Повністю утеплились за 11 мільйонів гривень! Як готується до зими ОСББ на Київській (РЕПОРТАЖ)

Повністю утеплились за 11 мільйонів гривень! Як готується до зими ОСББ на Київській (РЕПОРТАЖ)

У багатоповерхівці на вулиці Київській, 7, від лютого триває комплексна термомодернізація, або простіше – утеплення до настання холодів. На цей крок мешканці будинку наважувались п’ять років. Плани заледве не зруйнувала війна, але вже цієї зими проєкт себе окупить – у квартирах буде тепло, а суми за комунальні послуги суттєво зменшаться. Принаймні, на це всі сподіваються.

Свого часу ОСББ «Київська, 7» увійшло в програму «Енергодім» від Фонду енергоефективності. Згідно з нею, енергомодернізація будинку виконується на умовах співфінансування: 70% вартості робіт оплачує Фонд, 10% коштів дає міська рада, а 20% сплачують мешканці. За цим проєктом, багатоповерхівку на Київській, 7 запланували теплоізолювати та облаштувати зовнішні стіни.

Будівельні роботи розпочали у лютому, за тиждень до війни. Як тільки тут виставили риштування, завезли необхідні матеріали та набрали команду працівників – росія злочинно вторглась на територію України. Довелось призупинити процес на два тижні.

Відео дня

– Далі я зініціював відновлення робіт. Ми із правлінням ОСББ розуміли, що йде зима, ресурси дорожчатимуть, і якщо вагатимемось, то є ймовірність, що не впишемось у суму, затверджену програмою. Тому написали лист до підрядної організації, яка провадить будівництво, і зобов’язались платити їм своєчасно. Поспілкувались з Фондом енергоефективності. Нас пообіцяли профінансувати, – розповідає про старт утеплення будинку голова ОСББ Володимир Виваль.

Як зараз просуваються роботи? Чи завершать їх до опалювального сезону? Чи всі мешканці багатоповерхівки сплатили свою частку – читайте далі.

Що входить у комплекс з енергомодернізації?

Згідно з проєктом, багатоквартирну оселю на Київській, 7 утеплюють повністю. Половина будинку вже на завершенні, залишилось дві стіни, які найближчим часом дороблять за сприятливих погодних умов. Далі утеплюватимуть сторону від під’їздів. Там роботи менше, відсутні лоджії, але є «сушки».

– Зараз ми кладемо відмостку з однієї сторони будинку. З іншого боку вона є, бо раніше проходив капітальний ремонт прибудинкової території. Саму оселю згідно вимоги Фонду утеплюємо пінопластом-«дванадцяткою». Цоколь натомість утеплюємо екструдованим 50 мм пінопластом. Він щільніший, і перші поверхи не промерзатимуть від підвалів. Не опалювальні площі, тобто балкони, лоджії,  «сушки», теж утеплюємо «п’ятіркою», адже вони не межують з житловими приміщеннями, – говорить про особливості робіт Володимир Виваль.

Майстри обстукуватимуть фасад і перевірятимуть всю плитку. Ту, яка відстає, демонтуватимуть, щоб не несла загрозу людям. Міжпанельні шви планують загерметизувати пінопластом. Голова ОСББ каже, що в багатьох домівках в цих місцях через постійну вологу ніколи не тримались шпалери. Після герметизації квартири, розміщені на стику панелей, більше не промерзатимуть.

За програмою «Енергодім» нові парапети для покрівлі даху частково враховані в кошторисі, а частково мешканці будинку робитимуть їх власними силами і за власний кошт. Крім того, оновлять дашки над входами в під’їзди та підвали.

– У нас є шість під’їздів. До кожного є приміщення, де наразі стоять сміттєві контейнери. Ці площі утеплимо, бо вони межують з квартирами. Опісля в трьох зробимо ігрові кімнати, де діти проводитимуть час в дощову погоду. У решті приміщень малеча зможе ставити свої велосипеди, самокати, скейти тощо, – ділиться планами щодо подальшої модернізації пан Володимир.

Навколо вікон, відповідно до вимог проєкту, роблять обрамлення з мінеральної вати. Тоді у разі пожежі вогонь не буде перекидатись на квартири вище. Через кожні три поверхи кладуть антипожежний «шов», це ще одна запорука безпеки.

Мешканці платять за утеплення помісячно

Багатоповерхівка на Київській, 7 налічує всього 215 квартир та два нежитлові приміщення. Володимир Виваль наголошує: аби взяти участь в держпрограмі «Енергодім» від Фонду енергоефективності, на це мали погодитись дві третини співвласників. Арифметика проста – 143 мешканці мали проголосувати «за».

– Я скликав загальні збори і мене підтримала 181 особа. Рішення утеплити будинок майже одностайне. Загалом сума проєкту спершу становила 20 млн гривень. Ми шукали пропозиції від різних підрядників. Врешті зійшлись з будівельною фірмою «Інтелдім» на сумі в 11 мільйонів Цю вартість затвердили на загальних зборах зі співвласниками. Такі умови влаштовували 166 квартир, решта або не мали змоги проголосувати, або утримались, – каже чоловік.

Фонд енергоефективності вже повернув цьому об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку 70% відсотків від вартості всіх будівельних робіт. Це приблизно 8 мільйонів. Також обіцяні 10% віддала Тернопільська міська рада. Зараз триває процес отримання коштів на казначейський рахунок ОСББ. Станом на сьогодні, свої 20% від усієї суми майже оплатили й мешканці.

– Ми готували людей до цього упродовж останніх п’яти років. Справу розпочав попередній голова ОСББ, я продовжив його шлях. Перед «Енергодомом», ми взяли участь у програмі «Теплі кредити» та встановили пластикові вікна й двері в місцях загального користування, у підвалах та виходах на горище. Закінчили встановлення ІТП, зараз їх налаштовуємо. Це зменшить суми в платіжках тим людям, які мають індивідуальне опалення, – пояснює Володимир Виваль.

Щодо фінансового навантаження співвласників, каже він, однокімнатна квартира мала сплатити 6640 гривень, двокімнатна – 10 700, трикімнатна – 12 165 гривень, п’ятикімнатна (єдина в будинку) – майже 19 тисяч гривень. Цю вартість «розбили» на рік, мешканці щомісяця вносили невелику суму. Кошти нараховували відповідно до площі квартири, як вказано у національному законодавстві та у вимогах від Державного Фонду енергоефективності.

Вже цієї зими економія тепла стане відчутною

Наразі майже всі співвласники оплатили свою частку, розповідає голова ОСББ. Загалом з багатоповерхівки зовсім не віддали кошти ще до десяти квартир, і приблизно двадцять мешканців досі виплачують свій внесок.

– Є ще один нюанс. Згідно з проєктом, квартири, які раніше утеплили власноруч, ми перероблятимемо. Чому? Бо немає документації на ці самовільні утеплення, і ми не знаємо, чи відповідають вони нормам. Люди, які колись витратили гроші на утеплення, тепер виплачують половину від необхідної суми. Наприклад, однокімнатна квартира винна не 6640, а 3320 гривень. У вартість враховано й модернізацію цоколя, горища, дашків тощо, – додає Володимир Виваль.

До початку опалювального сезону в будинку на Київській, 7 хочуть повністю завершити роботи з утеплення квартир. Все інше – цоколь, горища, парапети, «сушки» й дашки, оновлюватимуть пізніше, навіть в зимовий період. Згідно програми «Енергодім», у багатоповерхівці заплановане встановлення й заміна автоматичних балансувальних клапанів. Вони збалансують систему централізованого опалення і в квартирах не буде перегріву чи недогріву.

– Щоб отримати кінцевий результат – зменшення платіжок на опалення, слід утеплювати багатоквартирний будинок в комплексі! Проблем маємо чимало, але вирішуємо їх поступово! Вже в цей опалювальний сезон мешканці будинку відчують суттєву економію, – обіцяє голова ОСББ. 

Довідка. «Енергодім» – це державна програма, яка діє на всій території України, крім тимчасово окупованих територій. Фінансується за рахунок коштів Держбюджету, співфінансується ЄС та Урядом Німеччини, реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ в Україні) та Програми розвитку ООН. Учасниками програми можуть стати ОСББ, житлові будинки яких було введено в експлуатацію до 31 грудня 2009 року включно.

 

Читайте також: 

Власноруч, за кошти держави чи з міського бюджету. Яка ситуація з утепленням будинків у Тернополі? (ОГЛЯД)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Зоряна Март

    Я не розумію хто вам повинен нести питну воду у підвал?

    Зоряна Март reply Зоряна Март

    Іван Крикунов 💯

    Іван Крикунов reply Зоряна Март

    Зоряна Март напевно   Начальник жеку ) і ще їжу в контейнерах , покривала і тд . 😆
  • Ivan Murovets

    Якщо не встановлювати терморегулятори на батареї та лічильники, таке утеплення малоефективне. Тому що мешканці гарячіших квартир будуть відкривати вікна, а до дальніх будинків тепло не доходитиме...
  • Любов Багрій

    Там голова дому господар а люди дружні помагають там просто дім як казка
  • Lika Nika

    ОСББ теж не мед, за все плати і чимало

    Lika Nika reply Lika Nika

    Svitlana Holovina це ви написали, що задарма. Я цього не писала

    Танюшка Садовська reply Lika Nika

    Lika Nika в наших жеках ні сантехніка ні електрика...а якщо приходять то п`яні в доску.а ОСББ  відповідає за персонал,а якщо така ситуація то звільняє пяниць і має людей які виконує свій обовязок

    Svitlana Holovina reply Lika Nika

    Lika Nika А ви хочете все за дармо.Пройшли ті часи,тепер за все треба платити і не малі гроші.Дешеве вже не буде ніщо і ніколи.

keyboard_arrow_up