до моменту, коли автівка вже на рампі, минає одна-дві хвилини.

Про свою роботу водій евакуатора Микола та його помічник Олег розповідають скромно. Свої прізвища вони попросили не вказувати. Їх робочий день починається о дев'ятій ранку, а закінчується о п'ятій вечора. Звісно, якщо немає аварій, бо пошкоджені авто евакуюють також вони.

– Я працюю на евакуаторі вже два роки, – каже пан Микола. – Моя задача проста, забрати машину та доставити її на арештмайданчик.

Микола розповів, що сперечаються водії за неправильну паркову не з працівниками евакуатора, а з інспекторами. Іноді в ході суперечок навіть доводилося викликати поліцію.

– Забираємо різні машини. Нема такого, що відвозимо тільки іномарки чи вітчизняні авто, - додає водій евакуатора. – Однаково порушують всі, і роблять це однаково часто, і ті, хто їздить на «Жигулі», і ті, хто на Porshe.

Помічник водія - пан Олег каже, що працювати почав місяць тому. Роботи вистачає, але все залежить від муніципальної інспекції. За день працівники евакуатора можуть забрати п'ять-шість автівок.

– Кожну машину на штраф майданчику ми фотографуємо після вивантаження, – говорить помічник. – До речі, найчастішим аргументом водіїв у суперечці з нами та інспекторами слугує фраза: «Та й ж на пару хвилин відійшов, більше не був».

Де водії найчастіше паркуються неправильно?

Найбільше порушень муніципали фіксують на наступних ділянках дороги:

Перехрестя бульвару Шевченка та вулиці Острозького;

Біля шкіл №3 та №4;

Вулиця Шептицького;

Вулиця Оболоня.

– Дуже багато скарг і від жителів багатоквартирних будинків, адже водії в житлових масивах часто паркуються на тротуарах, а мамам з візочками доводиться їх обходити, - додав Володимир Петрик.

Причини евакуації авто

Список правопорушень, за які ваш автомобіль можуть відвезти на штрафмайданчик, прописаний в ст.265 КУАП. У ньому виявилися:  

• наявність серйозних несправностей авто (рульове управління, гальмівна система та ін.);    

• транспорт не пройшов ТО;    

• проблеми з номерним знаком (його відсутність, невідповідність авто тощо);    

• інші причини.

Проте головною підставою для таких дій вважається неможливість усунення причин затримання прямо на місці вчиненого правопорушення, та якщо авто заважає дорожньому руху. Представник правоохоронних органів обов'язково складає протокол про відправку машини на міський

А ваш автомобіль забирали на арештмайданчик? Діліться своїми історіями в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Роман Прус

    Незважаючи на неодноразові скарги громадян, чомусь не проводяться рейди по вул Самчука, де працівники СБУ не зважаючи на правила дорожнього руху кожного дня блокують проїзд?! Походу в кріпака машину забрати можна, а ті недоторканні!
  • Taras Korbak

    На ринок їдьте)))

    Андрій Паньків reply Taras Korbak

    Taras Korbak  там за день можна  місячну норму зробити
  • Oleksiy Biletskiy

    На Грушевського 6 постійно порушують правила паркування.
  • Андрій Чорний

    Штраф 6 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up