Працювали по 12 годин задля цілі: як молоді підприємці заснували власну IT-фірму. Історія успіху

Працювали по 12 годин задля цілі: як молоді підприємці заснували власну IT-фірму. Історія успіху
  • Ігор Фундига та Іван Гриців – молоді підприємці, які не побоялися ризикнути та створили власну IT-фірму у сфері агросектору в Тернополі.
  • Тепер дрони молодиків допомагатимуть аграріям не тільки Тернопільщини, але й інших областей України обробляти рослини.
  • Своєю історією успіху вони поділилися з журналістом «20 хвилин».

Ми розпочинаємо серію публікацій про молодих підприємців з Тернополя, в яких вони поділяться власними історіями успіху, а також дадуть поради тим, хто роздумує над власною справою.

Розмову з молодиками подаємо в форматі інтерв’ю.

Відео дня

Івану (зліва) 20 років, Ігореві (справа) 26 років

Журналіст:

– Коли ви відкрили власну фірму та в чому полягає її діяльність?

Ігор:

– Ідея створення фірми з’явилася у грудні 2020 року, а заснували фірму ТОВ LandWorks цьогоріч і зараз перебуваємо на старті власних амбітних проєктів. Закуповуємо обладнання та вже маємо замовлення. В штаті фірми вже є десять працівників

Іван:

– Сфера досить нова – ми впроваджуватимемо інноваційні технології в сільське господарство. Простішими словами, покращуватимемо врожайність в агросфері, зменшуватимемо витрати аграріїв та збільшуватимемо прибутки.

За допомогою дронів наші працівники будуть розпилювати екологічні засоби захисту рослин та зменшуватимуть витрати стандартної хімії, яка зараз використовується на полях. Якщо, до прикладу, оприскуючи рослини, трактор використовує від 100 до 300 літрів води на гектар, то ми дронами використовуватимемо до шести літрів готового розчину.

Ігор:

– На відміну від сільгосптехніки, дрони є економнішими, мобільнішими, точнішими та доступнішими, та й їх можна використовувати там, де не заїдуть трактори.

Іван:

– Особливо після дощів, коли треба швидко обробити землю.

Журналіст:

– Як виникла ідея реалізувати себе саме в сфері ІТ-технологій?

Іван:

– Я працював чотири місяці у тернопільській компанії, яка займалася подібною діяльністю і не зійшовся інтересами з керівництвом. Мені хотілося розвивати компанію, але керівництво не хотіло запроваджувати нові технології. Та мені дозволили керувати дроном за 700 тисяч гривень. На мене, як на молодого фахівця поклалися, я дуже вдячний за таку довіру.

Ігор:

– Коли Іван ще працював у тій компанії, то ділився зі мною, розповідав чим займається. Ми час від часу зустрічалися. В грудні 2020 року ми вирішили, що маємо круту нагоду створити потужну компанію самим.

Якщо є гідна ідея, я вірю, що ресурси завжди можна знайти. І ми знайшли інвестора, який побачив перспективи і повірив у нас.

Журналіст:

– Як шукали інвесторів?

Ігор:

– Шукали через знайомих, розповідали їм чим ми займаємося. І нас почули. Одразу декілька людей зацікавилися нашою ідеєю.

Журналіст:

– Чи стикалися зі складнощами на шляху реалізації ідеї?

Ігор:

– Складнощі є всюди. Тут більше мова йде про наполегливість та бажання, тоді все можна подолати.

Іван:

– Зараз ми працюємо по 12 годин ледь не щодня і створюємо системну компанію. Завдяки цьому ми можемо уникнути багатьох помилок, зекономити собі час та гроші. Потрібно любити справу, якою ти займаєшся і вкладати у неї сили.

Журналіст:

– За освітою ви є фахівцями в ІТ-сфері?

Ігор:

– Ми не є програмістами. Я маркетолог, а Івану більше подобається практика та справа з технікою.

Іван:

– Я не закінчив університет. В Ігоря також немає повної вищої освіти. Тут грає роль більше бажання та віра у власні сили.

Журналіст:

– Які складові необхідні для успішного ведення бізнесу в Тернополі?

Ігор:

– Важливо в якій сфері ви реалізуєте себе, на якому ринку. Потрібно вивчити його, вивчити вплив різних факторів.

Я би радив дивитися на перспективу бізнесу, який ви хочете реалізувати. Обдумайте, яким він буде за п’ять чи більше років.

Не менше важливі і люди, з якими ви працюватимете. Інвестори вкладають не стільки в ідею, скільки в людей, які будуть відповідати за її втілення. Це мають бути відповідальні працівники, які готові нести на собі відповідальність за реалізацію та розвиток бізнесу і відповідати за наслідки та форс-мажори. Але не зупинятися, помиляючись.

Журналіст:

– Що б ви могли порадити молодим підприємцям, які хочуть започаткувати власну справу?

Іван:

– Якщо поставив перед собою ціль, то йди до кінця. Роби все можливе, щоб її досягнути. Шлях на початках він особливо тернистий. Постійно виникають проблеми та непередбачувані ситуації. Якщо ви пройдете через це, далі буде легше.

Ігор:

– Але обміркуйте, чи готові ви пожертвувати деякими своїми бажаннями, ресурсами і часом? Якщо ви впевнені в своїх силах, наважуйтеся і прямуйте до кінця!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Jelle Feenstra

    У вас все буде добре!!!
    Нехай щастить у задуманому.
  • Юрій Лящинський

    красавчики! удачі!

    Ihor Fundyha reply Юрій Лящинський

    Юрій Лящинський дякуємо!)
  • Едік Кочетенко

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up