Автомобіль забирають на штрафмайданчик: як діяти, в яких випадках заплатите менше?

Автомобіль забирають на штрафмайданчик: як діяти, в яких випадках заплатите менше?
  • Водії не завжди знають як діяти, коли авто ще не на штрафмайданчику, але вже на евакуаторі.
  • Через які причини ваш транспорт можуть евакуювати, а також в яких випадках сума штрафу може бути меншою, з'ясував журналіст "20 хвилин".

За 4,5 місяці - від першого липня до 16 листопада - інспектори з паркування евакуювали 76 автомобілів у Тернополі, повідомила пресслужба міської ради.

Скільки доведеться сплатити за евакуацію?

Вартість перебування автомобіля на штрафмайданчику складає 144 гривні за кожну добу. Аби повернути свій транспортний засіб, водій повинен звернутися на штрафмайданчик та сплатити штраф, який складає 510 гривень. Додатково сплачується оплата за послуги транспортування і зберігання автомобіля.

Транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку) повною масою:

Відео дня
  • до 2000 кг включно - за послугу -720 грн.
  • від 2000 до 3000 кг - за послугу - 840 грн.
  • від 3000 кг - за послугу - 1080 грн.

Зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику (стоянці):

  • за першу - сьому добу включно - за добу – 144 грн.
  • за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби - за добу -  24 грн.

Також зауважимо, що ви можете сплатити лише половину штрафу (255 гривень) протягом перших десяти днів від дати набуття чинності постанови, і в такому випадку постанова буде вважатися виконаною, про це йдеться на сайті Тернопільської міськради.

Які документи потрібно мати з собою?

Якщо ви вже сплатили штраф, аби забрати свій транспортний засіб зі штрафмайданчика, потрібно мати наступні документи:

  • квитанції про сплату;
  • затверджену заяву на повернення авто;
  • техпаспорт;
  • водійські права;
  • документ, що підтверджує право власності, або страховку;
  • документ, який підтверджує право користування автомобілем, якщо він зареєстрований на іншого власника (необхідно для юрособи та за умови єврореєстрації).

Вашу машину евакуюють і ви це бачите. Що робити?

Адвокат Андрій Русин розповів, що у випадку, якщо ви самі можете усунути правопорушення, відігнавши авто, ви можете про це заявити і до послуг евакуатора не дійде.

- Коли автомобіль створює перешкоду для руху транспорту, водій може самостійно його відігнати, - каже пан Русин. – Чи сплатить в такому випадку водій штраф? Якщо він порушує правила дорожнього руху, звичайно, штраф він повинен сплатити. Але є різні санкції, наприклад, інспектор може винести попередження. Якщо водій вчинив адміністративне правопорушення, порушив правила безпеки дорожнього руху, він повинен понести покарання.

Якщо машину вже завантажив евакуатор, чи може водій вимагати її вивантаження?

- Так, може. В такому випадку за послуги евакуатора ви не заплатите, - продовжує Андрій Русин. – Та є своєрідна хитрість. Фірма, яка надає послуги евакуатора відмовляється від вивантаження автомобілів. Змусити їх це зробити ніяк не можна. В такому випадку багато чого залежить від вас і вашого вміння домовитися з працівниками евакуатора.

Ви можете подати в суд і повідомити, що працівники евакуатора діяли неправомірно, але поки ви будете це робити, автомобіль залишатиметься на штрафмайданчику, а відповідно зростатиме сума, яку вам потрібно буде сплатити.

За що ваше авто можуть евакуювати?

Згідно зі статтею 265 (4) Кодексу України про адміністративні правопорушення, підставами для затримання та доставлення транспортного засобу для тимчасового зберігання можуть бути наступні:

1) автомобіль поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:

а) на залізничних переїздах;

б) на трамвайних коліях;

в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними у тунелях;

г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків. крім випадків зупинки для надання переваги в русі;

ґ) на перехрестях ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях. де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше трьох метрів;

е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;

ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

и) розташовано на позначених відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою місцях, призначених для паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома);

3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

При тимчасовому затриманні транспортного засобу місце розташування такого транспортного засобу має бути обов'язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

А ваш автомобіль забирали на штрафмайданчик? Діліться своїми історіями в коментарях.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up